Kongeparet mektig imponert over Kinas utvikling

– Der ble det dyrket ris, sier en imponert kong Harald og ser mot de mektige skyskraperne i Shanghai. Mye har skjedd i byen siden forrige besøk i 1997.

Kong Harald og dronning Sonja er mektig imponert over Kina etter sin lange reise i det store landet. Torsdag møtte de pressen i Shanghai med utsikt over den berømte skylinen i Pudong. Kongeparet kommenterte den raske utviklingen fra risåkere til skyskrapere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
I Beijing ble kongeparet tatt imot hos president Xi Jinping med brask og bram. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I Beijing ble kongeparet tatt imot hos president Xi Jinping med brask og bram. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kong Harald og dronning Sonja startet det offisielle statsbesøket ved å besøke ørkenbyen Dunhuang. Her er de ved sanddynene utenfor ørkenkilden Yueya. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I 33 år har dronningen drømt om å besøke Mogao-grottene i Dunhuang, for å se på de berømte grottemaleriene. I begynnelsen helgen gikk drømmen i oppfyllelse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Det er utrolig hvordan det har utviklet seg siden vi var her for 20 år siden, sier kongen.

Shanghai er siste stopp på kongeparets ni dager lange Kina-reise, og byen illustrerer kanskje mer enn noe annet sted landets rivende utvikling.

– Det var omtrent ingenting der borte. Det er helt ufattelig å se det, sier dronning Sonja.

– Begivenhetsrikt

De kongelige er blide når de oppsummerer Kina-turen sin overfor norsk presse. De har hatt det kjekt.

– Det har vært en begivenhetsrik tur. Vi har vært på Hainan, som jo er et turiststed. Vi har vært i en av Kinas fattigste områder, og vi er nå i det rikeste området. Det er interessant å se på det store spennet, sier kongen.

Reisen startet med et privat opphold på «Syden-øya» Hainan. Deretter har kongeparet har vært i Dunhuang, hvor dronningen fikk oppfylt en 34 år gammel drøm om å få se de berømte maleriene i Mogao-grottene. I Beijing møtte de blant annet Kinas president Xi Jinping og folkekongressformannen.

– Vi har hatt veldig fine og gode samtaler med kineserne. Det har vært veldig åpne og hyggelige, sier kongen, som også forteller at de har fått anledning til å ta opp menneskerettigheter.

– Bare en liten flik

Underveis har kongeparet flere ganger skrytt av hvordan Kina har klart å løfte flere hundre millioner mennesker ut av fattigdom de siste tiårene.

Men også på andre områder har utviklingen gått raskt. Skyskrapere popper opp over hele landet, og ny infrastruktur bygges ut. Transportetappen fra Beijing til Shanghai tok kongeparet i lyntog.

– Da fikk vi virkelig sett hvordan de arbeider med nye hus og områder for veldig mange mennesker, som var helt imponerende, sier dronningen.

Kongen understreker at det er et enormt svært land de reiser i.

– Vi har bare sett en bitte liten flik av det, sier han.

Statsbesøket avsluttes fredag.

Publisert: