De minste EU-landene tar imot flest migranter

Av over 500 millioner personer i EU er rundt 34 millioner, mindre enn sju prosent, regnet som migranter. De minste landene har de mest åpne armene.

Hauger med redningsvester brukt av flyktninger og migranter ligger på den greske øya Lesvos i dette bildet tatt forrige uke.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Av det totale antallet har 14,3 millioner EU-borgere benyttet muligheten for fri ferdsel innad i unionen, mens under 20 millioner kommer fra andre land.

Noen av de mindre EU-landene, ledet av den minste av dem alle, Luxembourg, har åpnet dørene mest i forhold til den demografiske størrelsen. Over 45 prosent av innbyggerne i Luxembourg er utlendinger som er tiltrukket av den høye levestandarden, ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat. Kypros følger med 19,5 prosent, Latvia med 15,2 prosent, Estland like etter på 14,9 prosent og Østerrike med 12,5 prosent.

Øst i Europa har imidlertid landene Polen, Romania, Kroatia og Litauen alle mindre enn én prosent migranter. Polen er på sin side en av de største kildene av borgere som bor i andre EU-land.

Økonomiske migranter

Europa opplevde en stor økning i antall migranter fra utenfor unionen i 2015 og 2016, de fleste av dem flyktet fra krig og uroligheter i Syria og Midtøsten.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) tok 850.000 av over én million flyktninger seg til Europa med båt over Egeerhavet til Hellas i 2015. Mer enn halvparten kom fra Syria og de fleste andre fra Afghanistan og Irak. De fleste av disse er antatt å være økonomiske migranter som kommer til å bli sendt tilbake til sine hjemland.

–Vekstøkning

Europakommisjonen konkluderte i en rapport i 2015 at tre millioner flyktninger kunne ta seg til EU innen 2017.

–Rapporten viser at økningen av flyktninger, hvis det blir håndtert skikkelig, vil ha en liten, positiv økning i veksten på kort og mellomlang sikt, skriver kommisjonen.

Men ifølge IOM har antallet flyktninger sunket kraftig, fra over én million i 2015 til nærmere 390.000 ankomster til Europa i fjor.

Publisert: