Frps Tybring-Gjedde én time etter angrepet: Sveriges statsminister må si unnskyld til folket for innvandringen

Bare én time etter lastebilangrepet i Stockholm, før noen visste hvem gjerningspersonen var, koblet stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP) hendelsen til svensk innvandringspolitikk.

  • Hans O. Torgersen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

«Sveriges Statsminister Stefan Løfven burde i etterkant be det svenske folket om unnskyldning for over tid å ha ført Europas mest uansvarlige, naive og kulturelt utslettende innvandringspolitikk», skrev Tybring-Gjedde kort tid etter at en lastebil meide ned fotgjengere i Stockholm sentrum.

Øverst i meldingen uttrykte han sin medfølelse til ofrene i Stockholm.

– Hvordan kan du koble dette angrepet til innvandring så raskt?

– Jeg har ikke sagt mer enn hva eksperter har sagt på radio og TV. Jeg har også sagt at jeg tar et forbehold om at det kan være en annen person som står bak. Noen ytterligere kommentar ønsker jeg ikke å gi, sier Tybring-Gjedde til Aftenposten.

Aftenposten har ikke umiddelbart kunnet ettergå hva ekspertene Tybring-Gjedde viser til har sagt i etermediene.

Redigeringsloggen i Facebook viser at forbeholdet ble lagt til av Tybring-Gjedde ca. én time etter at det opprinnelige innlegget ble publisert på Facebook.

«Utnytter vår tragedie»

Norske Charlotte Ludt (26), som har bodd de seks siste årene i Stockholm, reagerer meget sterkt på Tybring-Gjeddes utspill. Under politikerens innlegg skriver hun:

«I går satt jeg innelåst på mitt kontor i Stockholm, like ved der angrepet skjedde, i flere timer. Flere timer der jeg fryktet for livene til alle mine nære og kjære. Og mitt eget liv for den saks skyld. I går opplevde jeg den største tragedien jeg har opplevd i mitt unge liv. Jeg opplevde et Stockholm i dyp sorg og dyp frykt. Og du... Du utnytter vår tragedie, vår sorg, vår smerte for å fremme din egen politiske agenda?»

Charlotte Ludt.

Ludt sier til Aftenposten:

– Jeg prøver å holde meg unna slike diskusjoner på Facebook, men da jeg så det han hadde skrevet, veltet alle følelsene fra det siste døgnet opp i meg. Jeg skjelver fortsatt av sinne, og skammer meg på vegne av FrP. Å bruke et slikt øyeblikk til å fremme sin egen politiske agenda - «nå skal jeg snakke om innvandring» - er uhørt.

Charlotte Ludt jobber bare noen minutter unna Drottninggatan, og går forbi hendelsesstedet stort sett hver eneste dag.

Dette er usedvanlig ellevilt, selv for Tybring-Gjedde.

Høyres Sylvi Graham sitter i utenriks- og forsvarskomiteen sammen med Tybring-Gjedde, og liker ikke Facebook-posten.

– Dette får stå for Tybring-Gjeddes regning! Stockholm er i dette tilfellet blitt rammet på samme måte som London, Paris, Nice, New York og dessverre mange flere av verdens store byer. Terror av denne sort er antagelig blind for innenrikspolitiske hensyn, sier hun.

De Grønnes nasjonale talsperson og 1. kandidat i Oslo, Une Bastholm, reagerer sterkt på kommentaren.

– Dette er usedvanlig ellevilt, selv for Tybring-Gjedde. Om noen skal si unnskyld, er det han selv, en toppolitiker i et regjeringsparti som mangler impulskontroll, og får seg til å spre mistillit mot tusenvis av mennesker i en slik situasjon, sier hun, og legger til:

– Nabolandet vårt er i sorg, etter et brutalt og utilgivelig angrep mot hjertet av Stockholm. Måten Tybring-Gjedde prøver å slå politisk mynt på situasjonen, mener jeg i seg selv er en trussel mot noe av det viktigste for tryggheten i et samfunn: høy tillit mellom folk. Dessverre er han ikke den eneste høyrepopulisten i Europa som bruker splitt og hersk som metode, så det er stadig viktigere at vi andre tar til motmæle.

Tomler og sinte fjes

Sent fredag kveld ble det klart at én person er pågrepet for angrepet som tok fire liv. Ifølge Aftonbladet skal en 39 år gammel mann med usbekisk bakgrunn ha erkjent at han sto bak angrepet.

Innlegget på den offentlige Facebook-profilen til politikeren fra Fremskrittspartiet fikk et stor antall «tommel opp», nesten 1200 etter seks timer, mens andre viste sin misbilligelse med å trykke «sint fjes».

Et stort antall personer kommenterte også innlegget. Der fikk Tybring-Gjedde både støtte og sterk kritkk.

«Dette er det jævligste jeg har sett fra en norsk politiker noensinne», skrev en leser, mens andre tok til orde for at Sveriges statsminister bør stilles for riksrett.

Andre lesere nøyde seg med å fortelle at Sverige har stengt grensene mens Stefan Löfven har vært statsminister. En peker på at det var åtte års borgerlig styre i Sverige før Sosialdemokratenes mindretallsregjering overtok.

MER OM STOCKHOLM-ANGREPET:

Publisert: