Over hundre tusen jobber med redningsarbeidet i Japan etter tyfonen

Redningsarbeidere graver seg gjennom jordskred og søker etter savnede ved oversvømte elver etter tyfonen Hagibis herjinger i Japan. 56 mennesker er funnet døde.

To dager etter tyfonen står fortsatt bygninger under vann i Japan, som her i Koriyama. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
I Motomiya gjenstår det opprydningsarbeid etter tyfonen herjinger. Foto: AP / NTB scanpix
Enorme mengder vann i gatene flere stedet i Japan etter tyfonen Hagibis. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Letingen fortsatte mandag, to dager etter at Hagibis traff sentrale og nordlige deler av landet.

Tyfonen førte med seg enorme nedbørsmengder da den feide inn over landet, noe som førte til store oversvømmelser, stormflo og jordskred. Kringkasteren NHK melder mandag kveld lokal tid at 56 mennesker er omkommet. 15 mennesker er fortsatt savnet, og søket fortsetter inn i natten, ifølge kringkasteren.

– Alt fra huset mitt ble skylt vekk foran øynene mine. Jeg var ikke sikker på om det var drøm eller virkelighet, forteller en kvinne i byen Nagoya til NHK.

– Jeg er heldig som fortsatt er i live, legger hun til.

Venter mer regn

Mer regn er ventet mandag, og myndighetene advarer om at det kan gå flere jordskred. Både flom og skredfare skaper utfordringer for redningsarbeidet.

Svært mange mennesker er fortsatt uten elektrisitet og vann, skriver Japan Today. Selskapet som forsyner innbyggerne i Tokyo med strøm, sier at om lag 56.000 husstander i hovedstaden er strømløse. Over hundre tusen mennesker deltar i redningsarbeidet, og blant disse er det over 30.000 soldater.

Mye av vannet har trukket seg tilbake, men flere steder står veier, kjøretøy og boliger delvis under vann. Mange mennesker på evakueringssentre frykter at de har lite å komme tilbake til når flomfaren avtar og det blir trygt å reise inn i de verst rammede områdene.

De fleste stedene i Tokyo, en av verdens største byer, er situasjonen imidlertid normal igjen mandag. Togene går igjen, og butikkene har fått inn nye varer etter at hyllene ble tømt av folk som hamstret i forkant av uværet.

Supertyfon

Før uværet traff land, var Hagibis en ekstremt kraftig « supertyfon» med vedvarende vindstyrker på over 71 meter per sekund. Dette er mer enn det dobbelte av vindstyrken som kvalifiserer som orkan i Atlanterhavet.

Selv om tyfonen svekket seg da den nærmet seg land, var den en av de kraftigste som har truffet Japan på flere tiår.

Likevel var det de enorme nedbørsmengdene som forårsaket størst skader. Sørvest for Tokyo ble det registrert 1.000 millimeter regn i løpet av 48 timer. Flomvannet førte til at over 20 elver gikk over sine bredder.

I USA og Karibia har det i senere år vært en rekke orkaner med ekstremt kraftig og langvarig regn, noe som har forårsaket store flomskader. Klimaendringene antas å bidra til utviklingen i retning av større nedbørsmengder.

Da Hagibis var i ferd med å styrke seg for om lag en uke siden, gikk utviklingen ekstremt fort, ifølge avisa Washington Post. Også dette er noe forskere tror vi vil oppleve oftere etter hvert som kloden blir varmere.

Publisert:
 1. Ekstremvær
 2. Japan
 3. Tokyo
 4. Flom

Mest lest akkurat nå

 1. Mann til sykehus med stikkskader etter voldshendelse på Tasta

 2. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 3. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 4. Energisjokket: Lokale tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 5. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 6. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike