California erklærer unntaks­tilstand på grunn av skog­branner

Temperaturen har steget til rekordhøye nivåer i brannherjede California. Ved Los Angeles er det målt 49 grader, og unntakstilstand er erklært i flere områder.

Flammene brer seg gjennom Sierra National Forest, der Creek Fire herjer. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix

  • NTB-DPA-AP
Publisert: Publisert:

En brannmann starter kontrollerte branner i et skogsområde i Shaver Lake for å hindre at Creek Fire brer seg videre. Bildet ble tatt søndag. Foto: Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix

De voldsomme skogbrannene som herjer i California, gjør at guvernør Gavin Newsom har erklært unntakstilstand i deler av delstaten. Her fra Huntington Lake nordøst for Fresno. Foto: Eric Paul Zamora / The Fresno Bee via AP / NTB scanpix

Unntakstilstanden gjelder for fylkene Fresno, Madera, Mariposa, San Bernardino og San Diego, opplyser guvernør Gavin Newsom.

Årsaken er den såkalte Creek Fire, som startet fredag og raskt vokste til 18.210 hektar og førte til evakuering og stengte veier i området rundt Fresno sentralt i California, skriver Reuters.

– Himmelen er blitt rød. Det ser ut som Mars der ute, fortalte Jack Machado, som søndag hjalp venner med å fjerne propantanker fra bygninger nær Shaver Lake.

Brannen hadde dekket innsjøen med røyk, og det var svært dårlig sikt i området.

Reddet med helikopter

Over 200 personer ble søndag evakuert med helikopter nord for Fresno. Samme dag ble det satt varmerekorder i Woodland Hills, som ligger i Los Angeles fylke, og i byen Paso Robles. Temperaturen steg til henholdsvis 49,4 og 47,2 grader celsius.

Den ekstreme varmen bidrar til å øke brannfaren, og California er inne i en av sine verste skogbrann-perioder noensinne.

Tidligere har Newsom erklært unntakstilstand i hele delstaten som følge av brannene og de ekstreme værforholdene.

Baby-fest med pyroteknikk

Brannene som fortsatt pågår, har svidd av flere titusen hektar. I forbindelse med evakueringen fra områder rammet av Creek Fire, ble det meldt om to personer med alvorlige skader.

En av de andre brannene, El Dorado Fire, ble startet av pyroteknikk under en fest, ifølge brannvesenet i San Bernardino. Arrangementet var et såkalt gender reveal party, der vordende foreldre avslører kjønnet til barnet de venter.

Klimaendringene har bidratt til å øke risikoen for skogbranner i California. Det har også delstatens strømnett, som mange steder er gammelt og i dårlig forfatning. Noen av de største brannene i delstaten de siste årene er blitt startet av feil på strømnettet.

Publisert:
  1. California
  2. San Diego
  3. helikopter

Mest lest akkurat nå

  1. To forsvarstabber og to scoringer

  2. Trafikkulykke i Sandnes. Bil og motorsykkel involvert

  3. Fem scoringer og action på banen under Sandnes Ulfs treningskamp

  4. Hadia Tajik, 2017: Nei til straff for rusavhengige. Dette sier hun i 2021

  5. – En herlig bekreftelse på at vi kan slå hvem som helst

  6. Ett minutts stillhet etter prins Philips siste reise