Hun skal knuse katalansk uavhengighet

Jernkvinne: Den spanske jernkvinnen María Soraya Sáenz de Santamaría har startet arbeidet med å fjerne alle tegn på separatisme i administrasjonen i Barcelona.

Visestatsminister María Soraya Saenz de Santamaría skal ordne opp i Catalonia.
 • Erik Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den spanske visestatsministeren nøyde seg mandag riktignok med å trekke i trådene fra Madrid. Der er nemlig ingen interessert i bilder og tv-opptak av noe som minner om en slags okkupasjon av katalanske regjeringsbygg.

Les også

Storstilt markering i Barcelona for et samlet Spania

Selv om María Soraya Sáenz de Santamaría holder seg i Madrid, blir utrenskningen i Barcelona effektiv. Foruten den avsatte regjeringen, mister parlamentsmedlemmer og inntil 200 embetsmenn stillingene sine.

Kan få lange straffer

Carles Puigdemont og regjeringen hans, samt antakeligvis også de 70 medlemmene av parlamentet i Barcelona som fredag stemte for uavhengighet, vil bli tiltalt for opprør, undergravende virksomhet og bedrageri med fare for 30 års fengsel.

Tirsdag kom meldingen om at Puigdemont ikke vil søke politisk asyl i Belgia. Han sa på en pressekonferanse at han fortsatt søker dialog med Madrid.

Rollen som handlekraftig problemløser har María Soraya Sáenz de Santamaría inntatt mange ganger siden Mariano Rajoy utpekte henne som sin nestkommanderende og regjeringens talsperson ved dannelsen av hans første regjering i 2011.

Blanke avvisninger

Under finanskrisen var det nettopp María Soraya Sáenz de Santamaría som gang på gang måtte gi tordentaler til de mange spanjolene som demonstrerte mot den borgerlige regjeringens ubønnhørlige innsparinger og massepermitteringer. Da ledende medlemmer av regjeringen, inklusive Mariano Rajoy, ble anklaget for korrupsjon, var det igjen den jusutdannede María Soraya Sáenz de Santamaría som måtte til pers med blanke avvisninger av alt.

Les også

Avsatt katalansk leder oppfordrer til «demokratisk motstand»

Seiler opp?

María Soraya Sáenz de Santamaría kan med en vellykket innsats i Catalonia kanskje overbevise velgerne om at hun bør få sjansen som partiets førstekandidat ved neste valg.

Selv om kritikerne mener at hun er nøyaktig like lite karismatisk som sin sjef, 62 år gamle Mariano Rajoy, har María Soraya Sáenz de Santamaría en sterk posisjon i partiet og det spanske samfunnet som den minst upopulære ministeren i en regjering som i liten grad kjemper om å vinne folkets gunst etter hele tre valg og siste års klønete politiske forhandlinger. I 2015 kåret den store amerikanske avisen USA Today henne til en av Europas fem mektigste kvinner.

Statsminister Mariano Rajoy og visestatsminister María Soraya Sáenz de Santamaría. Hun satte seg i ministerstolen 11 dager etter at hun hadde født sitt første barn.

Enebarn

Den spanske visestatsministeren er fra den nordspanske byen Valladolid, hvor hun vokste opp som enebarn. Hun er gift med en tidligere kollega fra den spanske riksadvokaten, hvor hun jobbet inntil hun kom i parlamentet i 2004. Hun ble statsadvokat i en alder av bare 27 år, og gikk inn i et korps av elitejurister for staten. Som krisen med Catalonia igjen har vist, er det sjelden særlig avstand mellom den spanske regjeringens ønsker til kjennelsene fra landets forfatningsdomstol. Disse har María Soraya Sáenz de Santamaría vært meget involvert i.

Han er nå fortid – i hvert fall inntil valget 21. desember. Han og de øvrige separatistene kan stille hvis de ikke er fengslet innen da, som det spanske innenriksdepartementet lakonisk meddelte mandag. Senere på dagen bekreftet Puigdemonts parti, PDeCAT, at de stiller til valg 21. desember.

Innen da vil María Soraya Sáenz de Santamaría gjennom sin nye rolle prøver å overbevise katalanerne om at de er best tjent med å forbli en del av Spania.

Hvis oppdraget lykkes vil María Soraya Sáenz de Santamaría kanskje også feire sin personlige triumf ved å kaste seg ut på dansegulvet, hvor hun liker å glemme det skitne politiske spillet, gjerne til tonene fra personlige idoler som avdøde Amy Winehouse og Coldplay.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Mariano Rajoy
 2. Barcelona
 3. Catalonia
 4. Spania

Mest lest akkurat nå

 1. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 2. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 3. FHI varsler ny risikovurdering av omikron

 4. Snart skal han hedres. Men hedersgjesten selv klarte ikke å holde sitt høytidelige løfte: Å ikke dø før 11. desember

 5. Vårt energisystem er satt på spill

 6. Beruset mann arrestert. Spilte høy musikk og brølte