Hamas og Fatah ett steg nærmere forsoning

Fatah og Hamas er enige om en avtale som angivelig innebærer at Hamas gir fra seg kontrollen over Gaza, men mange hindre gjenstår for palestinsk forsoning.

Fatah og Hamas har på nytt blitt enige om en samarbeidsavtale, men det er uklart hva denne inneholder. Ledere fra de to palestinske gruppene møttes nylig i Gaza by (bildet) og har de siste dagene forhandlet i Kairo. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Statsminister Benjamin Netanyahu fordømmer avtalen i sterke ordelag og sier den vil gjøre det mye vanskeligere å slutte fred med Israel.

Avtalen er inngått etter to dager med intense forhandlinger i hovedkvarteret til den egyptiske etterretningstjenesten i Kairo og bygger på flere tidligere avtaler, opplyser Hamas' leder Ismail Haniyeh i en kunngjøring.

Detaljene i avtalen er ennå ikke kjent, men president Mahmoud Abbas bekrefter at det er oppnådd enighet og kaller det «en endelig avtale for å få slutt på splittelsen».

Den palestinske selvstyremyndigheten, som i dag holder til på den okkuperte Vestbredden, skal overta full kontroll over Gazastripen fra Hamas innen 1. desember, ifølge en uttalelse fra Egypts regjering.

Utsetter

En kilde i Fatah sier at sanksjonene Abbas har innført mot Gazastripen, vil bli opphevet innen kort tid, og at 3.000 politifolk fra Vestbredden skal sendes til området.

Skjebnen til Hamas' rundt 20.000 politifolk på Gazastripen skal avgjøres når representanter for alle palestinske fraksjoner møtes til nye samtaler i Kairo 21. november, opplyser Hamas-talsmannen Hazem Qassem til palestinske medier. Da skal partene også forhandle om en samlingsregjering.

Israel krever at Hamas avvæpnes.

– Forsoning med massemordere er en del av problemet, ikke en del av løsningen, sier Netanyahu.

Kald skulder

Hamas vant valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene i 2006, men ble ikke anerkjent av omverdenen, som stempler gruppen som en terroristorganisasjon.

I februar 2007 inviterte Hamas derfor Fatah med i en samlingsregjering, som Norge var alene i Vesten om å anerkjenne.

Frustrasjon over å bli møtt med en kald skulder, samt over at USA rustet opp de Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene, resulterte noen måneder senere i væpnet konflikt mellom de to gruppene på Gazastripen.

Konflikten endte med at Fatah-styrkene ble jaget ut av Gazastripen, der Hamas og deres væpnede milits siden har hatt makten.

Abbas sparket Hamas ut av selvstyreregjeringen, og en midlertidig regjering har siden styrt i de palestinskkontrollerte delene av den okkuperte Vestbredden.

Tidligere avtaler

Forsøk på forsoning mellom de to rivaliserende gruppene har ikke båret frukt. Alt i 2011 ble de enige om å danne en felles regjering, bestående av teknokrater, men denne så aldri dagens lys.

Abbas kom under sterkt press fra USA og Israel, som også har torpedert senere forsøk på å slippe Hamas inn i varmen.

I 2014 ble det inngått en ny forsoningsavtale og oppnådd enighet om en samlingsregjering, men denne ble skutt i senk av en stor israelsk militæroffensiv mot Gazastripen noen uker senere.

Anerkjenner ikke

USA og Israel har gjort det klart at de ikke vil anerkjenne Hamas-deltakelse i en palestinsk regjering, og president Mahmoud Abbas krever full kontroll over alle palestinske sikkerhetsstyrker for å gå med på et samarbeid.

Dette innebærer at politiet og sikkerhetsstyrkene Hamas i dag har på Gazastripen, som har vært effektive i å holde mer ytterliggående militante islamistgrupper i sjakk, enten må avvæpnes eller bli en del av de ordinære palestinske sikkerhetsstyrkene.

Publisert:
  1. Hamas
  2. Fatah
  3. Israel/Palestina

Mest lest akkurat nå

  1. Brøytebil kjørt seg fast - kø i Sandnes

  2. Bryne-talent blir trolig klar for Viking innen kort tid

  3. Apotek ber om å få lov til å hjelpe til i vaksineringen

  4. Munnbind på bussen – men ikke på julebordet: – Det er en logisk forklaring

  5. Da Gjert Ingebrigtsen testet gullmetoden på seg selv, ble kona flau

  6. LO ber om gratis selvtester og vaksinering på jobb