Bali-vulkanens farenivå er økt – turister er askefast

Indonesia har hevet farenivået for vulkanen på Bali til den høyeste graden. 100.000 har fått beskjed om å evakuere, og norske turister er askefast.

Beboere ved vulkanen Agung tok søndag med seg sine eiendeler og forlot området. Foto: Firdia Lisnawati / AP / NTB scanpix
  • Dag Kjørholt
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Den internasjonale flyplassen i Denpasar er stengt til tirsdag morgen. Hver sjette time vil det bli gjort en vurdering på om flyplassen skal åpnes igjen. Hundrevis av flyreiser er kansellert og titusener av reisende er rammet.

Myndighetene advarte i helgen alle innenfor en distanse på 7,5 kilometer fra vulkanen om å evakuere. Nå er radiusen utvidet til 10 kilometer.

– 40.000 evakuert

– Utvidelsen av faresonen omfatter 22 landsbyer og til sammen mellom 90.000 og 100.000 mennesker, sa talsperson for myndighetene Sutopo Purwo Nugroho på en pressekonferanse i Jakarta.

Omkring 40.000 mennesker skal ha evakuert allerede.

– Myndighetene vil finkjemme området for å overtale alle til å dra. Om det trengs, vil vi tvinge dem til å evakuere, sa Nugroho.

Vulkanen Agung på Bali spydde søndag morgen aske 4.000 meter opp i været, og tykke, grå røykskyer la seg over området. Vulkanutbruddet er det andre fra Agung på en uke.

Føre var

– Vi venter ikke et stort utbrudd, men vi må være på vakt og føre var, heter det i en uttalelse fra det nasjonale geologiske senteret i landet.

– Flammene er synlige om natten, som indikerer at et mulig utbrudd kan skje når som helst, opplyser myndighetene.

Flyplassen på naboøya Lombok var stengt søndag, men har åpnet igjen.

Sist det var utbrudd fra den 3.031 meter høye Agung-vulkanen, var i 1963 over en periode på nesten et år. Rundt 1.200 mennesker mistet livet i dette utbruddet.

Norske turister

Reiseselskapet Ving opplyser at de for tiden har 13 norske gjester på Bali, og flere av dem skulle etter planen ha returnert til Norge mandag.

– Vi holder løpende kontakt med gjestene våre og de forholder seg rolig til situasjonen. Vi har fire gjester som skal hjem i dag, men disse har fått beskjed om at flyplassen er stengt og vi holder løpende kontakt med dem i forhold til når og hvordan de kommer seg hjem, opplyser informasjonssjef Siri Røhr-Staff til NTB.

Apollo har ni norske gjester på Bali.

– Flygingene de skal reise hjem med, er først om noen dager, så foreløpig går alt som normalt. Våre lokale representanter holder gjestene på stedet informert, og vi kommer til å overvåke situasjonen fortløpende, opplyste kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera til NRK søndag.

Publisert: