Radio Norge: Joshua French utskrevet fra sykehus

Joshua French (35) er utskrevet fra sykehuset hvor han ble innlagt med multiresistente bakterier.

Joshua French er utskrevet fra sykehus.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Dødsdømte Joshua French fotografert inne i militærfengselet Ndolo i Kongo før rettssaken der han ble dømt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland. For tre uker siden ble French sluppet ut av sykehus i Norge hvor han har vært i isolat siden han kom tilbake til Norge 17. mai. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Joshua French under rettssaken der han sto tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Han har det etter forholdene bra og ble skrevet ut for tre uker siden. Han er glad for å være ute, får være med familien og sier selv han trives godt, sier Frenchs advokat Marius Graasvold til NTB.

Det var Radio Norge som først meldte nyheten om at French var utskrevet fra sykehus. Der har han vært holdt i isolat til behandling siden returen fra Kongo.

French ble løslatt 17. mai i år etter åtte år i militært fengsel i Kongo. Straks løslatelsen var et faktum, ble han fraktet til Norge sammen med UDs spesialutsending Arild Øyen. Med en gang han ankom Norge ble French overført til sykehus og isolat.

– Selv om han nå er utskrevet, har både han og familien fortsatt behov for ro, sier Graasvold.

Praktiske ting

Advokaten ble først engasjert for å håndtere en planlagt bok French og meddømte Tjostolv Moland skulle skrive om hendelsene i det afrikanske landet. Da Moland døde i fengselscella i 2013 ble Graasvold i stedet strafferettslig rådgiver da French på tvilsomt grunnlag ble tiltalt for å ha drept kameraten. Graasvold bistår fremdeles French etter at han er vendt hjem, men advokaten vil ikke kommentere om French på nytt jobber med en bok.

– Nå er det mange praktiske ting som opptar Joshua. Han skal tilbake til samfunnet og alt fra bankkort til pass må anskaffes, sier advokaten.

Graasvold legger til at det lange fengselsoppholdet og påkjenningene gjennom mange år fremdeles preger 35-åringen.

– Vi vil gjerne han en dag skal fortelle sin historie med egne ord, men tiden er ennå ikke inne for det, sier advokaten.

Overført

Joshua French ble sammen med kameraten Tjostolv Moland pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Året etter ble de dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Begge nektet straffskyld. Bare Moland ble dømt for selve drapet. I håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge, valgte de å ikke anke dommen.

Moland ble funnet død på cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa i 2013, og et halvt år senere ble French dømt før å ha drept kameraten.

Statsminister Erna Solberg bekreftet 17. mai at French samme dag var blitt overført til Norge. Utenriksminister Børge Brende sa da at det ikke er snakk om en benåding eller en soningsoverføring, men at French ble overført på humanitært grunnlag.

Publisert: