Netanyahu rakk ikke frist for regjerings­dannelse

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ikke overholdt en frist for å danne ny regjering.

Statsminister Benjamin Netanyahu i retten i Jerusalem i begynnelsen av april. Netanyahu er tiltalt for korrupsjon – og har i tillegg store problemer med å danne ny regjering.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:

Fristen var ved midnatt natt til onsdag lokal tid. At Netanyahu ikke klarte å få på plass en ny koalisjonsregjering, øker sannsynligheten for at hans parti Likud nå må gå i opposisjon.

Men han må ikke trekke seg som statsminister umiddelbart. Israels president Reuven Rivlin ventes å holde nye samtaler med lederne for partiene i nasjonalforsamlingen Knesset. Deretter vil han ta stilling til hva som blir neste ledd i prosessen.

Israel har hatt fire valg siden 2019, og det forrige ble holdt i mars. I hvert valg har Likud blitt størst, men Netanyahu har likevel ikke klart å danne en ny stabil regjering.

Etter forrige valg oppsto den paradoksale situasjonen at sterkt høyreorienterte Netanyahu kunne bli tvunget til å samarbeide med det islamistiske partiet Raam.

Hadde han forsøkt dette, ville han imidlertid mistet støtten fra et parti ved navn Religiøs sionisme, og dermed heller ikke oppnådd flertall. Så langt er det derfor ikke blitt noe samarbeid mellom Netanyahu og islamistene.

Publisert:
  1. Israel
  2. Benjamin Netanyahu

Mest lest akkurat nå

  1. Mandag morgen går strømprisen til værs

  2. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

  3. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

  4. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bedehus

  5. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen

  6. Dugg på frontruta - mann fratatt førerkortet