Forstå: Hvem er rohingya-folket?

De kalles en av verdens mest forfulgte minoriteter, men vi har knapt hørt om dem inntil for tre uker siden. Så hvem er rohingya-folket, og hvorfor er de så forfulgt?

Nær en million rohingya-flyktninger lever nå i leirer i Bangladesh. De har flyktet fra Myanmar i flere omganger siden 1978, Her fra flyktningleiren Cox's Bazar i Bangladesh 18. september.
  • Elisabeth Bie
    Elisabeth Bie
    Journalist
Publisert: Publisert:

1. Hvem er rohingya-folket?

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Et statsløst folk som holder til i Rakhine-provinsen i Myanmar. Den ligger vest i landet, og grenser til Bangladesh. Mellom 80 og 98 prosent av befolkningen i provinsen er rohingya. Folket, som stammer fra omreisende, muslimske handelsfolk, slo seg ned i området for over 1000 år siden.

2. Hva kjennetegner rohingya-folket?

Majoriteten er muslimer, en liten minoritet er hinduer. Myanmar er ellers et buddhistisk land. De har sitt eget språk, som også kalles rohingya. FN har anslått at de teller 800.000 personer i Myanmar, andre opererer med tall opp til 1,3 millioner.

3. Hvilken status har folket i Myanmar?

Myanmars myndigheter anser rohingya-folket som ulovlige innvandrere fra Bangladesh. De har aldri vært statsborgere, men siden landet innførte ny statsborgerlov i 1982, har folkegruppens rettigheter blitt stadig mer innskrenket. Ifølge FN utsettes de ofte for tvangsarbeid, de har ikke rett til å eie land, de får ikke ta høyere utdannelse og har begrensede rettigheter på andre områder.

Rohingya-folket mener selv at de er en etnisk minoritet i Myanmar, som har åtte godkjente, etniske hovedgrupper og totalt 135 etniske undergrupper. FN støtter det synet.

Politikken Myanmar fører overfor rohingya-folket, sammenliknes med det tidligere apartheid-regimet i Sør-Afrika. De militære angrepene på folket, som har skjedd med jevne mellomrom siden 1978, er karakterisert både som etnisk rensing og folkemord.

4. I hvilke andre land lever rohingya-folket?

Nær én million lever nå som flyktninger i leirer i Bangladesh. Her har myndighetene innført restriksjoner i hjelpen til folkegruppen, i frykt for at enda flere skal ankomme. Rohingya-flyktninger i Bangladesh nektes også å returnere til Myanmar.

Det finnes også mindre grupper rohingya-flyktninger i India, Thailand, Malaysia, Nepal, Indonesia, Pakistan og USA.

5. Hvorfor aksepterer ikke Myanmar rohingya-folket?

Ifølge leder i Den norske Burma-komité, Audun Aagre, er dette et komplisert problem med mange hundre år gamle røtter.

– Det er ikke fordi folket er muslimsk, det finnes andre muslimske minoriteter som er godkjent. Det handler nok mest om territoriet de befolker, som er en buddhistisk utpost mot den muslimske verden. Området er sentralt i Buddhas historie, dermed har mange buddhister sterke etniske og religiøse følelser for det. Men i tillegg er det nok en frykt for at en anerkjennelse av folket vil gi rohingyaene så sterke territoriale rettigheter at det kan dannes en muslimsk enklave i Myanmar, sier Aagre.

Han peker også på en konflikt som skriver seg seg fra 2. verdenskrig:

– Muslimene var på de alliertes side, mens buddhistene kjempet med japanerne. I et slag i 1942 ble 20–30.000 drept på hver side. Dette slaget er nå trukket fram av general Min Aung Hlaing som «unfinished business», altså en årsak til at Myanmar vil ha rohingya-folket vekk, sier Aagre.

Kilder: NTB, Wikipedia

Les også

  1. Masseflukten fra Myanmar fortsetter

  2. Åtte druknet da båter med rohingya-flyktninger sank

  3. Amnesty: Suu Kyi stikker hodet i sanden

  4. Suu Kyi forsvarer Myanmar mot internasjonal kritikk

Publisert:
  1. Myanmar
  2. Bangladesh
  3. FN

Mest lest akkurat nå

  1. Viking skuffet stort, men tok seg videre i Europa

  2. E39 nord­gående i Stav­anger stenges i natt

  3. Fare for lærerstreik: – Vi venter bare på at de trykker på den store, røde knappen

  4. Viking-børsen: «Hindret noen uhyggelige sluttminutter»

  5. Gammel storhet blir siste hinder for Viking

  6. Kvinnen (19) som omkom på rulleski i Strand var slovensk landslagsløper