USA-ekspert: Trump kan ha hatt plan om å forsinke prosessen

USA-ekspert Svein Melby tror president Donald Trump kan ha hatt en plan om å egge til opprør for å forsinke prosessen med å overgi makten til Joe Biden.

Trump-tilhengere tok seg onsdag inn i Kongressen i USA samtidig med at Senatet formelt skulle avgjøre at Joe Biden er USAs neste president og skal innsettes om to uker. Foto: Jose Luis Magana/ AP/ NTB

 • NTB
Publisert: Publisert:

Seniorrådgiver Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier er ekspert på amerikansk sikkerhetspolitikk. Da demonstranter tok seg inn i Kongressen i Washington onsdag kveld, omtalte Melby det som galskap, men at det ikke var uventet at noe slik kunne skje. Flere titalls tusen Trump-tilhengere hadde samlet seg utenfor bygningen mens Senatet formelt skulle godkjenne Joe Biden som USAs neste president.

– Jeg tror Trump kan ha hatt dette som en plan i bakhodet hele veien. Han har egget mobben til å lage spetakkel for å forsinke prosessen, sier Melby til Aftenposten.

På bakgrunn av bildene av demonstrantenes framferd sier Melby at scenene som utspiller i gatene Washington kan se ut som «en etappe i et kupp».

Publisert:

USA-valget

 1. Trump-allierte granskes etter kongress­opptøyene

 2. Politimann pågrepet etter opptøyene i Washington

 3. Biden: Er lei av Trump

 4. – Heller for mye enn for lite

 5. Sjamanen stikker hull på Trumps forsvar

 6. Ryker radikal republikaner ut?

 1. USA-valget
 2. Amerikansk politikk
 3. Joe Biden
 4. Sikkerhetspolitikk