Kina avviser å ha brutt løfter til USA: – Vi vil ikke kapitulere

Kina avviser USAs anklager om at de har trukket seg fra handelsløfter. Donald Trump har fått brev fra Kinas president og mener handelsenighet fortsatt er mulig.

Elektrisk utstyr er blant de kinesiske eksportvarene som vil bli rammet av USAs varslede tolløkninger fredag. Torsdag gjør de to landene et nytt forsøk på handelssamtaler. Foto: AP / NTB scanpix.
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Etter måneder med tilsynelatende konstruktive samtaler er tonen en helt annen når Kinas handelsutsending Liu He torsdag vender tilbake til forhandlingsbordet i den amerikanske hovedstaden.

USA anklager Kina for å ha gått tilbake på løfter som landene tidligere har blitt enige om. President Donald Trump har høynet innsatsen i handels-pokeren med trusler om å øke tollen fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar ved midnatt natt til fredag.

Trump insisterer likevel på at det er mulig å bli enige om en ny handelsavtale.

– Jeg fikk et meget vakkert brev fra president Xi i går kveld. La oss jobbe sammen og se om vi kan få noe gjort, sa Trump torsdag.

Børsene falt både i Asia, Europa og USA før den siste runden med handelssamtaler før fristen når de nye tollsatsene kan tre i kraft. Nedgangen i USA var på over 1 prosent på formiddagen lokal tid.

Varsler mottiltak

Kina varsler at de vil svare med «nødvendige mottiltak» dersom USA gjør alvor av sin trussel.

– USA har gitt oss mange merkelapper, blant annet at vi trekker oss fra løfter og går tilbake på vårt ord. Mange løfter har blitt prakket på Kina, sier Gao Feng, talsperson for Kinas handelsdepartement.

– Den kinesiske parten har holdt sine løfter, og dette har aldri endret seg, legger han til.

Uten å spesifisere hvilke mottiltak Kina vil iverksette, advarer han om at Kina «har forberedt seg på alle mulige utfall».

– Kina kommer ikke til å kapitulere under noen form for press, og vi har evne og vilje til å forsvare våre interesser.

Anklager om brudd

Amerikanske tjenestemenn anklaget denne uka Kina for å ha trukket seg fra viktige deler av en handelsavtale de har jobbet med siden begynnelsen av året.

USA krever inngripende endringer i Kinas økonomi, blant annet at statlige selskaper skal styres etter markedsprinsipper, reduserte subsidier og umiddelbar stans i angivelig tyveri av amerikansk teknologi. For Kina er mange av disse løftene vanskelig å innfri, ettersom de kan undergrave kommunistpartiets politiske makt.

– Det viser seg at kineserne hadde dratt fram et viskelær og begynt å gå tilbake på ting de hadde tilbudt, sier Scott Kennedy, Kina- og handelsekspert ved Center for Strategic and International Studies (CSIS).

– De innså ikke da at USAs regjering ville reagere på den måten den gjorde, mener han.

Han legger til at faren for misforståelser er relativt stor på begge sider og at begge parter tror de har det beste utgangspunktet for å gå seirende ut av handelsstriden.

– Vil skape kaos

USA og Kina har til sammen økt tollsatsene på varer verdt 360 milliarder dollar, noe som blant annet har gått utover USAs landbrukseksport til Kina og begge lands industri.

Fredagens varslede tolløkning rammer et bredt utvalg kinesiske produkter, alt fra elektrisk utstyr og maskiner til sjømat og møbler. Næringsdrivende innen de utsatte bransjene sier den brå tolløkningen vil skape kaos og føre til oppsigelser, økte kostnader og ytterligere utflagging til Sørøst-Asia.

I USA klager selskapene over tapte eksportmarkeder, forstyrrelser i verdikjeder og økte kostnader. Men USA har fortsatt stabil økonomisk vekst og fallende arbeidsledighet.

På grunn av den skjeve handelsbalansen begynner Kina å gå tom for amerikanske produkter som de kan øke tollsatsene på. Kineserne har imidlertid en rekke andre våpen, som å innføre særskatter eller starte etterforskninger som kan forstyrre amerikanske selskapers virksomhet.

Publisert: