Nord-Korea sier de gjennomførte vellykket test av hydrogenbombe

Nord-Korea har kunngjort at de har gjennomført en «fullstendig vellykket» test av en hydrogenbombe, ifølge statlig nordkoreansk TV.

Nord-Korea kan ha gjennomført en kjernefysisk prøvesprenging. Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet, meldte det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA tidligere søndag. Her er landets leder Kim Jong-un fotografert under en inspeksjon søndag. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix
  • Dag Kjørholt
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Videre sier de at bomben kan bli festet til de nye interkontinentale ballistiske raketten (ICBM) de har utviklet.

Den nordkoreanske nyhetsoppleseren hevder bomben som ble testet var den kraftigste hittil, og sier den markerer en veldig viktig hendelse på veien til å nå det endelige målet om å fullføre det statlige kjernefysiske våpenprogrammet.

Det koreanske nyhetsbyrået KCNA melder at testen, som fant sted klokken 12 nordkoreansk tid (5.30 norsk tid), ble gjennomført for å «undersøke og bekrefte treffsikkerheten og troverdigheten» til teknologien sin.

Nord-Korea har imidlertid også tidligere hevdet å ha gjennomført en underjordisk prøvesprengning av det de hevdet var en hydrogenbombe, men dette ble den gang bestridt av utenlandske eksperter.

Kraftig jordskjelv

Den nordkoreanske kunngjøringen kom kort tid etter at det ble meldt om et jordskjelv ved Nord-Koreas område for testing av kjernefysiske våpen.

Kraften av jordskjelvet ble målt til et sted mellom styrke 5,7 og 6,3 av amerikanske og sørkoreanske geologer. Norske NORSAR slår fast at eksplosjonen tilsvarte et skjelv på styrke 5,8.

Det tyder på at bomben kan ha vært opptil ti ganger kraftigere enn den de testet i fjor, ifølge japanske eksperter. Sørkoreanske eksperter slår på sin side fast at den var mellom fem og seks ganger kraftigere.

Kraften til den forrige og femte bomben, testet den 9. september 2016, ble målt til 10 kilotonn, tilsvarende 10.000 kilo TNT.

Fordømmes kraftig

Tidligere søndag bekreftet japanske myndigheter at Nord-Korea hadde gjennomført en kjernefysisk test. Samtidig fordømte de prøvesprengningen som «fullstendig utilgivelig» og «fullstendig uakseptabel».

Sør-Koreas president Moon Jae-In ber om «strengest mulig straff» for Nord-Korea. Også Kina «fordømmer på det sterkeste» den nordkoreanske prøvesprengningen, ifølge utenriksdepartementet.

Det gjør også Norges utenriksminister Børge Brende (H).

– Dette er totalt uakseptabelt og viser at situasjonen i Nord-Korea rundt utviklingen av atomvåpen er veldig bekymringsfull. Jeg mener at FN sikkerhetstråd nå må innkalles til et hastemøte. Det er klart at man skal fordømme dette, men man må også legge en strategi for hvordan Kim Jong UN og Nord-Korea kan legge til side og avvikle dette atomprogrammet gjennom en politisk og diplomatisk prosess, sier han.

–Inspiserte hydrogenbombe

Noen timer før jordskjelvet, slapp Nord-Korea fotografier som viser president Kim Jong-un mens han inspiserer det de hevder var en miniatyrutgave av en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet.

Hydrogenbomber, eller H-bomber, er langt kraftigere enn de relativt sett enkle kjernefysiske våpnene Nord-Korea antas å ha prøvesprengt så langt.

KCNA skriver at Kim uttalte at hydrogenbomben var «et kjernefysisk våpen med supereksplosiv kraft laget ved egen innsats og teknologi».

Det er imidlertid fortsatt tvil om nordkoreanerne har lyktes med å forminske sine våpen, og om de har en hydrogenbombe som fungerer.

Ytterligere press

Japans statsminister Shinzo Abe og USAs president Donald Trump er enige om å legge ytterligere press på Nord-Korea for å få regimet til å endre sin politikk.

– Vi er helt enige om å samordne dette med hverandre og med Sør-Korea og samarbeide tett med det internasjonale samfunnet, for å øke presset på Nord-Korea og få landet til å skifte kurs, sa Abe etter telefonsamtalen søndag morgen.

Les også

Brende fordømmer nordkoreansk atomprøvesprengning

Les også

– Nordkoreansk atombombe ti ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben

Les også

Kina og Sør-Korea fordømmer på det sterkeste Nord-Korea kjernefysiske test

Fakta om Nord-Koreas kjernefysiske våpenprogram

* 1970-tallet: Nord-Korea starter arbeidet med å utvikle sin egen versjon av Sovjetunionens Scud-B-rakett, som har en rekkevidde på 300 kilometer.

* 1984: Nord-Korea gjennomfører sin første prøveskyting.

* 1987-1992: Nord-Korea begynner utvikling av sine egne varianter av missilene Scud-C (500 kilometer), Rodong-1 (1.300 kilometer), Taepodong-1 (2.500 kilometer), Musudan-1 (3.000 kilometer) og Taepodong-2 (6.700 kilometer)

* August 1998: Taepodong-1 prøveskytes over Japan, i det som skal være et forsøk på å skyte opp en satellitt.

* September 1999: Stans i prøveskytingene for å komme USA i møte.

* 12. juli 2000: Femte runde i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea ender med brudd, etter at nordkoreanerne krever 1 milliard dollar i året for å avstå fra missiloppskytinger.

* 3. mars 2005: Nord-Korea erklærer at de avslutter prøvestansen på grunn av Bush-administrasjonens fiendtlige politikk.

* 5. juli 2006: Nord-Korea prøveskyter sju missiler, inkludert en langtrekkende Taepodong-2 som eksploderer etter 40 sekunder.

* 9. oktober 2006: Nord-Korea gjennomfører en underjordisk atomvåpentest.

* 5. april 2009: Nord-Korea skyter en langdistanserakett over Japan og inn i Stillehavet, som skal ha vært enda et forsøk på å skyte opp en satellitt. USA, Japan og Sør-Korea anser det som en prøveskyting av Taepodong-2.

* 25. april 2009: Nord-Korea gjennomfører enda en underjordisk atomprøvesprengning.

* 13. april 2012: Nord-Korea skyter opp det de hevder er en langdistanserakett som skal skyte opp en satellitt, men den går i oppløsing kort etter oppskytningen.

* 12. desember 2012: Nord-Korea lykkes i å skyte opp en satellitt ved hjelp av en flertrinnsrakett.

* 13. februar 2013: Nord-Korea gjennomfører sin tredje underjordiske atomprøvesprengning.

* 16. januar 2016: Nord-Korea gjennomfører en fjerde underjordisk atomprøvesprengning av det de hevder er en hydrogenbombe – noe som blir bestridt av eksperter.

* 9. mars 2016: Kim Jong-un hevder at Nord-Korea har utviklet et atomstridshode som kan plasseres i et missil.

* 23. april 2016: Nord-Korea testfyrer en rakett fra en undervannsbåt.

* 8. juli 2016: USA og Sør-Korea offentliggjør planer om et missilforsvarssystem – THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).

* 3. august 2016: Nord-Korea avfyrer for første gang et ballistisk missil inn i Japans økonomiske sone.

* 9. september 2016: Femte atomvåpentest.

* 6. mars 2017: Nord-Korea avfyrer fire ballistiske raketter i det de sier er en øvelse på et angrep på USAs baser i Japan.

* 7. mars 2017: USA begynner utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea.

* 14. mai 2017: Nord-Korea avfyrer en ballistisk rakett som flyr 700 kilometer før det lander i Japanhavet. Analytikere mener raketten har mulighet til å nå den amerikanske øya Guam, 4.500 kilometer borte.

* 4. juli 2017: Nord-Korea avfyrer et ballistisk missil som flyr 930 kilometer før det lander i Japan-havet. Analytikere mener missilet har en beregnet rekevidde på 6.700 kilometer, noe som betyr at det kan nå Alaska. Pyongyang sier det dreier seg om en interkontinental ballistisk rakett av typen Hwasong-14.

Testoppskyting av en Hwasong-12 mellomdistanserakett.

* 28. juli 2017: Nord-Korea avfyrer en ny ballistisk rakett som ifølge Pentagon flyr om lag 1.000 kilometer før det lander i Japan-havet.

* 29. august 2017: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett som flyr over Japan før den lander i Stillehavet.

* 3. september 2017: Et jordskjelv målt til styrke 6,3 finner sted ved Nord-Koreas område for kjernefysisk prøvesprengning. Nord-Korea gjennomfører sin sjette kjernefysiske prøvesprengning, ifølge japanske myndigheter.

(Kilder: AFP, NTB)

Publisert: