USA har innført sanksjoner mot Tyrkia

USA har innført sanksjoner mot tre tyrkiske statsråder og økt tollen på tyrkisk stål med 50 prosent som følge av at Tyrkia har gått inn i Syria.

USAs visepresident Mike Pence med handelsminister Steven Mnuchin som snakker med journalister utenfor Det hvite hus mandag. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
President Donald Trumps kunngjøring kommer etter at både republikanske og demokratiske kongressmedlemmer har presset på for å få på plass sanksjoner mot Tyrkia. Foto: AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

I tillegg stopper USA «umiddelbart» handelsforhandlingene med Tyrkia, kommer det fram i presidentordren som Donald Trump signerte mandag.

– USA stiller den tyrkiske regjeringen til ansvar for eskaleringen av vold fra tyrkiske styrker, rammer uskyldige sivile og destabiliserer regionen, sier handelsminister Steven Mnuchin.

Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar, innenriksminister Suleyman Soylu og energiminister Fatih Donmez blir rammet av sanksjonene og får dermed sine eiendeler i USA fryst. Forsvars- og energidepartementene blir også rammet av sanksjonene.

Bes om å stoppe

Visepresident Mike Pence sier Trump har hatt en telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og bedt ham «stoppe invasjonen, inngå øyeblikkelig våpenhvile og innlede forhandlinger med kurdiske styrker i Syria».

Pence sier at Erdogan har sagt at Tyrkia ikke skal angripe den kurdiske høyborgen Kobani i Syria.

Pence sier han er «veldig bekymret for ustabiliteten i regionen» og sier USA «ikke tolererer Tyrkias invasjon av Syria lenger».

Visepresidenten benekter at Trump ga Tyrkia grønt lys til å gå inn i Syria da han kunngjorde at USA trekker soldatene sine ut av området.

Søndag opplyste USAs forsvarsminister Mark Esper at 1.000 amerikanske soldater vil bli trykket ut av grenseområdene til Tyrkia og vil bli flyttet sørover i Syria. Men ifølge en amerikansk tjenestemann har de fått ordre om å forlate landet.

Pence til Tyrkia

Visepresidenten sier han vil raskt sette seg på flyet til Tyrkia etter en anmodning fra Trump.

Pence skal lede en delegasjon som skal forsøke å forhandle fram en våpenhvile i Syria. Også den nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien skal være en del av delegasjonen.

Det amerikanske finansdepartementet sier i en uttalelse at ytterligere sanksjoner kan bli utført om nødvendig.

Ramme økonomien

– Jeg er fullt beredt til å ødelegge Tyrkias økonomi raskt hvis tyrkiske ledere fortsetter denne farlige og ødeleggende utviklingen, skrev president Trump i en uttalels e mandag.

Han varslet at sanksjonene skal rettes mot nåværende og tidligere medlemmer av den tyrkiske regjeringen, og «mot enhver person som bidrar til Tyrkias destabiliserende handlinger i det nordøstlige Syria», skrev Trump.

– På samme vis vil toll på stål bli satt opp igjen til 50 prosent, nivået tollen var på før den ble redusert i mai. USA vil også umiddelbart stanse handelsdepartementets forhandlinger om en handelsavtale til en verdi av 100 milliarder dollar med Tyrkia, skrev presidenten.

Han uttalte at sanksjonene vil rettes mot personer som kan ha vært innblandet i alvorlige overgrep mot menneskerettighetene, mot personer som motsetter seg våpenhvile, mot personer som hindrer folk som er drevet på flukt fra å dra hjem, mot personer som har sendt hjem flyktninger mot sin vilje, eller mot personer som har truet fred, sikkerhet eller stabilitet i Syria.

Publisert: