The Times: May kunngjør sin avgang fredag

Den britiske avisa The Times skriver at statsminister Theresa May ventes å kunngjøre sin avgang fredag. Men hun blir sittende inntil etterfølgeren er klar.

  • NTB
Publisert: Publisert:
Storbritannias statsminister Theresa May på vei ut av statsministerboligen i 10 Downing Street. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Avisa har ingen åpne kilder for opplysningene, men viser til Mays politiske allierte.

Spekulasjonene om Mays avgang gikk høyt onsdag etter at regjeringsmedlemmer reagerte sterkt på statsministerens nye plan for å få brexitavtalen igjennom i Parlamentet.

Ifølge The Times vil første del av prosessen være å finne fram til to kandidater, som de rundt 125.000 partimedlemmene deretter skal stemme over.

Ledervalget kan ventes å ta fire til seks uker å gjennomføre, og May vil ifølge The Times bli ved sin lest inntil etterfølgeren er på plass.

Viktig møte

Mays kunngjøring ventes ifølge The Times å komme etter at hun har hatt møte med den innflytelsesrike 1922-komiteens leder Graham Brady.

Komiteen holdt onsdag kveld et møte om en mulig regelendring som kunne åpne for et nytt, internt mistillitsforslag mot partileder og statsminister May.

Det ser ikke ut til at det ble enighet om det i denne omgang, men et møte med Brady er ifølge britiske medier planlagt fredag.

Økende press

Samtidig sier stadig flere partifeller av den britiske statsministeren at det nå er på tide at hun går av.

Blant dem som har satt May under press, er innenriksminister Sajid Javid. Han ønsket et møte med statsministeren onsdag, men hun sa nei.

Javid ønsket ifølge BBC at May skulle droppe løftet om at Parlamentet skal få stemme over hvorvidt det skal holdes en ny folkeavstemning om brexit – såfremt de folkevalgte godtar hennes siste brexitplan.

Også utenriksminister Jeremy Hunt ba om et møte med May, men til ingen nytte.

Krever avgang

Ifølge parlamentarikeren Tom Tugendhat, en av Mays partifeller, er det nå kun Mays avgang som kan sikre en ordnet brexit.

– Hun må kunngjøre sin avgang etter torsdagens valg på nytt EU-parlament. Og det konservative partiet må raskt komme seg gjennom prosessen for å få på plass hennes etterfølger, skriver han i et innlegg i Financial Times.

Valgmassakre

Krisen sammenfaller med EU-valget, der det konservative partiet ventes å gjøre det svært dårlig.

Storbritannia skulle egentlig ikke ha deltatt i valget, men ble tvunget til å gjennomføre det likevel da brexit ble utsatt til oktober. Valglokalene åpnet torsdag morgen.

Meningsmålinger har spådd en oppslutning på mellom 7 og 15 prosent for de konservative toryene, noe som vil bety at partiet havner på fjerdeplass eller i verste fall femteplass.

Brexitdominans

Brexit er blitt fullstendig overskyggende i valgkampen, og store deler av velgermassen har trukket mot partier med et klart standpunkt for eller mot.

Den største vinneren er brexitgeneral Nigel Farage og hans nystartede Brexit Party, som ligger an til å få mellom 27 og 35 prosent av stemmene.

Samtidig går Liberaldemokratene i motsatt leir kraftig fram med sitt krystallklare slagord «Bollocks to Brexit».

I de siste målingene før valget får Liberaldemokratene en oppslutning på 15 til 19 prosent.

Publisert:
  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. Theresa May

Mest lest akkurat nå

  1. Familien ble hjemløs etter brannen på Sviland: – Det er tusen praktiske ting som må ordnes når alt er borte

  2. Lauvik–Oanes-sambandet starter opp igjen

  3. Slik kan du få boligdrømmen oppfylt, uten nok egenkapital

  4. Kvinne mistenkt etter hendelse ved utested i Sandnes

  5. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

  6. – Omikron kan være veien ut av pandemien