Tjenestemann: Irak med frist til kurdiske styrker ved Kirkuk

Irakiske myndigheter gir de kurdiske styrkene en frist for å trekke seg tilbake fra stillingene sine i Kirkuk-provinsen, hevder en kurdisk tjenestemann.

En sikkerhetsvakt sitter utenfor et stemmelokale i Kirkuk i september. Etter at kurderne gjennomførte en folkeavstemning om uavhengighet, er konflikten i Kirkuk trappet kraftig opp. Foto: AP / Bram Janssen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Myndighetene i Bagdad har satt fristen til klokka to natt til søndag, hevder tjenestemann overfor AFP, og sier styrkene har fått beskjed om å trekke seg tilbake til stillingene de hadde før 6. juni 2014.

Irakiske regjeringsstyrker rykket fredag fram og sto kun få kilometer fra kurdiske styrker ved oljebyen Kirkuk i Nord-Irak. Tusenvis av tungt bevæpnede kurdiske peshmerga-soldater har siden torsdag kveld blitt utplassert i og ved Kirkuk med beskjed om å forsvare byen for enhver pris.

Fredag ble kamper trolig avverget ved at kurdiske styrker trakk seg tilbake fra et område sørvest i Kirkuk-provinsen. En kurdisk kommandant har bekreftet tilbaketrekkingen.

Forholdet mellom de selvstyrte kurdiske områdene i nord og regjeringen i Bagdad har lenge vært komplisert, men etter at kurderne gjennomførte en folkeavstemning om uavhengighet i september, er konflikten trappet kraftig opp.

Fredag opplyste en ikke navngitt general til AFP at hæren hadde begynt framrykkingen i Kirkuk for å gjenerobre stillinger som regjeringshæren kontrollerte fram til juni 2014. Den gang flyktet regjeringssoldatene fra områdene som følge av en omfattende IS-offensiv. Etter hvert som IS ble drevet ut, ble området inntatt av kurdiske styrker som spilte en sentral rolle i offensiven mot IS.

USA jobber nå med å redusere spenningene mellom partene.

– Vi prøver å tone ned alt og finne ut hvordan vi kan gå videre uten å miste synet på den egentlige fienden, sa USAs forsvarssjef Jim Mattis lørdag, og viste til IS.

Les også

 1. Koalisjonen mot IS: Fremmedkrigere får ikke forlate Raqqa

Publisert:
 1. Krig
 2. Irak
 3. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Skjerper de nasjo­nale an­befal­ingene og ber voksne holde av­stand

 2. Stavanger-ordfø­reren: – Situa­sjonen er mer alvor­lig enn vi ønsker

 3. Bank tapte retts­sak – kan få stor betyd­ning for svindel­ofre

 4. – Håpløs «Kiss and fly» ved Stavanger lufthavn

 5. Da Sol­skjærs etter­følger sa sin mening på TV, fikk han mange uvenner

 6. Utlånt Viking-talent kjemper om opprykk