NATO kan bli med i koalisjonen mot IS

NATOs medlemsland vurderer om alliansen skal bli offisielt medlem av koalisjonen mot IS i Syria og Irak. 

Publisert: Publisert:

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på besøk hos Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

En beslutning kan forhåpentlig tas før NATO-toppmøtet i Brussel 25. mai, opplyser NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Dette vil ikke føre til at NATOs grunnleggende rolle endres, lover han.

– NATO vil ikke delta i kampoperasjoner. Ingen har bedt NATO om å påta seg noen rolle i kampoperasjoner, verken i Syria eller i Irak, sier Stoltenberg.

Er i praksis med allerede

Spørsmålet kom opp da han og Tysklands statsminister Angela Merkel holdt pressekonferanse etter et møte i Berlin.

Samtlige av de 28 medlemslandene i NATO er med i den USA-ledede koalisjonen, som har rundt 60 medlemmer. Derfor er NATO på mange måter allerede med gjennom medlemslandene. Det som er spørsmålet nå, er om NATO formelt sett skal få en plass rundt bordet i koalisjonen, forklarer Stoltenberg.

– Jeg har en pragmatisk holdning til dette, sier han.

Enkelte av koalisjonens møter er allerede blitt holdt i NATOs lokaler. Stoltenberg selv har da deltatt på møtene og sågar påtatt seg rollen som første innleder.

Gir hjelp

Den offisielle linjen har så langt vært at NATO hjelper koalisjonen, men at alliansen ikke formelt er med i den. Hjelpen består i opplæring til offiserer i Irak og tredimensjonale bilder av syrisk luftrom som tas av NATOs overvåkingsfly i regionen.

Merkel understreker at en eventuell beslutning om å trekke NATO inn i koalisjonen ikke betyr at NATOs aktiviteter skal trappes opp.

Stoltenberg mener på sin side at NATO har et uutnyttet potensial når det gjelder opplæring av lokale styrker.

– Jeg mener lærdommen fra Afghanistan og Irak er at den eneste bærekraftige løsningen på lang sikt er å sette lokale styrker i stand til å stabilisere sine egne land, sier han.

Norge deltar aktivt

NATOs bidrag i kampen mot terror er ventet å bli et hovedtema på toppmøtet i Brussel, der stats- og regjeringssjefene i NATO for første gang får diskutert slike spørsmål direkte med USAs president Donald Trump.

Norge deltar aktivt i koalisjonen mot IS og vedtok tidligere i år å forlenge bidraget til mars 2018. Norge har sendt av gårde en styrke på rundt 60 soldater som hjelper syriske opprørere med base i Jordan. I tillegg har Norge sendt rundt 60 soldater til Irak for å hjelpe irakiske sikkerhetsstyrker i Arbil.

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett er det satt av nærmere 200 millioner kroner for å dekke utgiftene til forlengelsen.

Publisert:

Les også

 1. Krisemilliard fra regjeringen henger i en tynn tråd

 2. Siv Jensen: - Norge har ikke råd til nye innvandringseksperiment

 3. Sivile afghanere drept i angrep rettet mot NATO i Kabul 

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger-lege dømt for bedrageri og underslag

 2. Seks nye smittetilfeller i Stavanger

 3. Nekter å forlenge levetiden for vindturbiner hvis ikke kommunene får mer penger

 4. De savnede i Frafjordheiene er funnet av frivillige letemannskaper

 5. Forbrukerrådet mistenker at Lyse driv prisjuks

 6. Rundt 100 elever er satt i karantene

 1. Nato
 2. Den islamske staten (IS)