Trumps forsvarer: – Riksrettssaken er en heksejakt

Donald Trumps forsvarer sier det er en hårreisende og uhyrlig løgn å anklage Donald Trump for å ha oppildnet til opprør. Allerede lørdag kan saken bli avgjort.

Forsvarer Michael van der Veen langet ut mot demokratene i riksrettssaken i Senatet fredag.
 • NTB
Publisert: Publisert:
Bruce Castor i forsvarerteamet fikk mye kritikk for sin innsats tirsdag, da riksrettssaken begynte. Fredag minnet han om at noen av Kongress-angriperne skal ha planlagt voldshandlinger lenge før Donald Trump holdt sin omstridte tale 6. januar.

Trumps advokater hadde fått 16 timer på seg til å forsvare ham, men rundet av prosedyren før det var gått fire timer.

– Å hevde at presidenten på noe vis håpet, ønsket eller oppmuntret til lovløs eller voldelig atferd, er en hårreisende og uhyrlig løgn, sa forsvareren Michael van der Veen og viste til to Twitter-meldinger som Trump sendte ut etter at stormingen av Kongressen hadde begynt.

Der ba Trump tilhengerne sine om å opptre fredelig og ikke bruke vold.

I sin tale før stormingen ba Trump tilhengerne sine marsjere mot Kongressen og kjempe. Men dette var ikke bokstavelig ment, ifølge forsvareren.

Forsvarerne viste også en video der flere demokrater sier «kjempe som faen». De mener dette viser at Trump bruker vanlig politisk retorikk på lik linje med andre politikere. I tillegg framholdt forsvarerne at budskapet i Trumps tale var langt innenfor ytringsfrihetens grenser.

– Fredelig og patriotisk

Van der Veen viser også til at Trump i talen ba tilhengerne opptre «fredelig og patriotisk». Forsvareren mener det ikke finnes noe grunnlag for riksrettssaken og langet ut mot demokratene som har startet den.

– Som alle andre politisk motiverte heksejakter som venstresiden har bedrevet de siste fire årene, er denne riksrettssaken fullstendig løsrevet fra fakta, bevis og interessene til det amerikanske folk, sa han.

Advokat Bruce Castor viste til at flere av dem som stormet Kongressen, er anklaget for å ha planlagt voldshandlinger i forkant. Da kan ikke Trumps tale ha vært utslagsgivende, argumenterte han.

CNN: Trump ville ikke stanse mobben

President Trump skal derimot ha avvist å be sine tilhengere om å avbryte angrepet på Kongressen, melder CNN.

Da stormingen pågikk, snakket Trump med lederen for republikanerne i Representantenes hus, Kevin McCarthy, på telefon. McCarthy ba presidenten innstendig om å be angriperne stanse stormingen.

– Vel, Kevin. Jeg tror disse personene er mer opprørt over valgresultatet enn du er, sa Trump ifølge republikanske folkevalgte som ble informert om samtalen av McCarthy.

Samtalen beskrives som svært amper, og McCarthy skal på et tidspunkt ha ropt til Trump «hvem i helvete tror du at du snakker til?», ifølge CNN.

– Den store løgnen

I riksrettssaken står Trump tiltalt for å ha oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen og gjøre opprør.

Én politimann og én inntrenger ble drept og tre andre mistet livet i opptøyene og sammenstøtene 6. januar. En lang rekke politifolk ble skadd.

Anklagerne har beskrevet hvordan Trump i flere måneder kom med grunnløse påstander om at det egentlig var han som vant presidentvalget i november i fjor. De har kalt denne påstanden «den store løgnen» og argumentert for at den la grunnlaget for opptøyene 6. januar.

Oppfordringen til kamp i Trumps tale må forstås bokstavelig, mener demokratene i aktoratet. De har også pekt på en Twitter-melding som Trump sendte ut flere timer etter at tilhengerne hans brøt seg inn i Kongressen.

I meldingen skrev han at «dette er tingene og hendelsene som skjer» når patrioter blir frastjålet en valgseier.

Brukte kort tid på prosedyren

Etter at Trumps forsvarere hadde avsluttet, fikk senatorene fire timer på seg til å rette skriftlige spørsmål til både aktoratet og Trumps forsvarere. Den seansen var ferdig etter et par timer.

Flere av senatorene ville vite om Trump visste om stormingen. Senatorene Susan Collins og Lisa Murkowski spurte «hva han spesifikt gjorde for å avslutte angrepet» og når han gjorde det, skriver CNN.

Både Collins og Murkowski var blant de seks republikanerne som stemte for at grunnloven åpner for at en ekspresident kan stilles for riksrett.

Collins og Murkowski ba forsvarerne om å være så detaljerte som mulig i sitt svar, men var ikke fornøyd etter å ha lest det skriftlige svaret. Trump skal derimot ha vært godt fornøyd med forsvarernes innsats fredag, ifølge kanalen.

Veien videre

Den hurtige saksgangen legger opp til at lørdag kan bli siste dag av riksrettssaken. Dagen skal brukes til sluttprosedyrer og en endelig avstemning om skyldspørsmålet. En avstemming kan skje i 21-tiden lørdag norsk tid.

Aktoratet innkaller ikke vitner, som de hadde mulighet til, og det gjør at saken blir ferdig tidligere enn forespeilet. Trump har dessuten tidligere sagt at han ikke ønsker å forklare seg.

Skal Trump dømmes, må to tredeler av senatorene finne ham skyldig. Det vil si at alle demokratene og minst 17 republikanere må stemme for domfellelse – noe som neppe kommer til å skje.

Også i fjor ble Trump stilt for riksrett, og han ble da frikjent av republikanerne i Senatet. Han er den første presidenten som er stilt for riksrett to ganger i USAs historie. Han er også den første amerikanske presidenten som har vært tiltalt i en riksrettssak etter å ha forlatt Det hvite hus.

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Riksrett
 4. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Trond Giske innlagt på sykehus

 2. Alvorlig ATV-ulykke mellom Ålgård og Kverneland

 3. Legevikar skal ha vaksinert folk på parkerings­plass og tatt med seg brukte vaksine­glass hjem

 4. Dette sier advokater om Inger-Tone sin sak

 5. Mette må beskytte seg mot vind, og dusjing er som piske­slag: – Smerter styrer livet mitt

 6. Fra å ha vært i sjokk, er vi nå i en ny fase av sorg, – og vi er rett og slett forbannet