Trumps rettsmareritt: Etterforskes for forsøk på valgfusk, skattesnusk og hysjpenger

Donald Trump kan legge riksrettssaken bak seg. Men foran seg kan han ha en lang rekke søksmål som kan stikke kjepper i hjulene for en videre politisk karriere.

Donald Trump ble som ventet frikjent i riksrettssaken i Senatet. Men dersom flere av etterforskningene som nå pågår mot ham, havner i rettsapparatet, kan det sette punktum for hans videre politiske karriere, mener eksperter.
  • NTB-AP-TT
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Stormingen av Kongressen, der fem mennesker mistet livet, er bare en av sakene som kan legge en tung skygge over Trumps framtid.

For selv om han ble frikjent i riksrettssaken i Senatet, er Trump ikke lenger beskyttet av immuniteten som presidentskapet ga. Det gjorde republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, uttrykkelig klart da riksrettssaken var over.

Les også

USA må gå videre

– Fortsatt ansvarlig

– President Trump er fortsatt ansvarlig, som en vanlig medborger, for alt han gjorde mens han satt i embetet inntil sakene er foreldet, sa McConnell.

I henhold til amerikansk lov er foreldelsesfristen i føderale saker minst fem år.

– Han har ikke kommet unna med noe – ennå, fastslo McConnell, som mener at en vanlig rettssal er et mer passende sted å stille Trump til ansvar.

McConnell var selv blant dem som stemte for å frikjenne Trump i riksrettssaken.

Statsadvokaten i Columbia-distriktet, Karl Racine, har allerede gjort det kjent at påtalemyndigheten der vurderer om de kan følge opp Kongress-stormingen med å tiltale Trump for uttalelser som motiverer til vold.

En annen sak som kan havne i retten, er Trumps forsøk på å få endret delstatsresultatet i Georgia i presidentvalget i november i fjor. Påtalemyndigheten i Georgia startet nylig en etterforskning av telefonsamtalen der Trump skal ha bedt delstatens øverste valgansvarlige, administrasjonsminister Brad Raffensperger, om å «finne» nok stemmer til at han ville vinne valget i Georgia.

En lang rekke søksmål for alt fra valgfusk til skattesnusk og seksuell trakassering kan være i kjømda for USAs tidligere president Donald Trump.

Uromoment

I New York har påtalemyndigheten begynt å etterforske omstendighetene rundt lån på rundt 280 millioner dollar som Trump Organization har fått, skriver The Wall Street Journal.

I tillegg etterforskes Trump for skattesnyteri, for å ha betalt hysjpenger til tidligere elskerinner og seksuell trakassering.

Flere eksperter tror at Trumps politiske karriere kan være over dersom et av de mange søksmålene havner i retten og han blir funnet skyldig.

– Dette er et stort uromoment for ham. Det kan nok være hans største mareritt å bli dratt inn i en konkret etterforskning, sier professor emeritus i Nord-Amerika-studier Erik Åsard ved Uppsala universitet.

– Hele hans framtid kan påvirkes av det. Framfor alt har han gjort det vanskelig for sine egne barn å ha noen framtid i politikken, sier professoren med henvisning til datteren Ivanka og sønnen Donald Jr., som begge har hatt framskutte roller i Trumps presidenttid.

– Elsker rampelyset

Trumps egen kommentar til frikjennelsen i riksretten var at reisen mot å gjøre Amerika «great» igjen så vidt har begynt.

Om det innebærer at ekspresidenten satser på å stille opp i det neste presidentvalget i USA, noe han tidligere har hintet om, kan man bare spekulere på, sier Åsard.

– Men om man ser på oppførselen hans fra 2015 og framover, er dette en mann som elsker å stå i rampelyset, og det kommer han til å prøve å komme tilbake til, sier han.

Trump ser fortsatt ut til å ha et visst grep om det republikanske partiet i USA og dets kjernevelgere og vil trolig være aktiv i de kommende primærvalgene, tror professoren.

– Vår historiske, patriotiske og vakre bevegelse for å gjøre USA storslått igjen, har bare begynt. I månedene framover har jeg mye å dele med dere, sa Trump etter frikjennelsen.

Men hvor lenge og hvor sterkt Trumps stjerne vil fortsette å lyse på den politiske himmelen, gjenstår å se.

Publisert: