Trump truer med utslettelse og lokker med forhandlinger

President Donald Trump truer Iran med utslettelse hvis det bryter ut krig. Men Trump sier også at han ikke ønsker krig med Iran og at han er åpen for samtaler.

President Donald Trump sier han ikke ønsker krig med Iran, men truer landet med utslettelse hvis krig likevel bryter ut. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En av årsakene til konflikten mellom USA og Iran er frykten for at Iran i hemmelighet skal utvikle atomvåpen.

I et TV-intervju fredag kom imidlertid Trump med en uttalelse som kunne tolkes som en trussel om bruk av amerikanske masseødeleggelsesvåpen – eller i alle fall en trussel om massive ødeleggelser.

Hvis det bryter ut krig med Iran, vil det bli «utslettelse som dere aldri før har sett», sa presidenten i intervjuet med NBC News.

Trump gjentok også at USA torsdag forberedte et militært angrep mot Iran, som svar på iranernes nedskytning av en amerikansk drone. Angrepet ble angivelig avlyst av Trump i siste øyeblikk.

Åpner for dialog

Samtidig som Trump varslet «utslettelse» hvis det blir krig, forsikret han at krig ikke er noe han ønsker.

Presidenten sa han ikke vil stille betingelser for å starte samtaler med iranske myndigheter – men gjentok at det er uakseptabelt hvis Iran skaffer seg atomvåpen.

– Hvis dere vil snakke om det, så er det fint. Hvis ikke, kan dere leve i en ødelagt økonomi i lang tid, var presidentens budskap til Iran.

Etter at Trump i fjor trakk USA fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram, innførte han omfattende økonomiske sanksjoner mot Iran. Sanksjonene har hatt svært alvorlige konsekvenser for landets økonomi.

– Ville unngå iranske dødsfall

Formålet med atomavtalen var å fjerne mistanken om at Iran prøver å skaffe seg atomvåpen, men Trump mente avtalen var for dårlig.

Irans ledere har på sin side konsekvent avvist at de ønsker seg atomvåpen. USA har også krevd at Iran må endre utenrikspolitikk og slutte å støtte væpnede grupper i andre land i Midtøsten.

Konflikten mellom USA og Iran er blitt markant forverret etter at den iranske Revolusjonsgarden skjøt ned en amerikansk drone natt til torsdag. Iran hevder dronen befant seg i iransk luftrom, mens USA mener det ubemannede militærflyet befant seg i internasjonalt luftrom.

Trump hevder at han torsdag avlyste det planlagte angrepet på Iran bare ti minutter før det skulle iverksettes. Årsaken var angivelig at han ville unngå at iranske liv gikk tapt.

I intervjuet med NBC benektet han imidlertid at kampfly allerede var på vingene da angrepet ble avlyst. Dette har flere kilder i Trumps regjering opplyst til avisa New York Times.

Truer USAs allierte

Dagen etter Trumps intervju med NBC kom det iranske militæret med en skarp advarsel til USA.

– Hvis én kule avfyres mot Iran, vil interessene til Amerika og landets allierte bli satt i brann, sa brigadegeneral Abolfazl Shekarchi til nyhetsbyrået Tasnim. Han er talsmann for den iranske generalstaben.

De siste månedene har USA anklaget Iran for å stå bak sabotasje og eksplosjoner som har rammet en rekke oljetankskip. Myndighetene i Iran har avvist anklagene.

Ett av tankskipene som ble rammet av eksplosjoner, er registrert i Norge, mens ett av de andre tilhører John Fredriksens rederi Frontline. USA er Norges nærmeste allierte.

Ifølge nyhetstjenesten Yahoo News gjennomførte USA torsdag et dataangrep mot en iransk etterretningsgruppe etter at det militære angrepet mot iranske radarstasjoner og rakettbatterier ble avlyst. Disse opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder.

Les også

 1. Iransk general truer USA og USAs allierte

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Iran

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo

 3. Stavanger mottok 15,8 millioner kroner i grasrotmidler i 2020

 4. Sandnes, Sola og Randaberg letter delvis på koronatiltakene

 5. Ny elev smittet på Tastaveden - 30 elever og to lærere i karantene

 6. Rekordhøy smitte ved Hana skole – Sandnes vurderer egne tiltak