Den russiske advokaten Trump jr. gjerne ville møte

Natalja Veselnitskaja har lenge prøvd å bekjempe USAs sanksjoner mot Russland. Og har bånd til i hvert fall periferien av Russlands politiske elite.

 • Thomas Heine
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kreml avviser å ha hørt om henne før. Donald Trump jr. benekter at hun sa noe av interesse. Og selv tilbakeviser hun at hun hadde noe innsideinformasjon om Hillary Clinton og Det demokratiske parti.

Likevel er plutselig Natalja Veselnitsjaka, en 42-årig advokat fra Moskva, blitt det varmeste sporet i jakten på forbindelser mellom Moskva og Donald Trumps innerste krets i forkant av det amerikanske presidentvalget.

Natalja Veselnitskaja var lite kjent både i og utenfor Russland inntil New York Times i helgen kunne avsløre at hun 9. juni i fjor ble invitert til et møte i Trump Tower i New York med tre av nøkkelfigurene i Trumps valgkamp: Hans eldste sønn, Donald Trump jr., svigersønnen hans, Jared Kushner, og hans daværende valgkampsjef, Paul Manafort.

LES OGSÅ: Trump jr. fortalte ikke sin far om møtet med den russiske advokaten

Med mindre alle involverte parter lyver – Trump-leiren, den britiske møteformidleren Rob Goldstone og Veselnitskaja selv – var møtet en fiasko.

Veselnitskaja hadde tilsynelatende ikke noe svertende informasjon om demokratene, slik Goldstone hadde forespeilet i nå offentliggjorte mailer til Donald Trump jr. Og Trumps folk var ikke interesserte i Veselnitskajas hjertesak, nemlig å få stoppet sanksjonene mot Russland som USA innførte i 2012 som reaksjon på den russiske advokaten Sergej Magnitskijs mystiske død i et russisk fengsel tre år tidligere.

– Det ble raskt klart at hun ikke hadde noe meningsfull informasjon, sto det søndag i en erklæring fra Donald Trump jr.

LES OGSÅ:

Les også

Donald Trump oppførte seg fint i fint selskap

Bånd til den politiske makten

Goldstone, som har en fortid som tabloidjournalist og nå leder et PR-firma i New York, erklærte seg overfor New York Times «ordentlig flau» over å ha arrangert et møte uten substans. I mailene sine hadde han ellers lokket Trump jr. med at Veselnitskaja representerte den russiske regjeringen, og at Russlands riksadvokat på et møte med en av deres felles bekjente, den russiskaserbadsjanske eiendomsmogulen Aras Agalarov, hadde tilbudt seg å forsyne Trump-leiren med dokumenter som ville belaste Hillary Clinton.

– Jeg har aldri hatt noen skadelig eller følsom informasjon om Hillary Clinton, sa Natalja Veselnitskaja tirsdag i et intervju med den amerikanske tv-kanalen NBC.

Så fremt dette stemmer er det mest oppsiktsvekkende med historien at tre av Trumps nærmeste folk var villige til å møtes med en mer eller mindre tilfeldig, men åpenbart Kreml-vennlig russer, i troen på at vedkommende var utsendt av den russiske regjeringen, i håpet om at hun kunne tilby belastende dokumenter.

Natalja Veselnitskaja er utdannet jurist, har tidligere jobbet for påtalemyndigheten i Moskva-regionen og har ifølge den russiske nettavisen Fontanka vært advokat siden 2009. Det er ingen kjente forbindelser mellom henne og Kreml, og selv avviser hun å noensinne ha jobbet for den russiske regjeringen. Samtidig har hun bånd i hvert fall til periferien av den politiske makten.

Mannen hennes Aleksandr Mitusov er tidligere «visesamferdselsminister» i Moskva-regionen og i dag visedirektør for firmaet SG-Trans. Firmaet har ifølge Fontanka et strategisk partnerskap med milliardæren Gennadij Timtsjenko, som tilhører president Putins innerste krets.

Dessuten er hun nær venn av og advokat for forretningsmannen Denis Katsyv, som er blant de mistenkte i en internasjonal sak om skattesvindel og hvitvasking til en verdi av snaut 2 milliarder kroner, som Magnitskij mente å ha avslørt. Forretningsmannens far, Pjotr Katsyv, var tidligere «samferdselsminister» i Moskva-regionen og er nå visedirektør for Russlands Statsbaner, et av Russlands store statsselskaper.

LES OGSÅ:

Les også

Donald Trumps sønn frigir eposter om Russland-møte

Les også

Trumps sønn ble lovet skadelig informasjon om Clinton

Misjon: Å forandre verden

Selv har Veselnitskaja i flere år deltatt i en kampanje mot Magnitskij og hans amerikanske sjef, forretningsmannen Bill Browder, i et forsøk på å få opphevet de amerikanske sanksjonene. I fjor prøvde hun å organisere en visning i Europaparlamentet av en kritisk russisk dokumentarfilm om Magnitskij og Browder, noe som ble blokkert av Browders advokater i siste øyeblikk.

På sin offentlige Facebook-side fremstår Natalja Veselnitskaja som en klassisk konservativ i russisk sammenheng.

Her og der hudfletter hun den liberale opposisjonen, håner den hviterussiske nobelprisvinneren i litteratur Svetlana Aleksijevitsj for ikke å beherske det russiske språk, og kritiserer regjeringene i Ukraina og Georgia. De fleste av innleggene hennes handler imidlertid om Browder/Magnitskij, samt hennes andre store hatobjekt IKEA, som hun har ført rettssak mot i Moskva på vegne av det tidligere sovjetiske landbrukskollektivet «Veien til kommunisme».

Det er kun få private opplysninger på Facebook-siden hennes, men ett sted forteller hun at både hun selv og barna hennes i alderen 8 til 19 år likte filmen Inferno med Tom Hanks. For et års tid siden tastet hun inn navnet sitt på en russisk nettside for å finne ut «hvilken misjon Gud har gitt deg på denne planeten».

– Å forandre verden, lød det automatiske svaret, som nå kan vise seg å bli virkelighet.

ADRESSEAVISEN/POLITIKEN

Publisert:
 1. USA-valg 2016
 2. Donald Trump
 3. Hillary Clinton
 4. Russland
 5. Jared Kushner

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. – Man er ganske alene hvis noe går galt

 3. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 4. – Dette er en suksess

 5. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 6. Beruset mann arrestert. Spilte høy musikk og brølte