Virus-nervøse børser fikk kraftig knekk etter fall i oljeprisen

Store børser i Europa stupte, og handelen måtte avbrytes på Wall Street etter kombinasjonen koronavirus og det verste oljeprisfallet siden Gulfkrigen.

Oslo Børs var kraftig berørt av fallet i markedene som kommer som følge av koronaviruset og oljeprisfall. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • NTB-Anne Marjatta Gøystdal
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Børser i Asia, Midtøsten og Europa gikk betydelig ned mandag etter at Saudi-Arabia innledet priskrig på olje som svar på en dragkamp mellom Opec og Russland.

Oslo Børs ble også sterkt berørt av utviklingen. Ved åpning falt hovedindeksen med 12 prosent – noe som er det verste fallet siden børskrakket i 1987 – men i løpet av dagen stabiliserte det seg på mellom 7 og 8 prosent.

Vurderer norsk krisepakke

Regjeringen vurderer nå å sette inn økonomiske krisetiltak. Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) har varslet en pressekonferanse tirsdag der de vil redegjøre for situasjonen.

– Vi vurderer nå hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet, og i hvilket tempo disse eventuelt skal innfases, sier finansministeren.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri kaller det som nå skjer for «ekstremt dramatisk», og ber regjeringen sette inn en tiltakspakke for å få bedriftene gjennom krisen.

Sanner forsikrer at regjeringen jobber på høygir, og at de er i tett kontakt med banker og næringslivet, spesielt reiseliv og industrien.

– Norges Bank overvåker situasjonen fortløpende, og tar nødvendige grep for å sikre at våre systemer er operative og at viktige aktiviteter forløper som normalt. Vi har beredskap og etablerte rutiner for å iverksette tiltak dersom det skulle være nødvendig. Likviditetssituasjonen i bankene blir vurdert fortløpende, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til NTB.

– Våre vurderinger av utsiktene for norsk økonomi vil bli offentliggjort i forbindelse med neste rentebeslutning 19. mars, fortsetter han.

Wall Street måtte ta pause

Det var allerede sterk uro i markedene som følge av at koronavirusutbruddet og de stadig mer omfattende smitteverntiltakene som griper om seg.

I USA ble handelen stanset i et kvarter da markedene åpnet med et kraftig børsfall. Dow Jones-indeksen var da ned 5,8 prosent og den bredere sammensatte S&P 500-indeksen ned 7 prosent.

Handelspause er et tiltak som tas i bruk når fallet overstiger 5 prosent i løpet av én handledag. Det var første gang siden presidentvalget i 2016 at handelen ble midlertidig stanset på Wall Street.

Nedgangen fulgte de toneangivende børsene i Europa og Asia. I London, Frankfurt og Paris lå børsene ned rundt 8 prosent mandag ettermiddag. Midtøsten opplevde en markant nedgang – Kuwait, Abu Dhabi og Saudi-Arabia gikk alle ned 9–10 prosent. Også Asia opplevde fall, dog noe svakere. Tokyo stengte ned 5,5 prosent, mens Hongkong og Shanghai tapte rundt 3 prosent.

Saudi-Arabia startet priskrig

På det meste var fallet i prisen på nordsjøoljen på over 30 prosent, noe som er den største nedgangen siden Golfkrigen i 1991. Prisen krøp noe oppover utover dagen, men lå fortsatt på bare 36 dollar fatet på ettermiddagen.

Oljeprisfallet kommer etter at forhandlingene mellom Opec-landene og Russland ble brutt. Saudi-Arabia ønsket å kutte produksjonen med 1,5 millioner fat om dagen, men fikk ikke Russland med på dette.

Russland ville heller vente og se hvor ille koronaviruset blir for oljemarkedet før de gjør noe. Som svar besluttet Saudi-Arabia å holde produksjonen oppe og dermed dumpe oljeprisene.

Ringvirkninger

Den siste måneden har Oslo Børs falt med 20 prosent, hovedsakelig som følge av uro i forbindelse med koronautbruddet.

De økonomiske ringvirkningene av virusutbruddet øker stadig. I Nord-Italia er 15 millioner mennesker, én firedel av landets befolkning, ilagt strenge reiserestriksjoner i én måned for å stanse ytterligere spredning. Tiltaket er det strengeste i verden siden Kina sperret av Hubei-provinsen for å stanse spredningen av viruset.

Land etter land berøres økonomisk av utbruddet. Mandag ble det blant annet kjent at antall turister til Thailand er halvert, Romania legger ned forbud mot alle arrangementer med flere enn tusen deltakere, mens Saudi-Arabia stanser alle fly- og båtreiser til og fra ni land.

Det internasjonale pengefondet IMF oppfordrer til betydelige stimuleringspakker og internasjonalt samarbeid for å dempe de negative økonomiske ringvirkningene.

Publisert:
  1. Økonomi

Mest lest akkurat nå

  1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

  2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

  3. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

  4. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

  5. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

  6. Fikk positiv korona­test fra halsen, mens alle testene fra nesen var nega­tive