新年快乐! Godt kinesisk nyttår!

Uønskede monstre, stappfulle togstasjoner og røde konvolutter. Dette må du vite om kinesisk nyttår.

Pandaene blir også med på feiringen av kinesisk nyttår, her fra Wolong i Sichuan-provinsen.
 • Ragnhild Sofie Selstø
  Ragnhild Sofie Selstø
Publisert: Publisert:

I disse dager samles kinesiske familier over hele verden for å feire nyttår etter månekalenderen. I Kina kalles høytiden for vår-festivalen, siden den markerer slutten på årets kaldeste dager og vårens ankomst.

Selv om Kina i dag bruker den gregorianske kalenderen som også brukes i Norge, feires fortsatt høytidene etter månekalenderen. Det betyr at de to viktigste dagene i nyttårsmarkeringen, selve nyttårsaften og første nyttårsdag, ikke faller på den samme datoen hvert år. I år falt dagene på 4. og 5. februar.

I likhet med julen er kinesisk nyttår en tradisjonstung høytid en tilbringer sammen med familien sin, spiser masse god mat og slapper godt av. Her er syv andre ting du må vite om feiringen.

Fyrverkeri og rød pynt

Ifølge legenden pleide monsteret Nian å komme på uønsket besøk hvert nyttår. Folk pleide å gjemme seg i husene sine, men ett år tok en gutt til motet og skremte bort monsteret med å tenne på fyrverkeri. I dag er fyrverkeri en viktig del av feiringen, og fyres av rundt midnatt til første nyttårsdag. Men, i likhet med nyttårsfeiringen i Norge, kan du høre fyrverkeri flere dager både før og etter.

I forkant av feiringen blir husene dekorert med rødt: Røde bannere, røde gryter og servise, røde lanterner, rød dekor - du tar poenget. Fyrverkeri er nemlig ikke det eneste som holder monsteret Nian borte: Han er også redd fargen rød. Man pleier også å gi hong bao - røde konvolutter med penger i, i gave til familie, kolleger og venner.

Innbyggerne i byen Fujian tar bilder av fyrverkeriet rundt midnatt nyttårsaften.

Grisens år

Du har kanskje fått med deg at forskjellige dyr representerer hvert sitt år. Det kalles kinesisk zodiac, og er på en måte en annen variant av horoskop. Zodiac-systemet har eksistert i kinesisk kultur i over 2000 år! De tolv Zodiac-dyrene er rotte, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, geit, apekatt, hane, hund og gris. Syklusen gjentas hvert 12. år.

Ifølge legenden trengte en gang en keiser tolv dyr til å vokte palasset hans. Katten ba Rotten om hjelp til å melde seg på, men rotten glemte det, som er grunnen til at de er uvenner i dag. Rotten kom først i kappløpet til palasset siden han hoppet på ryggen til oksen på vei bort. Oksen kom på andre plass, og deretter resten av gjengen. Grisen kom for sent, og havnet derfor sist i rekken.

Hvert dyr representerer gode og dårlige personlighetstrekk. Er du for eksempel født i grisens år er du løsningsorientert og flink til å tenke logisk. Du er snill og flink til å ta vare på familien din, men er ikke særlig godt til å kommunisere. I tillegg har de som er født i grisens år en tendens til å ha kort lunte. Griser er et symbol på rikdom med sine lubne ansikt og store ører. Derfor blir de som er født i grisens år ofte rike.

Barn deltar i en parade i Hong Kong på nyttårsaften 4. februar. .

Slik foregår feiringen

Nyttårsfeiringen starter på den første dagen i månekalender-året, og varer i 15 dager. Hver dag har tilhørende tradisjoner. Her er en oversikt over noen av skikkene under høytiden, som i år starter med nyttårsaften 4. februar.

Nyttårsaften: Familien samles for å spise årets viktigste og beste måltid. Røde konvolutter deles ut. Klokken 20:00 starter TV-programmet «Nyttårsgalla» som varer frem til midnatt. «Nyttårsgalla» er ifølge Guiness Rekordbok verdens mest sette TV-program!

Vår-festivalen, 5. februar: Dagen starter med fyrverkeri rundt midnatt. Utover dagen er det lite tradisjoner, annet en å spise maten fra dagen før og være sammen med familien.

9. februar: Butikkene åpner igjen etter å ha hatt stengt i fem dager.

Lanterne-festival, 19. februar: Denne dagen er det fullmåne, og det sies at den beste måten å feire dagen er nettopp å kikke på månen som lyser blant røde lanterne som henges opp. En tradisjonell lek er å skrive gåter på lanternene.

En kvinne poserer fremfor en vegg av lanterner i Beijing, onsdag 6. februar.

Verdens største utfart

Hvis du syns hjemreisen fra Sirdal etter påske er folksom, bør du unngå Kina i nyttårstider. Allerede 21. januar, over en uke før selve høytiden begynner, startet det som har fått kallenavnet ’vår-migrasjonen’. Utfarten er regnet som verdens største menneskelige migrasjon.

Kanskje ikke så rart når Kina har verdens største befolkning på nesten 1,4 milliarder mennesker.

Over halvparten av kinesiske innbyggere har registrert bosted i byene. Urbaniseringen har skjedd på rekordfart, og mange har reist fra familier som blir boende igjen på landsbygdene. Siden nyttår er familietid, reiser de fleste hjem, og flyplasser, togstasjoner og veier fylles opp. Det kinesiske samferdselsdepartementet har estimert at nesten 3 milliarder turer vil bli tatt i løpet av ’vår-migrasjonen’. Av disse vil omtrent 2500 milliarder forflytte seg med bil, 413 millioner med tog og 73 millioner med fly.

Togstasjonen i Hangzhou er fullstappet bare dager før høytiden setter inn. Bildet er tatt 30. januar 2019.

Giftepress

Antall bryllup har falt de siste årene, og i dag er rundt 200 millioner voksne i Kina single. Flere utsetter ekteskap for å prioritere karriere, samtidig opplever mange stadig press på å finne den rette. Ifølge Aftenposten gir utvalgte arbeidsplasser sine ansatte fridager som de skal bruke på å finne kjærester. Paradoksalt nok er det bare kvinner som får dette tilbudet, ikke menn.

Rundt kinesisk nyttår kvier mange single seg til å reise hjem til foreldrene for å fortelle enda en gang at det ikke har fått seg kjæreste. Presset om å bli gift er spesielt stort hos kvinner som nærmer seg 30-årene, som hvis de forblir ugifte får merkelappen «restekvinne». Noen ber derfor sjefen om å få jobbe ekstra i nyttårshøytiden, mens andre lyver på seg kjærlighetsforhold.

Kjernefamilien står sterkt i det kinesiske samfunnet, og flere unge opplever press til å gifte seg og stifte familie. Beijing, 4. februar.

Ut med det gamle

Når vi feirer nyttår i Norge, ser vi ofte tilbake på året som har godt. Kinesisk nyttår, derimot, handler i stor grad om å rydde vekk det som har vært for å gi rom til det nye. Mange har storrengjøring i huset før festivitetene setter inn, både for å klargjøre huset og for å vaske bort all dårlig hell og lykke.

Ifølge tradisjonene skal vi også ha på oss splitter nye klær under feiringen. På første nyttårsdag skal man helst unngå å dusje eller gå ut med søppelet. Da kan du nemlig risikere å kaste eller vaske bort det nye, gode hellet.

Så i stedet for å si «takk for det gamle» når vi ønsker hverandre godt nyttår, sier man heller «ønsker deg all hell og lykke» under den kinesiske feiringen (se ordliste nederst i saken).

Under vår-festivalen tenner folk røkelse for å be om godt hell i det kommende året. Her fra et tempel i Tianjin tidlig morgen 5. februar.

Turisme

Ikke alle reiser hjem til familiene sine i løpet av ferien. Det kinesiske reiseselskapet CTrip estimerer at 7 millioner kinesere planlegger å reise ut av landet i løpet av chunyun - vår-migrasjonen, til over 90 land. Thailand, Japan, New Zealand, Australia og USA er populære destinasjoner.

Hvis du vil besøke Kina som turist, er ikke kinesisk nyttår en ideell tid å besøke Kina på. Som nevnt er samferdsel fullt til rammen, for så å bli musestille. Butikkene og restaurantene er stengt under de fem første dagene av feiringen, og kineserne flest er hjemme hos familien.

Gatene er nesten tomme under kinesisk nyttår. Millioner av urbane innbyggere har reist hjem til langsbygden. Dette bildet er tatt fra det travle shoppingområdet Sanlitun i Beijing, mandag 4. februar.

Ordliste

新年快乐 (uttales shin nien koai lø) – Godt nyttår

恭喜发财 (uttales gong ski fa tsai) – Ønsker deg all hell og lykke

春节 (uttales tsjon djie) – Vår-festival

春运 (uttales tsjon ün) – Vår-migrasjonen

红包 (uttales hong bao) – Rød konvolutt

鞭炮 (uttales bien pao) – Fyrverkeri

福 (uttales fo) – Lykke

Publisert:
 1. Kina
 2. Nyttår
 3. Gris
 4. Migrasjon

Mest lest

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 4. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt