Paris hedret terrorofrene i stillhet

Det var stille i den franske hovedstaden da de 130 terrorofrene som mistet livet for nøyaktig ett år siden, ble minnet på åstedene for blodbadet.

President François Hollande og Paris-ordfører Anne Hidalgo (delvis skjult) la ned krans og avduket en minnetavle ved kafeen La Bonne Biere i Paris søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

President François Hollande besøkte søndag hvert av de sju stedene som ble angrepet 13. november i Paris i fjor. Sammen med ordfører Anne Hidalgo avduket han minnetavlene rundt om i byen i stillhet.

Rundt konsertlokalet Bataclan, der 90 av de 130 ofrene ble massakrert, sto bevæpnet politi, men også psykologer i hvite vester klare for dem som skulle trenge det. Få mennesker snakket. Få ville si noe.

Blant dem som hadde møtt opp for å minnes de døde var franskmannen Thierry. Han var selv en av tilskuerne under Eagles og Death Metal-konserten i fjor, men kom unna angrepet uten fysiske skader.

– Å se de skadde, noen på krykker, andre i rullestol, gjør at minnene strømmer tilbake. Jeg håper jeg nå kan komme meg videre i livet, sa franskmannen.

Den ene av de sju minnetavlene som president François Hollande og Paris-ordfører Anne Hidalgo avduket søndag.

Første offer

Presidentens første oppmøtested var fotballstadion Stade de France, der en 63 år gammel mann ble terrorhandlingenes første offer. Manuel Dias jobbet som sjåfør og hadde kjørt fotballsupportere til stadion for å se vennskapskampen mellom Frankrike og Tyskland. Han ble stadionangrepets eneste offer, til tross for at tre terrorister sprengte seg selv rundt arenaen.

Senere søndag ble det avduket minnetavler ved restauranten la Belle Equipe, restauranten Le Petit Cambodge, baren Le Carillon, pizzeriaen Casa Nostra, kafeen La Bonne Biere, og Comptoir Voltaire, før Hollande og Hidalgo avsluttet med avduking ved Bataclan.

Deretter møtte presidenten overlevende og pårørende før minnestunden i Notre-Dame-katedralen søndag kveld.

Gjenåpnet

Minneseremoniene og markeringene søndag finner sted dagen etter at Sting lørdag kveld gjenåpnet Bataclan. Sting holdt ett minutts stillhet under konserten, for å minnes de drepte.

Blå, hvite og røde lys ble tent til minne for ofrene Place de la Republique i Paris søndag.

– Det er første gang jeg er på et offentlig sted i år. Jeg har ikke vært på kino eller på konsert. Jeg har fått varer levert på døren, sa Aurelien, en ung franskmann som også var til stede under fjorårets konsert, til det franske nyhetsbyrået AFP lørdag kveld.

President François Hollande og Paris-ordfører Anne Hidalgo slapp ballonger til minne om terrorofrene utenfor det ellevte distriktets rådhus søndag.

– I kveld tar jeg livet mitt tilbake. Det er min plikt å være til stede, fordi det er 90 mennesker som ikke kan være her, sa han.

Ni mennesker er fortsatt innlagt på sykehus etter terrorangrepene i fjor, og over 600 personer mottar fremdeles hjelp fra psykologer.

Publisert:
  1. Paris
  2. Frankrike
  3. Terror

Mest lest akkurat nå

  1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

  2. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

  3. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

  4. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

  5. – Veldig overrasket over bivirkningene. Hadde ikke trodd jeg skulle bli så preget

  6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet