Kongeparet mektig imponert over Kinas utvikling
– Der ble det dyrket ris, sier en imponert kong Harald og ser mot de mektige skyskraperne i Shanghai. Mye har skjedd i byen siden forrige besøk i 1997.
- NTB

– Det er utrolig hvordan det har utviklet seg siden vi var her for 20 år siden, sier kongen.
Shanghai er siste stopp på kongeparets ni dager lange Kina-reise, og byen illustrerer kanskje mer enn noe annet sted landets rivende utvikling.
– Det var omtrent ingenting der borte. Det er helt ufattelig å se det, sier dronning Sonja.
– Begivenhetsrikt
De kongelige er blide når de oppsummerer Kina-turen sin overfor norsk presse. De har hatt det kjekt.
– Det har vært en begivenhetsrik tur. Vi har vært på Hainan, som jo er et turiststed. Vi har vært i en av Kinas fattigste områder, og vi er nå i det rikeste området. Det er interessant å se på det store spennet, sier kongen.
Reisen startet med et privat opphold på «Syden-øya» Hainan. Deretter har kongeparet har vært i Dunhuang, hvor dronningen fikk oppfylt en 34 år gammel drøm om å få se de berømte maleriene i Mogao-grottene. I Beijing møtte de blant annet Kinas president Xi Jinping og folkekongressformannen.
– Vi har hatt veldig fine og gode samtaler med kineserne. Det har vært veldig åpne og hyggelige, sier kongen, som også forteller at de har fått anledning til å ta opp menneskerettigheter.
– Bare en liten flik
Underveis har kongeparet flere ganger skrytt av hvordan Kina har klart å løfte flere hundre millioner mennesker ut av fattigdom de siste tiårene.
Men også på andre områder har utviklingen gått raskt. Skyskrapere popper opp over hele landet, og ny infrastruktur bygges ut. Transportetappen fra Beijing til Shanghai tok kongeparet i lyntog.
– Da fikk vi virkelig sett hvordan de arbeider med nye hus og områder for veldig mange mennesker, som var helt imponerende, sier dronningen.
Kongen understreker at det er et enormt svært land de reiser i.
– Vi har bare sett en bitte liten flik av det, sier han.
Statsbesøket avsluttes fredag.