Politiet bruker vann­kanoner mot demon­strantene i Myanmar

Militærjuntaen i Myanmar truer med maktbruk mot demonstrantene som de siste dagene har protestert mot kuppet i landet.

Politiet brukte vannkanoner mot demonstranter som protesterte mot militærkuppet i Myanmars hovedstad Naypyidaw mandag.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Store politistyrker er satt inn mot demonstranter som protesterer mot militærkuppet i Myanmar.
Tusenvis av demokratiforkjempere har protestert mot militærkuppet i Myanmar de siste dagene. Mandag var det en ny massedemonstrasjon i hovedstaden Naypyidaw.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

For tredje dag på rad samlet det seg mandag titusenvis av demonstranter i hovedstaden Naypyidaw, Yangon og andre byer i Myanmar.

I Naypyidaw ble de møtt med vannkanoner, og to personer ble ifølge en fotograf på stedet skadd. Ifølge demonstrantene var det kjemikalier i vannet.

Protestene ellers gikk stort sett fredelig for seg, og i den gamle hovedstaden Yangoon satte tusenvis av demokratiforkjempere seg ned i gata utenfor byen rådhus.

Advarer

Militærjuntaen advarte mandag demonstrantene i en kunngjøring som ble lest opp på den statlige TV-kanalen MRTV.

– Det vil bli slått effektivt ned på dem som bryter loven og forstyrrer, forhindrer og ødelegger stabiliteten i landet, den offentlige sikkerheten og respekten for landets lover, het det i kunngjøringen som ble lest opp.

Kort tid etter kunngjorde kuppmakerne at det var innført unntakstilstand og portforbud i sju bydeler i Mandalay, landets nest største by.

Unntakstilstanden innebærer forbud mot å demonstrere og å samle seg i grupper på flere enn fem personer.

Generalstreik

Ingenting tyder imidlertid på at demonstrantene vil etterkomme kravet fra generalene og innstille protestene, snarere tvert imot.

Mandag varslet de også generalstreik. Kravet er at landets regjeringssjef Aung San Suu Kyi slipper ut av husarrest og blir gjeninnsatt.

– Dette er en arbeidsdag, men vi går ikke på jobb selv om de trekker oss i lønn, sier den 28-årige fabrikkarbeideren Hnin Thazin.

Tre fingre for demokratiet

I Myanmars største by Yangon vokste mandagens demonstrasjon seg raskt stor. Demonstrantene samlet seg først i ett av byens viktigste veikryss og mange hevet tre fingre i været, symbolet på demokratikampen i Sørøst-Asia.

Mindre grupper gikk videre mot Sule-pagoden, som har fungert som samlingssted under protester mot tidligere militærjuntaer.

Også søndag samlet titusener seg ved det buddhistiske byggverket for å vise sin misnøye med kuppet.

Folkevalgte pågrepet

Siden kuppet 1. februar er 165 personer pågrepet, ifølge uavhengige observatørgrupper. De fleste pågrepne er NLD-politikere. Kun 13 er så langt løslatt.

Blant de pågrepne er også australieren Sean Turnell, en økonomiansatt ved Macquarie University i Sydney, som fungerte som rådgiver for Suu Kyis regjering.

Demonstrasjonene er en påminner om den lange og blodige demokratikampen i Myanmar. Militæret hadde makten i mer enn fem tiår før de løsnet opp i 2012.

Valgskred

Tre år senere vant Aung San Suu Kyi makten i et valgskred, men hun fikk aldri lov å kalle seg statsminister og hadde heller ingen makt over landets forsvarspolitikk og militære styrker.

Den nye grunnloven ble skrevet av generalene og sikret blant annet militærets rett til å overta makten i krisesituasjoner.

Militæret hevder at valget i november, som NLD vant klart, var preget av fusk, og de anklager også Suu Kyi for ulovlig import og bruk av walkietalkier. Militærkuppet skjedde rett før den nye nasjonalforsamlingen skulle tre sammen.

Blodig historie

I løpet av de årene militærjuntaen styrte, ble det flere ganger slått hardt ned på demonstrasjoner. Opprøret i 1988 førte til at hundrevis, kanskje tusenvis, av mennesker ble drept.

Så langt har det ikke kommet meldinger om drepte i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker. Hærens soldater har så langt overlatt håndteringen av demonstrasjonene til politiet.

Søndag fikk flere videoer fra Myawaddy, en by ved grensa til Thailand øst i landet, mye oppmerksomhet. De viste politiet som skjøt i lufta for å spre en forsamling.

Publisert: