Irakiske styrker møter kraftig motstand fra IS

Irakiske spesialstyrker tok seg tirsdag inn i Mosul østfra, men møtte kraftig motstand fra IS.

Irakiske spesialstyrker tok seg tirsdag inn i den østlige utkanten av Mosul. Dette bildet ble tatt tidligere i helga da soldatene tok kontroll over landsbyen Qaraqosh utenfor byen.
 • Nils Inge Kruhaug - Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Irakiske talsmenn hevdet alt mandag at spesialstyrker hadde gått inn i den IS-kontrollerte byen, noe som ikke var tilfelle.

Ifølge BBC tok de irakiske styrkene seg først inn i utkanten av Mosul tirsdag morgen, men ble møtt med kraftig IS-beskytning.

– Det blir skutt med håndvåpen og avfyrt rakettdrevne granater mot dem, rapporterer BBCs journalist som reiser sammen med de irakiske spesialstyrkene.

– De møter mye hardere motstand enn vi har sett de siste dagene, rapporterer han videre.

Sjiamuslimsk milits forsøker å ta kontroll over områdene vest for Mosul.

TV-stasjon

De irakiske spesialstyrkenes oppgave er å rydde vei for en panserdivisjon fra den irakiske hæren, men denne befant seg tirsdag fortsatt rundt 5 kilometer fra bygrensa.

Tirsdag opplyste en talsmann for spesialstyrken, general Sami al-Aridi, at de hadde tatt kontroll over den statlige TV-stasjonen i byen.

TV-stasjonen ligger helt øst i Mosul, i området der styrkene rykket inn.

– De irakiske styrkene har nå tatt seg inn i Judaidat Al-Mufti-området, opplyste den irakiske hærledelsen. Dette området ligger på østsiden av elva Tigris, helt sørøst i byen.

– Virkelig frigjøring

– Nå begynner den virkelige frigjøringen av Mosul, slo de irakiske spesialstyrkenes øverstkommanderende, general Taleb Sheghati al-Kenani fast overfor TV-stasjonen Iraqiya.

Samtidig med at spesialstyrkene rykket inn, nærmet andre enheter fra regjeringshæren og kurdisk milits seg bygrensa fra sør og nord tirsdag, mens sjiamuslimsk milits rykket fram vest for byen.

Lider tap

Ifølge en talskvinne for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Ravina Shamdasani, drepte IS i helgen 40 irakiske regjeringssoldater i Mosul-området og dumpet likene av dem i elva Tigris.

IS skal i morgentimene mandag også ha flyttet rundt 25.000 sivile fra Hammam al-All, som ligger sør for Mosul.

De sivile ble transportert i lastebiler og minibusser nordover og skulle trolig fraktes til Mosul for å brukes som levende skjold, sier Shamdasani.

Flyangrep

Noen av kjøretøyene nådde fram til Abusaif, rundt 15 kilometer nord for Hammam al-All, mens andre ble tvunget til å snu av irakiske og vestlige fly.

Den amerikanskledede koalisjonen gjennomførte mandag morgen også flyangrep mot IS-stillinger i Gogjali, en forstad rett øst for Mosul, for å rydde vei for de irakiske styrkenes framrykking.

Les også

 1. Kilde: IS har drept 284 sivile i Mosul

 2. IS henter menneskelige skjold sør for Mosul

 3. Uvanlige allianser jager IS ut av Mosul

Publisert:
 1. Mosul
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Irak

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot svært glatte veier

 2. Her fosser strøm-milliardene inn

 3. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 4. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

 5. A-krimsenteret med storaksjon mot budbilbransjen

 6. Innkaller til hastemøte om høye strømpriser