Norge er verdensmester i bistand

Aldri har Norge gitt så mye i bistand som i 2016. Men da regner man med 6,7 milliarder kroner som ble brukt på flyktninger her i Norge. Det utgjør 18,4 prosent av den norske bistanden.

Disse skolebarna går på skole i Rumathoi i Sør-Sudan. For at de skal komme til skolen, fristes de med et varmt måltid hver dag. Sør-Sudan er blant de landene som Norge gir mest bistand til.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Etter en tredjeplass i 2015, havnet Norge i fjor helt øverst på lista av giverland målt etter bruttonasjonalinntekten (BNI). Norge ga 1,11 prosent av BNI i bistand, og summen var 36,6 milliarder kroner.

Seks land - Norge, Luxembourg, Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia - overholdt FNs mål om 0,7 prosent av BNI til bistand i 2016. Tyskland er en nykommer på listen i 2016, mens Nederland falt ut av listen igjen.

Selv om Norge gir mest bistand målt etter BNI, er det USA som gir desidert mest målt i dollar og kroner. USA ga nemlig 33,6 milliarder dollar. Det er nesten åtte ganger mer enn Norge, som ga 4,4 milliarder dollar (36,6 milliarder kr.). Tyskland seilte opp som den nest største giveren i 2016, med 24,7 milliarder dollar.

Regnskogpenger

Bistandsregnskapet inkluderer også regnskogpenger til Brasil. Det er omstridt at penger til flyktninger hjemme og penger til å redde regnskogen i Brasil er bistand. Men Norge følger de internasjonale regnskapsreglene for bistanden, utarbeidet av OECD.

Det er Syria, Brasil og Afghanistan som får mest norsk bistand når disse regnskapsreglene følges.

Det viser seg at bistanden til de fattigste landene i Afrika har sunket i 2016. Dette bilaterale hjelpen sank med 3,9 prosent målt i reelle verdier fra 2015 til 2016. En viktig årsak er at mer av bistanden gikk til flyktninger og til klimatiltak.

Østerrike, Tyskland, Hellas og Italia brukte i 2016 mer enn 20 prosent av bistanden på flyktninger i eget land.

Dette gikk norsk bistand til i 2016, her er noen infografikker på ulike tema om norsk bistand i 2016, laget av Norad.

Syriakrisen viktig

Syriakrisen påvirker sterkt den norske bistanden. Flyktninger som rømmer fra Syria og inn i Libanon og Irak gjør at disse to landene nå havner på topp-ti-listen over land som får mest bistand fra Norge.

Syriakrisen gjenspeiler seg ikke bare i den geografiske fordelingen av bistanden, men også tematisk.

Det har vært en økning i bistanden til nødhjelp de siste årene. Nødhjelpen lå på 3,7 milliarder kroner i 2016. Halvparten av nødhjelpen i 2016 gikk til Midtøsten. Norge ga også mye nødhjelp til Sør-Sudan (297 millioner kroner) og Afghanistan (227 millioner kroner).

Publisert: