Ung imam beskyttet antatt terrorist

Mohammed Mahmoud hylles for å ha beskyttet den 47 år gamle familiefaren fra Cardiff fra sinte tilskuere etter at 47-åringen hadde kjørt over fotgjengere.

Imamen Mohammed Mahmud hjalp til å fange gjerningsmannen i Finsbury Park. Deretter beskyttet han mannen mot sinte vitner.
 • Jesper Thobo-Carlsen
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den 30 år gamle imamen Mohammed Mahmoud la seg beskyttende imellom da den sinte folkemengden flokket seg rundt 47 år gamle Darren Osborne i bydelen Finsbury Park i London.

Osborne hadde da ifølge vitner nettopp pløyd inn i en folkemengde med leiebilen sin, like ved områdets store moské.

Fanget ham

Toufik Kacimi, leder for boligsenteret og moskeen The Muslim Welfare House hvor Mohammed Mahmoud er imam, roser nå imamen. Ikke bare bidro Mohammed Mahmoud til å fange gjerningspersonen og holde ham inntil politiet ankom åstedet: han hindret også at den sinte folkemengden gikk til angrep på Osborne.

Folk samlet seg til fredelig demonstrasjon i Finsbury Park etter ugjerningen.

Vitner har ifølge flere medier beskrevet at den antatte gjerningspersonen slo om seg og ropte at han ønsket å drepe alle muslimer. Mens han ble holdt fast på bakken ropte han «drep meg, jeg har gjort det jeg skulle», forteller et vitne til avisa The Evening Standard.

Opphissede stemmer

På en video som avisa The Guardian har publisert på sin nettutgave kan man høre opphissede stemmer som spør ham hvorfor han gjorde det i det han blir ført inn i en politibil. Man ser gjerningspersonen vinke provoserende, og i en annen video kan man se ham smile og sende et såkalt «slengkyss» ut bakruta.

Politiet og statsminister Theresa May har i etterkant roset beboerne i Finsbury Park for deres tilbakeholdenhet i en ekstremt tilspisset situasjon.

Moské med mørk fortid

Det siste antatte terrorangrepet i London rammet bydelen Finsbury Park, hvor de muslimske innbyggerne har opplevd sin del med splittelse og hat. Her ligger moskeen som frem til 2003 var beryktet for å huse den egyptiske hatpredikanten Abu Hamza. Den enøyde imamen skulle senere bli dømt av en domstol i New York, for medvirkning til blant annet bortføringer og drap.

Moskeen i Finsbury Park er imidlertid også anerkjent for å ha gjort opp med sin fortid, og anses i dag som et symbol på samhold i lokalsamfunnet. I 2014 vant moskeen en pris for sitt sosiale arbeid.

en mann leser hilsener ved minnestedet etter ugjerningen i Finsbury Park.
Les også

Finsbury Park-angriper skal ha vært aggressiv mot muslimske barn

Les også

47-åring fra Wales terrorsiktet for moskéangrepet i London

En ubehagelig mann

Nadeem Sherazi, den 12 år gamle sønnen til Osbornes muslimske nabofamilie, fortalte The Guardian at Osborne denne helga plutselig kom bort til ham og sa «innavl». Gutten forteller avisa at han gjorde det med normal stemme. Familien hadde aldri opplevd problemer med naboen tidligere. Guttens mor, Khadijh Sherazi, forklarer at hun ikke la noe særlig mer i hendelsen. Osborne virket som en normal mann med normale barn som virket glade, ifølge henne.

Naboer forteller The Guardian at Osborne og hans partner, Sarah Andrews, hadde gått fra hverandre i løpet av de siste månedene, og at han ofte ropte på henne i gatene. Farmasøyten Rebecca Carpenter beskriver ham generelt som en «aggressiv og merkelig» person, som kjørte rundt i en gammel bil som aldri ble reparert. Overfor avisa Metro beskriver en ikke navngitt nabo Osborne med et av de grovere engelske skjellsordene, som ikke egner seg på trykk hverken i original eller oversatt språkdrakt.

Ikke kjent

Storbritannias sikkerhetsminister, Ben Wallace, har forklart at den mistenkte ikke var kjent for sikkerhetstjenestene fra før av.
Londons politi har opplyst om at den arresterte først ble kjørt til sykehus som en forholdsregel, og at han deretter vil bli varetektsfengslet. Ved en senere anledning vil Osbornes mentale helsetilstand også evalueres, ifølge politiet.

Fra det ytterste høyre ble angrepet raskt knyttet sammen med tidligere terrorangrep begått av islamister. Tommy Robinson, tidligere leder for den høyreekstreme organisasjonen English Defence League, beskrev det på Twitter som et «hevnangrep». Det ble imidlertid raskt fordømt som et forsøk på indirekte rettferdiggjøring av udåden.

Følger etterforskningen

Mange britiske muslimer føler seg mistenkeliggjort, og derfor følges det nøye med på om etterforskningen av dette angrepet behandles annerledes enn angrep begått av muslimer. I en uttalelse krever Storbritannias muslimske råd at angrepet klassifiseres som en «terrorhandling» dersom det bekreftes at angrepet var et bevisst terrorangrep.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Terror
 2. London

Mest lest akkurat nå

 1. Ny utrolig rekord for Haaland

 2. Storbritannia strammer inn på koronareglene

 3. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

 4. Hummeren er i alvorlig krise. Det kan gå ut over det populære fritidsfisket

 5. Å fly kan være mer klimavennlig enn å ta ferge

 6. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død