Cloes aller første konsert endte i et blodbad

Det var 13 år gamle Cloe sin aller første voksenkonsert. Hun fikk såvidt lov til å reise til Manchester sammen med kusinen Abigail Rayson for å oppleve sitt store idol Ariana Grande.

Abigail (20), til venstre, og Cloe (13) hadde pyntet seg for å se sitt store idol, Ariane Grande.
 • Tor Dagfinn Dommersnes
  Tor Dagfinn Dommersnes
  Journalist
Publisert: Publisert:
Flere har lagt ned blomster etter terrorbomben i Manchester.
Kjøpesenteret Arndal ble evakuert i går formiddag
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De er to landsens jenter, fra Lake District, nordvest i England. Jenteturen til Manchester endte verre enn noen kunne forestille seg. Ingen av dem ble fysisk skadet av selvmordsbomberen, men Gud, så redde de ser ut nå etterpå.

Fredrik Refvem (foto) og Tor Dagfinn Dommersnes (tekst) er på plass i Manchester.

– Det var helt forferdelig. Konserten var akkurat slutt, og lysene var slått på. Vi satt langt framme, forteller Abigail til Aftenbladet. – Plutselig kom det forferdelige smellet. Folk fikk helt panikk. Jeg grep tak i Cloe og løp mot den ene inngangen.

Hun så sårede og sikkert døde mennesker da de sprang ut. Det var masse blod.

– Jeg blir ikke kvitt bildene inni meg.

Tenker på barna

Nå står de to jentene utenfor hotellet sitt like ved Manchester Arena og venter på at foreldrene skal komme og hente dem i bil.

– Jeg sov ingenting i natt. Heldigvis forsto ikke Cloe hvor alvorlig det var før i morges. Men jeg har sett på tv og vært livredd i hele natt.

Abigail tenker også mye på alle barna som var på konserten.

– Det var en masse barn i alderen 8-9-10 år. De fikk sitte helt framme mens foreldrene måte sitte bakerst i salen. Dermed var det fullstendig kaos etter at bomben eksploderte. Folk hoppet over stolradene og nedover, det var full panikk. Barna lette etter foreldrene sine - og motsatt. Det er det verste marerittet. Jeg fatter det ikke, sier knapt 20 år gamle Abigail.

Les også

DIREKTEBLOGG: Siste nytt om terrorangrepet i Manchester

Sjokk sorg og sinne preger storbyen Manchester etter terror-angrepet.

Merkelig ro

Det er umulig å si noe generelt om stemningen i en storby som Manchester morgenen etter det forferdelige angrepet. Her er helt sikkert sjokk, helt sikkert sorg, mye frykt og helt sikkert mye sinne.

Men i gatene rundt Manchester Arena blir man slått av roen som hersker. Politihelikopteret som svever ganske høyt over åstedet bråker i det fjerne, nede på gata er det mange alvorlige mennesker som går og ser ned.

– Jeg føler en dyp, dyp sorg. At Manchester rammes så grusomt er helt ufattelig.

- Jeg føler bare tristhet og sorg, sier Lexi Monroe som la ned blomster for ofrene i går.

33 år gamle Lexi Monroe har nettopp lagt ned blomster utenfor St. Ann’s Church like ved der selvmordsbomben drepte så mange.

Den flotte katedralen på Victoria Street ligger enda nærmere Manchester Arena, men katedralen ligger innenfor området som politiet midlertidig har sperret av. Derfor er lille St. Ann’s Church den nærmeste kirken som er åpen. På taket flagges det på halv stang, og inne er det gudstjeneste. Det er svært få tilstede nå tirsdag formiddag. Seinere vil nok kirken bli overfylt.

33 år gamle Lexi Monroe har nettopp lagt ned blomster utenfor St. Ann’s Church.

«We stand united» - Vi står sammen – står det blant annet på den hjemmelagede plakaten som Lexi klistrer opp på rekkverket utenfor kirken. - Jeg visste ikke hva jeg kunne gjøre. Dette virker som det rette, sier han.

– Føler du ikke hevnlyst når noe slikt skjer?

– Ikke i det hele tatt. Bare tristhet og sorg, sier Lexi. - Det er umulig å forstå en slik handling. Det eneste vi kan gjøre nå er å stå sammen og forsøke å elske hverandre.

Politiet har sperret av et stort område rundt Manchester Arena (i bakgrunnen).

Evakuering

Selv om folk tilsynelatende fortsetter livet normalt, er det åpenbart at nervene er i høyspenn. Politiet har sperret av en stort område rundt Manchester Arena. Det er politifolk over alt. Plutselig går ryktene om at byens enorme kjøpesenter Arndale må evakueres. Er det en ny bombe?

Hundrevis av butikkansatte står utenfor, men ingen panikk. Politimennene forsikrer at alt er under kontroll, men de vil ikke svare på hvorfor det var nødvendig å evakuere.

Politimenn forsikrer at alt er under kontroll etter at et kjøpesenter ble evakuert.

Noen tenker sikkert på forrige gang Manchester sentrum ble rammet av en svær bombe. Det var lørdag 15. juni 1996, midt under EM i fotball, og nøyaktig her, ved Arndale. Dengang var det IRA som sto bak bomben, den kraftigste i England etter 2. verdenskrig. Men IRA hadde advart 90 minutter før eksplosjonen og mange tusen ble evakuert. Ingen døde, men mange ble såret. Og de materielle ødeleggelsene var enorme.

Nå er det verre. Mye verre.

Les også

 1. – I dag har vi tenkt mykje på folk vi kjenner i Manchester

 2. Britiske muslimer fordømmer Manchester-angrep

Publisert:

Manchester-angrepet

 1. Alle mistenkte løslatt etter Manchester-terror

 2. Ytterligere tre løslatt etter selvmordsbomben i Manchester

 3. Ariana Grande besøkte bombeofre i Manchester

 4. Politiet i Manchester: Bombemannen kjøpte ingrediensene selv

 5. Ariana Grande med minnekonsert for terrorofre i Manchester

 6. «Terrorister dreper barn. Det gjør vi i Vesten også.»

 1. Manchester-angrepet
 2. Ariana Grande
 3. Terror
 4. Storbritannia