– Biden burde visst bedre

WASHINGTON: For knapt en måned siden avviste USAs president at Taliban ville komme til makten igjen i Afghanistan. Men han burde ha visst bedre, mener afghanske analytikere og politiske motstandere.

Joe Biden må tåle kritikk for den raske tilbaketrekningen fra Afghanistan.
 • Jonas Pröschold
Publisert: Publisert:

Det var en selvsikker president som i begynnelsen av juli ga en status på USAs tilbaketrekning fra Afghanistan. Presidenten sa han hadde vanskelig for å forestille seg en situasjon som den som nå er en realitet i Afghanistan. Taliban har overtatt makten, og landets regjering og militære styrker har kollapset i løpet av få uker.

På pressekonferansen i juli sa Joe Biden en enkelt setning som antakelig vil bli spilt om igjen og om igjen av hans politiske motstandere, og som vil stå som et bevis på hvor feil den amerikanske regjeringen har lest den afghanske samholdskraften – eller rettere sagt mangelen på det samme.

Uttalelsen fra Biden kom da en journalist spurte om han kunne se noen paralleller mellom tilbaketrekningen i Afghanistan og den amerikanske tilbaketrekningen i Vietnamkrigen.

– Ingen i det hele tatt. Det kommer ikke til å oppstå en situasjon hvor vi ser mennesker bli evakuert fra taket av den amerikanske ambassaden i Afghanistan. Det er på ingen måte sammenlignbart, sa Joe Biden, med henvisning til de ikoniske bildene av helikoptre som hentet ansatte fra taket på ambassaden i Saigon i siste liten.

Men Biden tok feil. Søndag gjentok scenen seg da militære helikoptre fløy i skytteltrafikk mellom ambassadetaket og flyplassen i Kabul for å hente amerikanske ansatte og lokalt personale i trygghet, samtidig med at Taliban stormet byen fra alle kanter.

Rapport meldte om overtakelser

Det er hevet over enhver tvil at den amerikanske presidenten ikke hadde forventet at Afghanistan ville bli overtatt av Taliban – hverken på få uker eller måneder.

– Sannsynligheten for at Taliban overtar alt og styrer hele landet er veldig liten, understreket Joe Biden på pressekonferansen i juli.

Ifølge den uavhengige analyseorganisasjonen «Afghan Analysts Network» burde imidlertid Biden ha vært klar over at Taliban hadde et stort overtak i Afghanistan, og at de har hatt det lenge.

En uke før Joe Biden fastslo at Afghanistan ikke ville bli overtatt av Taliban rapportere analyseorganisasjonen at Taliban allerede hadde inntatt 127 av landets 420 distrikter. Dermed var en fjerdedel av landets distrikter allerede under Talibans kontroll – og ifølge The Guardian var det også verdt å merke seg at en del av de erobrede distriktene ellers var kjent som Taliban-fiendtlige områder.

Allerede 21. juli var over halvparten av landets distrikter erobret. Og nå, knapt en måned senere, er altså realiteten at Afghanistan er i Talibans hender, og at den afghanske regjeringshæren som USA har brukt omtrent 800 milliarder norske kroner på å trene, har overgitt seg.

Presidentens politiske motstandere har ikke overraskende brukt anledningen til å fremme kritikk. Allerede i forrige uke sendte Republikanernes senatsleder Mitch McConnell ut en pressemelding hvor han angrep Joe Biden i harde vendinger.

– Afghanistan er på vei mot en massiv og forutsigbar katastrofe som vi kunne ha unngått. Og regjeringens surrealistiske forsøk på å forsvare president Bidens hodeløse politikk er ærlig talt pinlig, sa McConnell i pressemeldingen.

Biden forsvarer tilbaketrekningen

Den republikanske senatoren Marco Rubio angrep også Biden for å ha foretatt en tilbaketrekning som han burde ha visst at ville føre til en kollaps i Afghanistan.

– Da Biden-regjeringen presenterte sin plan for tilbaketrekning i Afghanistan var vi flere i Senatets etterretningskomité som fortalte dem at deres forutsigelser om hva som ville skje var ren fantasi. Vi er nå vitner til hvor reelle våre advarsler til dem var, skrev Marco Rubio på Twitter søndag kveld.

President Biden har ikke kommentert situasjonen i Afghanistan siden lørdag, hvor han forsvarte beslutningen om å hente hjem landets styrker.

– I vårt lands 20 år lange krig i Afghanistan har USA sendt sine beste unge menn og kvinner, investert over tusen milliarder dollar, trent over 300.000 afghanske soldater og politifolk, gitt dem moderne militært utstyr og vedlikeholdt deres flyvåpen i den lengste krigen i amerikansk historie, lød det fra Biden i en skriftlig uttalelse fra Det hvite hus.

– Ett eller fem flere år med amerikansk militær tilstedeværelse hadde ikke gjort noen forskjell, hvis det amerikanske militæret hverken kan eller vil beskytte sitt eget land. En endeløs amerikansk tilstedeværelse midt i et annet lands borgerkrig var uakseptabel for meg, sa Biden videre.

AFTENBLADET/POLITIKEN

Publisert:
 1. Afghanistan
 2. Taliban
 3. Joe Biden
 4. USA

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati