Fra partyløve til selvmordsbomber i Manchester

For mange her i Manchester er det uforståelig at det var en gutt som er født og oppvokst i byen som sto bak selvmordsangrepet. Hvem var Salman Ramadan Abedi?

En stille gutt som endte som selvmordsbomber. Var han en angrende synder som det var lett å rekruttere for IS?
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

For to år siden vaiet det et svart og hvitt flagg med arabisk skrift over et hustak i Elsmore Avenue i bydelen Fallowfield sør i Manchester. Det var et IS-flagg, og i huset bodde Salman Abedi med foreldre og tre søsken. Politiet ble varslet, men ingenting skjedde.

Såvidt vi vet er dette det første ytre tegnet på at det i dette ordentlige nabolaget, med velstelte murhus og hager, bodde en gutt som skulle ta så mange uskyldige med seg i døden.

«Festløve»

Alle naboer og folk på skolene han har gått forteller at Salman Abedi var en ganske stille gutt, i motsetning til storebroren Ismail (23) som var mer utadvent.

En venn fra skolen forteller til Manchester Evening News at Abedi var en utadvendt fyr som festet og drakk, og røykte marijuana. «Så plutselig ble han religiøs. Jeg har ikke sett ham siden 2012».

I dette huset bodde terroristen i bydelen Fallowfield sør i Manchester.

Ifølge The Independent hadde Abedi også kontakt med kriminelle gjenger i Manchester. Selv har han ikke noe kriminelt rulleblad.

I følge International Centre for the Study og Radicalisation (ICSR) er det er klart mønster at Den islamske staten (IS) rekrutterer mange tidligere kriminelle. En undersøkelse viser at mer enn halvparten av alle kjente jihadister i Europa har en kriminell fortid.

The Independent skriver at det er lett for IS å rekruttere folk som angrer på sine synder, og som derfor kan tilbys «frelse» gjennom jihad - hellig krig.

– Kriminelle er jo allerede vant til vold, så overgangen fra å være en ekstremist til å bli en voldelig ekstremist er mindre dramatisk for dem, sier direktør Peter Neumann ved ICSR.

Han mener at etterretningsorganisasjoner må tenke nytt når de leter etter potensielle jihadister i Europa.

Endret oppførsel

Skolekamerater forteller altså om endring hos terroristen. De siste månedene lot han skjegget vokse, og han begynte å bruke religiøse plagg.

En imam i moskeen forteller at Abedi i 2015 viste ham en «ansikt av hat» etter at imamen hadde talt mot IS og deres virksomhet.

Revolusjonen i Libya i 2011 var en viktig hendelse for familien. Abedis far Ramadan var selv med i kampen mot Muammar al-Gaddafi. Etter Gaddafis fall reiste familien tilbake til Libya for å bosette seg der.

Faren til Abedi, kjent som Abu Ismail i det libyske miljøet i Manchester, ble torsdag arrestert i Libya, og det samme ble Abedis yngste bror Hashim (18).

Hashim Ramadan Abedi, terroristens yngre bror, skal ha innrømmet at han visste om angrepet, og at de begge tilhører IS. Her er han fotografert etter arrestasjonen i Libya.

Det er en spesiell enhet som bekjemper terrorisme i Libya (Special Deterrent anti-terrorism force) som har arrestert de to. I følge enheten har Hashim innrømmet overfor dem at både han selv og broren Abedi tilhørte IS, og at han selv visste hva som skulle skje i Manchester.

Visste ingenting?

Før faren ble arrestert i Libya, snakket han med reportere. Han fortalte at han sist så sin sønn i forrige uke. Sønnen hadde da fortalt at han skulle på pilgrimsferd til Mekka under den hellige måneden Ramadan, som starter denne helgen.

– Jeg er like sjokkert som alle andre. Min sønn var en vanlig religiøs gutt i en religiøs familie. Når vi tidligere har diskutert slike terrorangrep, har han alltid tatt avstand til dem, og sagt at det ikke finnes noen religiøs begrunnelse for dem. Hvordan han er blitt involvert i et angrep som drepte barn kan jeg ikke forstå, sa faren.

De fleste jihadister er ikke dypt religiøse, viser en studie av Combating Terrorism Center. Svært mange fristes av action, eventyr, brorskap og en dypere mening. De fleste har ikke vært religiøse hele sitt liv, og de vet vanligvis ikke spesielt mye om islam.

Publisert: