Zakaria: Ord mot ord

GJESTEKOMMENTAR: Trump er mer enn eiendomsutvikler og tv-kjendis nå. Ord betyr noe, og på en helt annen måte enn han noen gang har forstått.

«Etterforsk Trump», ba demonstrantene utenfor Det Hvite Hus etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey.
 • Fareed Zakaria
  Fareed Zakaria
  Redaktør og forfatter
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I mesteparten av sitt liv har Donald Trump betraktet ordene som sine venner. Han har brukt dem til å bygge opp forretningsvirksomheten sin, til å blåse opp ting han har oppnådd, og til å pynte på egne prestasjoner. Minst like viktig er det at han har brukt dem til å bortforklare egne feiltrinn og dekke over egne problemer. Han bygget en 58-etasjes bygning i glass og stål, men gjennom hans eget ordspill ble den 68 etasjer høy. Han eier faktisk en leilighet på 11.000 kvadratfot på Manhattan, men på hans tellemåte, er den på 33.000 kvadratfot. Trump har på ekstravagant og dyktig vis brukt ord som bygger opp under hans egne ambisjoner. Han har kalt metoden «sannferdig overdrivelse», Mange ganger er den ikke en gang sannferdig. Men den har virket. Enn så lenge.

På den andre siden, har du Donald Trump.

Comey mot Trump

Det Hvite Hus forstår alvoret i anklagen om at President Trump skal ha bedt tidligere FBI-direktør James Comey om å avslutte etterforskningen av Michael Flynn. Derfor har også administrasjonen benektet dette på det sterkeste. Kanskje stemmer det heller ikke.

Men utfordringen for administrasjonen er at dette i opinionen sannsynligvis vil ende opp som en sak der ord står mot ord − hvis det ikke finnes lydopptak. På den ene siden har du James Comey, en fremstående offentlig tjenestemann, kjent for å tale sant til maktens menn. Selv om kritikerne hans mener han har gjort flere dårlige vurderinger det siste året, vil folk flest oppfatte ham som ærlig og oppriktig. På den andre siden, har du Donald Trump.

Les også

Hvilken fredsløsning ser Donald Trump for seg?

Høyt turtall

Washington Posts reportere Glenn Kessler og Michelle Ye Hee Lee beskriver Donald Trump som «den mest fakta-utfordrede politiker» de noen gang har kommet over. I løpet av sine første hundre dager som president, kom han med 492 falske eller misledende påstander, noe som gir et gjennomsnitt på 4,9 hver dag. Det vanvittig høye tallet, både i tempo og volum, gjør det umulig for faktasjekkerne å holde følge med ham. Så langt de har tatt rede på, var det bare ti dager i løpet av de første 100, hvor Trump ikke kom med feilaktige eller misledende påstander.

Og løgnene hans gjelder ikke småting. Før han ble valgt, hevdet han at Barack Obama ikke var født i Amerika, at han hadde møtt Vladimir Putin, som «ikke kunne ha vært hyggeligere», at han «helt fra begynnelsen» hadde vært mot USAs invasjon i Irak, at han så arabere i Jersey City juble da World Trade Center ble angrepet, at arbeidsledigheten i USA bare i fjor kanskje var så høy som 42 prosent, og at mordraten var den høyeste på 45 år. Etter valget har han hevdet at han vant med større margin enn noen andre siden Ronald Reagan, at Kina sluttet å manipulere valutaen sin etter at Trump kritiserte dem for det, og at Obama fikk telefonene i Trump Tower avlyttet. Hver eneste av disse påstandene er kategorisk falske. Likevel har Trump aldri trukket tilbake en eneste av dem.

Trumps metode

Trumps metode har aldri vært å beklage, det ville ikke gi noen mening for ham. I egne øyne lyver han ikke. Som tidligere rival og nå venn, Steve Wynn, sa det,Trumps påstander om stort sett alt «har ingenting med sannhet eller fakta å gjøre». Det er ikke sånn Trump tenker om ord. For ham, er ord performance kunst. Det er hva som høres best ut i øyeblikket, og hva som kan få ham gjennom kriser. Så da han beskrev sin økonomiske politikk til The Economist nylig, forklarte han at han hadde funnet opp uttrykket «prime the pump» noen dager tidligere. At uttrykket oppstod for hundre år siden, at det har vært brukt talløse ganger siden, og også av Trump selv gjentatte ganger i fjor, betyr ingenting. I det øyeblikket virket det som riktig ting å si.

Men Trump er mer enn eiendomsutvikler og tv-kjendis nå. Han er president, og jobber med ting som krig og fred, lov og rett. Ord betyr noe, og på en helt annen måte enn han noen gang har forstått. De bygger nasjonal troverdighet, avskrekker fiender, forsikrer allierte, og utøver loven. De står ikke langt fra handling. De betyr alt.

Det ville være litt av en ironi om Donald Trump nå står overfor en krise der hans livslange fordel blir snudd til en fatal svakhet. Hans småskitne historie som forretningsmann, sammen med alle overdrivelsene og falskheten, kan sette ham i en situasjon der folk finner det vanskelig å tro at denne ene gangen forteller Donald Trump faktisk sannheten. Selv om det nå skulle være slik.

 • comments@fareedzakaria.com
 • The Washington Post Syndicate ©

De siste kommentarene fra Fareed Zakaria finner du her.

Les også

 1. Zakaria: Opplæringen av Donald Trump – og alle med urealistiske forventninger

 2. Zakaria: Virvelvinder av harde ord i hytt og vær får USA til å se svak ut

 3. Fareed Zakaria: De liberale må unngå Trump sinnforvirringssyndrom

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. FBI
 3. The Economist

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. Tenåringer hengt ut som voldtektsmenn på Tiktok: – Det tok livet av ungdomstiden vår

 3. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 4. – Veldig overrasket over bivirkningene. Hadde ikke trodd jeg skulle bli så preget

 5. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 6. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt