Taiwan star­ter militær­øvelse – sier Kina for­bereder inva­sjon

Den første av Taiwans to planlagte militærøvelser denne uken er overstått. Taiwanske styrker trente med skarpe våpen på å forsvare seg mot Kina.

Tirsdag startet Taiwan militærøvelser i den sørlige delen av Taiwan.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
Taiwans utenriksminister Joseph Wu holder pressekonferanse i forkant av militærøvelsen Tien Lei.
Dette bildet fra det statlige nyhetsbyrået Xinhua viser kinesiske jagerfly i en øvelse rundt Taiwan søndag.
En plakat som ønsket Nancy Pelosi velkommen til Taiwan, fotografert i forrige uke.

Øvelsen, som fortsetter torsdag, inkluderte utplassering av hundrevis av soldater og rundt 40 haubitser, ifølge det taiwanske forsvaret.

Det var 45 kinesiske fly og ti skip som befant seg i Taiwanstredet under tirsdagens øvelse, hvorav 16 av flyene krysset den uoffisielle delelinjen i Taiwanstredet, ifølge forsvaret. Luft- og sjøstyrker ble brukt i Taiwans militærøvelse tirsdag, ifølge Kinas militære.

Endre status quo

Bakteppet er frykt for krig etter at Kina reagerte kraftig på besøket til den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi i forrige uke. Hun lovte støtte til demokratibevegelsen på Taiwan.

Besøket fikk kineserne til å gå i gang med omfattende militærøvelser rundt Taiwan. Øvelsene fortsatte denne uka. Det er stor frykt for at det kan skje en ulykke eller misforståelse under øvelsene som kan utløse krig.

Taiwans utenriksminister Joseph Wu kaller de kinesiske øvelsene en forberedelse på invasjon og beskylder Kina for å ville endre status quo i hele Stillehavsregionen.

– De avholder storskala militærøvelser og rakettutskytninger, samt gjennomfører cyberangrep, en desinformasjonskampanje og økonomisk press for å svekke moralen på Taiwan, sier Wu.

Årlige øvelser

Taiwans øvelse er kjent som Tien Lei og ble kunngjort i slutten av juli, før Pelosis omstridte besøk i forrige uke. Det er i tillegg en del av øyas årlige øvelser, Han Kuang.

Øvelsen går ut på å trene på å forsvare seg mot en eventuell invasjon av Kina, og den finner sted tirsdag og torsdag denne uken.

Wu avholdt pressekonferanse kort tid etter at Taiwan innledet sin egen militærøvelse. Han kaller Kinas handlinger et grovt overgrep mot Taiwans rettigheter. Wu takker vestlige allierte for støtten.

– Det sender et klart budskap til verden om at demokratiet ikke vil bøye seg for trusselen fra de autoritære, sier Wu.

USAs støtte

USA har lovet Taiwan å støtte landet dersom Kina går til krig, men bare dersom Taiwan ikke selv har fremprovosert krigen.

Kina ønsker å innlemme Taiwan for fullt i sitt rike igjen, mens mange taiwanere ønsker full uavhengighet. Taiwan heter offisielt Republikken Kina, men øya har i praksis hatt fullt selvstyre siden 1949 etter kommunistenes seier i Fastlands-Kina. Kina har truet med å invadere øya dersom Taiwan erklærer selvstendighet.

Publisert: