65 døde på Filippinene og store skader i Hongkong. Nå er tyfonen på vei til Kina

Håpet om å finne flere overlevende i det store jordskredet som ble utløst av tyfonen Mangkhut på Filippinene, er trolig ute. Også i Kina har uværet krevd ofre.

Redningsarbeidere bærer bort en omkommet person som ble funnet begravd i jordmasser i byen Itogen nord på Filippinene. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Ødeleggelsene i Hongkong er store, men ingen skal ha mistet livet. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
Innbyggere i Shenzhen på det kinesiske fastlandet vasser i vann under uværet søndag. Foto: Mao Siqian / Xinhua via AP / NTB scanpix
150.000 mennesker var fortsatt innkvartert i evakueringssentre på Filippinene mandag. Her står noen av de minste i kø for å få utdelt ris. Bildet ble tatt lørdag. Foto: Bullit Marque / AP / NTB scanpix
Opprydningen etter tyfonen i Hongkong er ventet å ta flere dager. Her rydder folk opp i et boligområde ved sjøkanten. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

43 mennesker var mandag funnet omkommet i det store jordskredet som rammet utenfor byen Itogen på øya Luzon nord på Filippinene.

Hundrevis av politifolk, soldater og pårørende leter fortsatt i jordmassene etter mellom 40 og 50 savnede, men håpet om å finne flere overlevende er trolig ute.

Alle de savnede er med 99 prosents sikkerhet døde, sier borgermesteren i Itogen, Victorio Palangdan.

Trosset advarsler

Ofrene, som var fattige gruvearbeidere og deres familiemedlemmer, hadde søkt ly for det voldsomme uværet i et kapell, til tross for at de hadde fått beskjed om å evakuere fra området.

– De bare lo av politifolkene som forsøkte å fjerne dem, sier Palangdan.

Tyfonen Mangkhut kostet også minst 22 andre livet på Filippinene, før den fortsatte sin ville ferd mot Hongkong og det sørlige Kina der rundt 2,5 millioner mennesker er evakuert i Guangdong-provinsen og på øya Hainan.

Uværet er nå nedgradert til tropisk storm, men det kommer likevel meldinger om omkomne. Minst fire mennesker har ifølge myndighetene mistet livet, tre av dem etter å ha blitt truffet av trær som falt. Flere hundre er skadd.

Store skader

I Hongkong er det ikke meldt om omkomne, men 300 mennesker er skadd, og myndighetene beskriver ødeleggelsene som «alvorlige og omfattende».

Uværet fikk skyskrapere til å svaie, og mange vinduer ble knust da steiner og bygningsmateriell føk gjennom luften.

Ifølge Hong Kong Observatory er Mangkhut den kraftigste tyfonen som har rammet byen siden 1979, med vindkast på opptil 54 sekundmeter. Andre kilder har meldt om vindkast på opptil 65 sekundmeter.

Mandag slet mange innbyggere med å komme på jobb ettersom veier er sperret av trær, gjørme og vrakgods. Skolene var stengt, bussrutene innstilt, og lokaltogene ble hindret av trær som har falt over sporene.

I Victoria Park midt i byen har hundrevis av trær falt over ende, mens andre områder er enten oversvømmet eller dekket av mengder av stein, bygningsrester og glass.

Uværet rammet også Macau, der alle de 42 kasinoene for første gang i historien måtte holde stengt.

Publisert:
  1. Hongkong
  2. Kina
  3. Filippinene

Mest lest akkurat nå

  1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

  2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

  3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

  4. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

  5. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

  6. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje