Trump-rådgiver: Amerikanske forbrukere må betale for presidentens økte tollsatser

Amerikanske forbrukere og amerikansk næringsliv må betale for president Donald Trumps økte tollsatser på kinesiske varer, sier Trumps rådgiver Larry Kudlow.

President Donald Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow konstaterer at amerikanerne må betale for Trumps økte tollsatser.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Er det korrekt at amerikansk næringsliv og amerikanske forbrukere må betale?, var spørsmålet som Fox News-reporter Chris Wallace stilte til Kudlow søndag.

– Ja, jeg er ikke uenig i det, svarte Kudlow, som er presidentens økonomiske rådgiver.

Kudlow la til at «begge parter må betale», men anslår at Kina «vil bli påført økonomiske tap» som følge av redusert eksport til USA.

Kudlows innrømmelse strider imot mange av Trumps uttalelser og meldinger på Twitter. Trump har insistert, feilaktig, på at det er Kina som må betale for presidentens tollsatser på varer som USA importerer fra Kina.

I presidentens øyne vil det dreie seg om en enorm overføring av verdier fra Kina til USA. Nesten ingen økonomer er enig med Trump, og faktasjekkere påpeker at Trumps påstander er falske. Det er amerikanske importører av varer fra Kina som må betale tollen, konstaterer de.

Fredag økte Trump-administrasjonen tollsatsen fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar, etter at Kina hadde gått tilbake på punkter som landet tidligere i handelsforhandlingene hadde sagt seg enig i.

USA har fra før innført toll på 25 prosent på kinesiske varer verdt 50 milliarder dollar.

Partene vil trolig gjøre nytt forsøk på å finne en løsning. Kina har invitert til nytt handelsmøte. Og i slutten av juni vil trolig Trump møte Kinas president Xi Jinping på G-20-møtet i Japan, ifølge Kudlow.

Publisert: