Rykteflom om Kim Jong-uns helsetilstand

Sør-Korea stiller spørsmål ved meldingene om at Nord-Koreas leder er svært syk etter å ha gjennomgått en hjerteoperasjon.

Sør-Korea og eksperter på Nord-Korea stiller spørsmål ved meldingene om at Nord-Koreas leder Kim Jong-un er svært syk etter en hjerteoperasjon.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Vi har ingen informasjon som kan bekrefte ryktene i enkelte medier om Kim Jong-uns helse, sier en talsmann for den sørkoreanske presidenten.

Sørkoreansk etterretning overvåker det meste som skjer i nabolandet, men har ikke registrert unormal aktivitet de siste dagene.

– Det er ikke registrert uvanlig utvikling i Nord-Korea, sier Kang Min-seok.

Diabetes og overvekt

Ryktene om Kims alvorlige helsetilstand begynte å svirre da han ikke markerte fødselsdagen til bestefaren 15. april, Nord-Koreas grunnlegger og mangeårige diktator Kim Il-sung.

Det har lenge vært kjent at Kim lider av overvekt, diabetes og hjerteproblemer, og spekulasjonene om helsetilstanden hans har vært mange.

Nordkoreanske avhoppere, som hevder å ha gode kontakter i hjemlandet, har opp gjennom årene vært ivrige ryktespredere, og vestlige medier har ofte vært lydhøre.

Uklar kilde

Det er ikke kjent hvem som er kilden til opplysningen om Kims angivelige hjerteoperasjon 12. april, men opplysningen ble viderebrakt av en anonym tjenestemann i Det hvite hus.

Tjenestemannen innrømmet imidlertid at opplysningen ikke er bekreftet og at det er vanskelig å fastslå hva som skjer i Nord-Korea.

– Vi vet ganske enkelt ikke, sier tjenestemannen, som ikke ønsket å si hvor opplysningen om de angivelige operasjonen og Kims helsetilstand kommer fra.

Nettavis korrigerte

Japan, som også følger utviklingen i Nord-Korea tett, har heller ikke gått god for opplysningene om Kims hjerteoperasjon og påfølgende komplikasjoner, som den sørkoreanske nettavisen Daily NK også meldte om.

Nettavisen, som blir drevet av avhoppere fra Nord-Korea, hevdet først å ha flere nordkoreanske kilder til sin historie, men korrigerte dette senere og medga at det var snakk om én kilde og at opplysningene ikke er bekreftet av andre.

Eksperter på Nord-Korea, blant dem Bruce Klingner ved Heritage Foundation i Washington, maner også til varsomhet.

– Gjennom årene har det vært mange falske rykter om helsen til Kim og hans far, så vi må nok bare vente og se, sier han.

Publisert: