Titusenvis demon­strerte mot Lukasjenko i Minsk

Titusenvis av demonstranter protesterte i Minsk søndag med krav om at president Aleksandr Lukasjenko må gå.

Det er massive demonstrasjoner på Selvstendighetsplassen i Minsk søndag.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi har bare to krav. Rettferdige valg og en slutt på volden, sier 32 år gamle Igor, som er en av titusenvis av demonstranter som har samlet seg på Selvstendighetsplassen i Minsk.

Ifølge den hviterussiske journalisten Franak Viačorka kan det være så mange som 250.000 demonstranter ute i gatene.

Myndighetene har advart folk mot å delta i ulovlige demonstrasjoner, og lokale medier har publisert bilder av opprørspoliti med skjold og vannkanoner på vei mot Selvstendighetsplassen.

Forsvarsdepartementet har kunngjort at de er klare til å gripe inn for å beskytte monumentet over andre verdenskrig, som myndighetene beskriver som «hellige».

Fire av hovedstadens T-banestasjoner er også stengt.

Demonstranter i Minsk krever at president Aleksandr Lukasjenko må gå av. Dmitrij Lovetskij / AP / NTB scanpix

Solidaritetsdemonstrasjoner

I nabolandet Litauen er det også demonstrasjoner i solidaritet med opposisjonen i Hviterussland, og der skal det dannes en menneskekjede fra hovedstaden Vilnius og fram til grensen mot Hviterussland.

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja oppholder seg i eksil i Litauen og oppfordrer demokratiaktivistene til å fortsette kampen.

– Myndighetene må forstå at vi ikke er en protestbevegelse, vi er det hviterussiske folket. Vi er flertallet, og vi kommer ikke til å tre til side. Vi er ikke redde lenger, sier hun i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko opplever nå de største protestene mot seg og sitt regime siden han ble president i 1994.

Truer med militære tiltak

Hviterussland har vært preget av omfattende uro etter at de offisielle resultatene fra presidentvalget 9. august ga Lukasjenko en suveren seier.

Presidenten avviser alle krav om å gå av, og etter uker med demonstrasjoner ba han lørdag hæren ta strenge midler i bruk. Han har også advart Nato om «troppeforflytninger i Europa».

– Fedrelandet er i fare, advarte han da han inspiserte grensestyrker.

Tikhanovskaja oppfordrer sine tilhengere til ikke å la seg affisere av Lukasjenkos militære trusler.

Hviterusslands opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja har gått i eksil i nabolandet Litauen. Derfra oppfordrer hun demokratiforkjemperne til å fortsette kampen.

Russland kritisk

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er kritisk til opposisjonen i Hviterussland. Han anklager opposisjonsledere som har dratt fra landet for å ønske vold og ikke fredelige protester, og mener Svetlana Tikhanovskaja ikke har et konstruktivt program.

I en uttalelse til russiske nyhetsbyråer sier Lavrov at endringer i Hviterusslands grunnlov kan være en måte å løse problemene på.

EU anerkjenner ikke Lukasjenkos valgseier og har varsler sanksjoner mot en rekke personer som har stått bak vold mot demonstranter og valgfusk.

Publisert:
  1. Hviterussland
  2. Minsk

Mest lest akkurat nå

  1. Har kontroll på brannen, vil fort­sette etter­slukking i flere timer

  2. Wiig gartneri sier opp 15, stenger all vinterproduksjon av tomat og agurk

  3. Kilder til Aftenbladet: – Ingen nedstengning av samfunnet

  4. SISTE: Omikron-varianten påvist i Sandnes

  5. Fikk hjerte­betennelse etter korona­vaksine: – Må kunne dis­kutere om unge menn bør vak­sinere seg

  6. Viking henter stortalent fra Bryne: – Har kommet en del reaksjoner