Flykaprere overga seg – vil søke asyl på Malta

De to Gaddafi-tilhengerne som kapret et libysk passasjerfly og tvang det ned på Malta, har bedt om politisk asyl på øya, ifølge Libyas utenriksminister.

Passasjerer på vei ut av flyet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Siste - kl. 16.03: Ifølge Taher Siala har kaprerne også bedt om å få etablere et politisk parti bestående av tilhengere av den avdøde diktatoren Muammar Gaddafi.

Maltas statsminister Joseph Muscat bekrefter samtidig at kapringen er over etter at gjerningsmennene overga seg.

– Kaprerne overga seg, ble ransaket og pågrepet, skriver han på Twitter.

De to mennene forlot flyet sammen med de gjenværende besetningsmedlemmene fredag ettermiddag. Få timer tidligere hadde de sluppet fri alle de gjenværende passasjerene på flyet, som fløy en innenriksrute i Libya da det ble kapret.

Tidligere i ettermiddag:

Statsminister Joseph Muscat har bekreftet at 109 av passasjerene på flyet er i sikkerhet.

Tidligere fredag meldte avisa Malta Today at kaprerne hadde gått med på å la passasjerene forlate flyet, og at bare mannskapet måtte være igjen. Men Muscat opplyser at også de fleste besetningsmedlemmene er ute.

Det var libyske regjeringskilder som opplyste dette, og en libysk minister skal ha deltatt i forhandlingene med kaprerne. Ved 14.50-tiden hadde 65 passasjerer forlatt flyet.

Soldater hadde tatt oppstilling ved flyet.

– Håndgranater

Da flyet landet, var det 111 passasjerer og sju besetningsmedlemmer om bord. Foreløpig er det ikke endelig bekreftet om det er én eller to kaprere på flyet, men en talsmann for Maltas regjering og flere andre kilder mener det dreier seg om to gjerningsmenn.

Muscat skrev på Twitter at det er «potensielt to kaprere» på flyet. Det er også kommet meldinger om at en av passasjerene er en libysk folkevalgt politiker, men dette er ikke bekreftet.

Flyet fra det statlige libyske selskapet Afriqiyah Airways var på vei fra Sebha til Tripoli i Libya da det ble kapret fredag, ifølge avisa Times of Malta. Kaprerne skal på ett tidspunkt ha truet med å sprenge flyet med håndgranater.

Gjerningsmennene har beskrevet seg som tilhengere av Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi, ifølge Times of Malta.

En libysk minister skal ha deltatt i forhandlingene med kaprerne. En kilde i flyselskapet skal ha sagt til et tyrkisk nyhetsbyrå at kaprerne har bedt om å få politisk asyl på Malta.

Libysk statsminister

Soldater har omringet flyet, og redningsmannskaper er i beredskap. Flyet er av typen Airbus A320 og landet ved 11.30-tiden.

Statsminister Muscats kontor opplyser at han har snakket med den libyske statsministeren Fayez Serraj om kapringen.

Libya har vært preget av kaos og krigshandlinger siden Gaddafi ble styrtet i 2011. Kampfly fra Norge og andre NATO-land støttet i praksis opprørerne i krigen mot Gaddafis styrker.

Flere rivaliserende regjeringer kontrollerer ulike deler av landet, og en FN-støttet samlingsregjering har svært begrenset myndighet. Styrker som støtter samlingsregjeringen, opplyste i helgen at de hadde oppnådd full kontroll i kystbyen Sirte, som har vært kontrollert av ekstremistgruppa IS.

Publisert:
  1. Malta
  2. Libya
  3. Fly

Mest lest akkurat nå

  1. Åpner i morgen: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

  2. Full klinsj igjen: Går hardt ut mot Viking-speakeren

  3. Kilder til Aftenbladet: – Ingen nedstengning av samfunnet

  4. Snart øker takstene i bomringen

  5. Wiig gartneri sier opp 15, stenger all vinterproduksjon av tomat og agurk

  6. Har kontroll på brannen, vil fort­sette etter­slukking i flere timer