USA sier ja til homofilt ekteskap

Høyesterett i USA har talt: Delstatene kan ikke nekte homofile og lesbiske par å gifte seg.

Motstanderne av homofiles rett til å gifte seg, markerte seg i Washington i går, men fikk ikke støtte fra høyesterett.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Amerikansk høyesterett kom fredag ettermiddag norsk tid med en avgjørelse i saken om homoekteskap.

Saken gjelder hvorvidt delstatene skal få lov til å nekte homofile og lesbiske par å gifte seg.

USAs grunnlov sikrer homofile rett til å gifte seg, fastslår landets øverste domstol. Nå kan ikke de enkelte delstatene forby likekjønnede ekteskap, noe som innebærer at slike ekteskap blir lovlig i alle USAs delstater.

President Barck Obama var raskt ute med å gratulere landets homofile og lesbiske par på Twitter.

President Barck Obama var raskt ute med å gratulere landets homofile og lesbiske par på Twitter:

— Dere har nå fått retten til å gifte dere, på lik linje med alle andre, skrev Obama og avsluttet sin melding med #LoveWins, kjærligheten seirer.

Verdighet

Homofile og lesbiske som ønsker å gifte seg, skal ikke «fordømmes til et liv i ensomhet, utestengt fra en av sivilisasjonens eldste institusjoner. De ber om den samme verdighet i lovens øyne», skriver høyesterettsdommer Anthony Kennedy i avgjørelsen.

— Grunnloven gir dem den retten, fastslår han videre.

Høyesteretts kjennelse kommer i kjølvannet av en stor omveltning i amerikaneres holdning til homoekteskap. Meningsmålinger viser at et flertall av amerikanerne i dag er for likekjønnede ekteskap.Høyesterettsjustitiarius John Roberts var imidlertid blant de fire dommerne som var imot fredagens kjennelse. Den svært konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia tok også dissens og kaller beslutningen for en «trussel mot amerikansk demokrati».

14 forbud

Spørsmålet de ni dommerne tok stilling til, ble brakt til domstolen av homofile og lesbiske par fra Kentucky, Ohio, Tennessee og Michigan. De gikk til sak mot disse delstatenes forbud mot likekjønnede ekteskap eller forbud mot å godkjenne vielsesattester utstedt i andre delstater.

Ekteskap er i USA regulert på delstatsnivå. 36 av de 50 delstatene tillater likekjønnede ekteskap. 14 andre delstater har enten forbudt slike ekteskap gjennom folkeavstemninger eller gjennom vedtak i delstatsforsamlingene. (©NTB)

Publisert: