21-åring siktes for åtte drap etter skyte­episoder i Atlanta

En 21 år gammel mann siktes for å ha drept åtte personer ved massasjesalonger i Atlanta. Han erkjenner drapene, men benekter at angrepet var rasistisk motivert.

Politifolk ved en av massasjesalongene som ble angrepet av en 21 år gammel mann i Atlanta-området tirsdag kveld. 21-åringen, Robert Aaron Long, er siktet for åtte drap. Foto: Mike Stewart / AP / NTB

  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:

Sheriff Frank Reynolds tror ikke 21-åringen som skjøt og drepte åtte personer ved flere massasjesalonger i Atlanta-området tirsdag kveld, hadde rasistiske motiver. Foto: AP / NTB

Sju av ofrene var kvinner, og seks av de drepte hadde asiatisk bakgrunn, opplyser politiet.

Det var Robert Aaron Long, en hvit mann, som ble pågrepet tirsdag kveld.

Sheriff Frank Reynolds i Cherokee County sa onsdag at det er for tidlig å si hvorvidt angrepet var rasistisk motivert, men at «indikatorene nå er at det kanskje ikke er det».

Folk har onsdag lagt ned blomster utenfor massasjesalongene som ble angrepet. Foto: Alyssa Pointer / Atlanta Journal-constitution via AP / NTB

Sexavhengighet

21-åringen skal ha sagt til politiet at han muligens er sexavhengig.

– Han har tilsynelatende et problem, noe han kaller sexavhengighet, og ser på disse stedene som en fristelse som han ønsket å eliminere, sa politisjef Jay Baker.

Politiet har ikke bekreftet at massasjesalongene solgte sex, og de er usikre på om Long har besøkt dem før skytingene. Det skal være flere strippeklubber i området der angrepene fant sted.

Mannen åpnet ild ved tre salonger på ulike steder, og angrepet varte i rundt en time. Politiet i Atlanta får bistand fra FBI i etterforskningen.

Blomster og plakater med støttende budskap er plassert ved et minnesmerke utenfor Gold Spa i Atlanta, én av salongene 21-åringen angrep tirsdag. Foto: Alyssa Pointer / Atlanta Journal-constitution via AP / NTB

Tror han planla nytt angrep

Gjerningsmannen ble identifisert ved hjelp av overvåkingsbilder. Politiet sporet ham opp via telefonen hans, etter at foreldrene hans varslet dem og ga dem telefonnummeret. Flere timer etter angrepet ble han pågrepet etter en kort biljakt sør for Atlanta.

Long skal ha vært alene om angrepet, og politiet fant en pistol i bilen hans.

Politiet tror også at han var på vei til Florida for å utføre et nytt angrep mot «en type pornoindustri» da han ble pågrepet.

Sjette i år

Angrepet er den sjette massedrapshendelsen i USA hittil i år. Det er også det dødeligste siden ni mennesker ble drept i Dayton i august 2019, ifølge en database som nyhetsbyrået AP, USA Today og Northeastern University står bak.

Under pandemien i 2020 opplevde USA det laveste antallet massedrap på over ti år. Massedrap i USA defineres som hendelser med fire eller flere drepte, ikke inkludert gjerningspersonen.

Politifolk ved en av massasjesalongene som ble angrepet av en 21 år gammel mann i Atlanta-området tirsdag kveld. Åtte personer ble skutt og drept før mannen ble pågrepet. Foto: AP / NTB

Obama reagerer

Det har vært spekulert på om Atlanta-angrepet var rasistisk motivert i forbindelse med økt hatkriminalitet mot amerikanere med asiatisk opphav i USA.

Det har det siste året blitt meldt inn tusenvis av hendelser til en gruppe som registrerer voldshendelser der asiatiske amerikanere er ofre, samtidig som hatkriminalitet generelt er på det høyeste nivået i USA på mer enn et tiår.

Hendelsen har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra tidligere president Barack Obama.

– Selv når vi slåss mot pandemien, fortsetter vi å forsømme den langvarige pandemien med våpenvold i America, sa Obama.

Han viste til at drapsmotivet ikke er kjent, men understreker at identiteten til ofrene understreker økningen i antiasiatisk vold, noe han sier «må ta slutt».

Bekymret Biden

President Joe Biden har blitt brifet av FBI og sier at de understreket at asiatiske amerikanere allerede er redde som følge av hyppigere voldshendelser. Biden kaller angrepet «veldig, veldig urovekkende».

– Vi er fortsatt usikre på motivet. Men jeg vil si til våre asiatiske amerikanere at vi står med dere og forstår hvordan dette har skremt, sjokkert og krenket alle sammen, sier visepresident Kamala Harris.

Publisert:
  1. USA
  2. Drap
  3. Rasisme

Mest lest akkurat nå

  1. 400 ungdommer samlet, fyll, slåss­kamper og melding om trusler med våpen

  2. FHI-topp: Pfizer-nyhet gjør jobben lett­ere for kommu­nene

  3. Mye 17. mai-bråk i hele landet – her måtte politiet hente inn heli­kopter

  4. – Det føles fortsatt ganske uvirkelig å ha fått denne rollen

  5. Se Aftenblad-lesernes 17. mai-bilder

  6. Madla-kvinnen er en av norsk idretts mektigste. En hockey­krangel for over 20 år siden fikk henne engasjert