Demokratene legger fram dokumenter foran riksrettssaken mot Trump

Demokratene i Representantenes hus har lagt fram nye dokumenter som de har fått fra en nær medarbeider av Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani.

Speaker i Representantenes hus Nancy Pelosi regner med at riksrettssaken mot Donald Trump blir oversendt til Senatet etter onsdagens avstemning.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Blant dokumentene er et håndskrevet notat der det blir nevnt en forespørsel til Ukrainas president om å etterforske «Biden-saken». De inneholder også utskrifter av telefonsamtaler.

Dokumentene kommer fra forretningsmannen Lev Parnas og blir lagt fram samme dag som Representantenes hus skal beslutte om saken skal sendes videre til Senatet, som har ansvaret for å føre riksrettssaken mot Trump.

Parnas har jobbet tett med Giuliani, som har sagt at Parnas hjalp ham med å etterforske Biden. Han er født i Ukraina, og i en annen sak er han tiltalt for å ha brutt loven om finansiering av valgkamper. Han har erklært seg ikke skyldig.

Forsinket prosess

Materialet som demokratene nå har fått, skal etter planen oversendes til Senatet sammen med tiltalepunktene mot Trump. Noen av dokumentene er unntatt offentligheten, andre er offentlige.

Leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, besluttet før jul å vente med å sende riksrettssaken til Senatet. Samtidig forsøkte hun å presse Senatets republikanske flertallsleder, Mitch McConnell, til å behandle saken mer seriøst, noe amerikanske kommentatorer mener hun ikke har lyktes med.

Negativ til nye vitner

Pelosi vil blant annet at Senatet skal innkalle vitner som ikke deltok på høringene i Representantenes hus, blant dem Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

McConnell har stilt seg negativ til både innkalling av flere vitner og framlegging av nye bevis når anklagene mot Trump skal behandles. Han har også sagt at han vil samordne prosessen med Det hvite hus og etterlatt liten tvil om at han mener Trump må frikjennes.

Trump anklages for å ha brukt presidentembetet til å forsøke å presse Ukraina til å kunngjøre en etterforskning mot tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter. Demokratene mener målet var å sverte Biden, mannen som er favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat i høstens valg, og øke Trumps egne sjanser til å vinne valget.

Publisert: