Canadas liberale stjerneskudd kan danne regjering

Det liberale partiet mistet flertallet i Canadas nasjonalforsamling, men statsminister Justin Trudeau får styre videre i spissen for en mindretallsregjering.

Justin Trudeau og kona Sophie Gregoire Trudeau feiret natt til tirsdag valgseieren i Canada. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB-AP-Ritzau
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

De liberale, som har hatt klart flertall og 184 av de 338 representantene i nasjonalforsamlingen, gjorde et dårlig valg mandag og ser ifølge prognosene heretter ut til å måtte nøye seg med 157 representanter.

De konservative, med Andrew Scheer i spissen, ligger an til å få 121 representanter. Det er en kraftig framgang fra dagens 99 representanter.

Trudeau og de liberale kan likevel styre videre, men blir heretter avhengige av støtte fra sosialdemokratene i NDP, som ifølge kringkastingsselskapet CRCs prognose ligger an til å få 32 representanter.

– Dere sender oss til Ottawa med et klart mandat, sa han da han proklamerte seieren natt til tirsdag.

Progressiv

– Canada har i dag vendt ryggen til splittelse og negativitet. Dere har tatt avstand fra budsjettkutt og sparetiltak. Dere har valgt en progressiv agenda og en kraftfull klimapolitikk, sa han.

Statsminister Justin Trudeaus popularitet har vært dalende de siste årene, og særlig unge velgere har vendt ryggen til den 47 år gamle statsministeren.

Kritikerne mener at han langt fra har oppfylt valgløftene fra 2015, og skandalene har det den siste tiden vært flere av.

Omstridt

Trudeau har blant annet hisset på seg klimaaktivister og urbefolkning ved å gi grønt lys til bygging av en omstridt oljerørledning mellom Canadas øst- og vestkyst.

Han anklages også for å ha stanset korrupsjonsetterforskningen av et entreprenørselskap med virksomhet i Libya, og han utløste tidligere i år en hissig rasismedebatt da det dukket opp gamle bilder av ham, poserende med brunmalt ansikt og Aladdin-drakt.

Publisert:
  1. Justin Trudeau
  2. Canada

Mest lest akkurat nå

  1. Ny studie på demens: – Funnene er oppsiktsvekkende

  2. Torvik beklager e-post: – Ikke rasistisk ment. – Kan oppleves rasistisk, sier professor ved VID

  3. Volden på Vaulen badeplass: Tre gutter tiltalt etter at 15-åring ble slått bevisstløs

  4. Fjell­bygda nektet å dø. Nå har de store planer

  5. «Dette går ikke, Viking. Berntsen kan ikke få en slik avskjed»

  6. Hun jobber med overgrep mot barn: – Når jeg tror jeg har hørt det verste, kommer det bare noe nytt