Millioner demonstrerte mot Irak-krig verden over

Opptil ti millioner mennesker strømmet lørdag ut i gatene i byer verden over, for å si nei til krig mot Irak. Den globale protesten var kanskje den største noensinne.

  • Ntb-reuters-afp
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 19 år gammel

Størst var oppslutningen i europeiske land der lederne offentlig har støttet USAs krav om en snarlig krig.

I Madrid strømmet anslagsvis to millioner mennesker ut i gatene, og i Barcelona ble tallet på demonstranter anslått til å være 1,3 millioner. Også i andre spanske byer deltok hundretusener i markeringen.

I Roma demonstrerte minst én million mennesker mot krigsplanene, ifølge arrangørene kanskje så mange som tre millioner.

–Bare om olje I London deltok nærmere én million i antikrigsmarkeringen, ifølge arrangørene kanskje det dobbelte.

I Berlin deltok minst 600.000 mennesker, og også i andre europeiske byer var oppmøtet større enn arrangørene hadde håpet på.

Massemobiliseringen mot en krig mot Irak har vært planlagt i lang tid, men falt i tid sammen med at USA fredag led et betydelig tilbakeslag i FNs sikkerhetsråd. Bare to av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer uttrykte støtte til USAs planer om å bruke makt mot Irak for å avvæpne landet.

–Denne krigen handler bare om olje. George W. Bush har aldri brydd seg om menneskerettigheter, sa Londons borgermester Ken Livingstone til journalister da han deltok på protestmøtet i byen.

Norden Også i de nordiske landene var det store demonstrasjoner mot en USA-ledet krig mot Irak. Etter alt å dømme var den største demonstrasjonen i Oslo med sine 60.000 deltakere.

I Sverige demonstrerte anslagsvis 55.000 i de største byene, mens rundt 12.000 hadde funnet veien til en demonstrasjon i Finlands hovedstad Helsingfors.

Politiet i København opplyser til nyhetsbyrået Ritzau at rundt 10.000 deltok i demonstrasjon mot krigen i den danske hovedstaden. Det ble også demonstrert i en rekke andre danske byer.

Færre i Asia Den verdensomspennende demonstrasjonsdagen begynte i Australia og Asia fredag kveld og natt til lørdag norsk tid.

I den australske byen Melbourne gikk 100.000 mennesker i demonstrasjonstog fredag. Australias regjering er en sterk støtte for USA og Storbritannia og planlegger å delta i en eventuell krig med soldater og utstyr.

Oppslutningen om demonstrasjoner og protester i Asia var ellers påfallende mindre enn i Europa. Vel 2.000 mennesker marsjerte for fred i den sørkoreanske hovedstaden Seoul, mens drøyt 5.000 mennesker deltok i en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Bangkok.

–Bak enhver busk Flere tusen sørafrikanere, blant dem tre statsråder, demonstrerte mot krig i Irak i Cape Town. Demonstrantene bar plakater med blant annet påskriften "There is a terrorist behind every Bush", et ordspill som bokstavelig betyr "det er en terrorist bak hver en busk", men som egentlig sier at det står en terrorist bak enhver Bush, USAs president.

Rundt 10.000 demonstrerte i Libanons hovedstad Beirut med bilder av Saddam Hussein og franske og tyske flagg. I Syrias hovedstad Damaskus demonstrerte rundt 200.000. I Bagdad og andre irakiske byer var flere millioner mennesker i gatene i velregisserte forestillinger til støtte for regimet.

Amerikanere i tog Over 100.000 mennesker deltok da protestmøtet mot krig i Irak startet i New York lørdag.

Den sørafrikanske erkebiskopen og nobelprisvinneren Desmond Tutu innledet appellene utenfor FN-bygningen i USAs største by.

–Fred, fred, fred. La Amerika høre på resten av verden! Den sier: Gi inspektørene tid, sa Tutu til en jublende menneskemengde.

Også sangeren Harry Belafonte, skuespilleren Susan Sarandon og den demokratiske presidentkandidaten Al Sharpton holdt appeller.

–Å slippe bomber over Irak er ikke den rette tingen å gjøre for å trygge sikkerheten i USA, sa Sarandon til oppmøtte journalister før hun gikk på scenen.

Publisert: