Justisministre i 16 delstater fordømmer Trump-ordre

Washington (NTB-AFP): Justisministrene i 16 amerikanske delstater fordømmer Donald Trumps presidentordre om innvandring som grunnlovsstridig og sier de vil kjempe mot den.

Delstatsministrene påpeker at flere føderale domstoler har gått mot deler av innreiseforbudet. Blant annet utestedet dommer Ann Donnelly en midlertidig forføyning slik at personer som allerede var på flyplasser eller i luften da presidentordren kom, ikke skulle nektes innreise. Foto: Kathy Willens / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

To dager etter at det omstridte innreiseforbudet for flyktninger og personer fra sju overveiende muslimske land, kommer de 16 ministrene med en felles uttalelse.

– Som øverste juridiske myndighet for 130 millioner amerikanere og utlendinger bosatt i våre stater, fordømmer vi president Trumps grunnlovsstridige, uamerikanske og ulovlige presidentordre, skriver ministrene, som lover å «jobbe sammen for å tilse at den føderale regjeringen følger grunnlover, respekterer vår historie som et land tuftet på innvandring og ikke går ulovlig etter noen basert på deres nasjonale opprinnelse eller tro».

Ministrene, som alle er demokrater og representerer delstater med totalt en tredel av USAs befolkning, sier videre at de vil bruke alle midler som står til deres disposisjon i kampen mot presidentordren og «for å bevare rikets sikkerhet og kjerneverdier». De påpeker også at flere føderale domstoler har blokkert deler av ordren.

Uttalelsen er utstedt av justisministrene i California, Connecticut, District of Columbia, Hawaii, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Mexico, New York, Oregon, Pennsylvania, Vermont, Virginia og Washington. (©NTB)

Publisert:
  1. USA
  2. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

  1. Birgitte-saken: Politiet har nytt DNA-funn

  2. Veien åpen igjen etter trafikk­ulykke på E39 ved Sola­splitten

  3. Koronasmitten øker igjen på Nord-Jæren – kan bli aktuelt med nasjonale tiltak

  4. Kamp mot klokken for Viking-spiller

  5. – Ble stanset av en ung mann med langt, lyst hår, og en dame

  6. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet