Mange flere virusdøde etter at Kina tok i bruk ny diagnostisering

Tallet på døde og nye virussmittede i Kina økt ytterligere. Torsdag steg antallet kraftig etter at myndighetene endret måten de diagnostiserer smittede på.

Det meldes om 14.840 nye smittetilfeller i Hubei-provinsen i Kina.
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:
Tallet på døde og nye smittede i Kina steg kraftig torsdag etter at myndighetene endret hvordan de diagnostiserer smittede.
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

I den hardt rammede Hubei-provinsen i Kina har 254 mennesker dødd av det nye coronaviruset det siste døgnet. Det er dessuten oppdaget hele 15.152 nye smittetilfeller i provinsen, opplyser kinesiske myndigheter torsdag.

Dette er det største antallet registrert på et døgn siden virusutbruddet startet i desember. Det er nå 1.367 døde og nær 60.000 smittede på landsbasis som følge av det nye coronaviruset.

Oppdateringen kom bare timer etter at president Xi Jinping fortalte at myndighetenes strenge restriksjoner hadde gitt positive resultat.

Onsdag ble det opplyst at 94 personer hadde dødd siste døgn, og at det var tegn til nedgang i nye smittetilfeller.

Endrer testmetode

Helsemyndighetene i Hubei opplyser at de utvider definisjonen av hvem som kan være smittet av viruset. De nye tallene inkluderer folk som er klinisk diagnostisert.

Det betyr at helsepersonell kan bruke røntgen av lungene i stedet for å gjennomføre en nukleinsyretest, som er en standard prøve for å påvise sykdom.

Kina har plassert om lag 56 millioner mennesker i det som kan omtales som en karantene i Hubei og delstatshovedstaden Wuhan. I tillegg er det innført reiserestriksjoner for millioner av mennesker i andre byer for å hindre spredningen av viruset.

Kina har fått ros av Verdens helseorganisasjon (WHO) for å være åpen om håndteringen av virusutbruddet. Landet har likevel fått kritikk for å underspille hvor alvorlig viruset var i starten av utbruddet.

Uvisst når utbruddet er over

WHO ga tirsdag den nye sykdommen navnet covid-19. Organisasjonen tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan først ha blitt overført til en annen dyreart, før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan i Hubei.

Kinas fremste medisinske rådgivere sa onsdag at tallet på smittede faller i noen provinser, og spår at epidemien vil nå toppen i februar.

– Jeg håper dette utbruddet er over i april, sa Zhong Nanshan.

Epidemiologen er kjent for å ha bidratt til å få kontroll på sars-epidemien i 2003.

WHO understreket at stabiliseringen av smitte- og dødstallene må tolkes med enorm varsomhet, og at utbruddet fremdeles kan gå begge veier.

– Det er for tidlig å anslå begynnelsen, midten eller slutten av denne epidemien nå, sa Mike Ryan, WHOs sjef for kriseoperasjoner, onsdag.

Publisert: