Ytre høyre tredje størst på søndag?

Tilhengere av AfD har møtt fram til et valgmøte med Angela Merkel. «Vi har barn - ikke du» står det på plakaten. Bildet er tatt i Barth den 8. september.

Nasjonalister: Alternative für Deutschland (AfD) blir båret inn i parlamentet av millioner av tyskere som har fått nok av flyktninger og innvandrere. Det er første gang etter krigen at et parti til høyre for konservative CDU kommer i Forbundsdagen.

  • Erik Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mecklenburg-Vorpommern: Hva synes kandidaten egentlig om å innføre valgplikt?

Enrico Komning ser et øyeblikk forvirret på kvinnen med spørsmålet. Hun har på seg en grønn, fargesprakende T-skjorte av en svart mann med rastafletter og skjegg bak alle regnbuens farger.

Kjæresten ved siden av henne er ikledd en svart T-skjorte med påskriften «SWAT», navnet på amerikanske politienheter som spesialiserer seg på særlig farlige situasjoner.

Den unge politikeren i dress og slips synes nok ikke at det middelaldrende paret ligner hans vanlige tilhengere, de som stemmer på det høyrenasjonalistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD).

Ute Stein og Michael Sommer er leie av den voldsomme tilstrømmingen av innvandrere til Tyskland. Det er årsaken til at de nå skal stemme på høyrenasjonalistene i Alternative für Deutschland (AfD).

Enrico Komning, en av partiets kandidater i den nordøsttyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern, skynder seg på tampen av kveldens valgmøte med å rose henne for å stille ham et spørsmål han ennå ikke har hørt i valgkampen. Ja, faktisk aldri noensinne.

– Jo, men, insisterer Ute Stein. – Vi får alle så mye ut av å ha demokrati at det egentlig burde være en forpliktelse å delta i et valg, synes jeg.

Les også

Eliassen: Glipen til høyre for Merkel

Ikke tvang

Enrico Komning kaster fra seg det siste av sigaretten han har unt seg selv etter valgmøtet og gir henne delvis rett:

– Det kan du si. Men å tvinge folk til noe er på den andre siden imot demokratiets grunnprinsipper.

Enrico Komning er advokat

Der står vi så med en liten, brokete gjeng utenfor Hotel zur Burg ved hovedgaten i landsbyen Burg Stargard. Og drøfter viktige demokratiske prinsipper i stedet for fremmedhat og sinne mot Angela Merkel, som ellers er valget største temaer i forbindelse med partiet AfD.

Mens Enrico Komning får pakket sammen papirene og brosjyrene sine i sekken og kjører hjemover, snakker jeg med Ute Stein og Michael Sommer.

Ytterste venstre

– Da jeg stemte første gang var det på det Marxistisk-leninistiske partiet i Tyskland – MLPD. Det er vel så langt til venstre man kommer. Den gang ble partiet satt i forbindelse med terrorbevegelsen Rote Armee Fraktion, RAF. Så jeg er altså alt annet enn høyreorientert. Men denne gang stemmer jeg på Alternative für Deutschland, sier Ute Stein.

Årsaken til det de fleste vil beskrive som et hopp så langt at det opphever den politiske tyngdeloven, er for henne helt enkel.

– Innvandringen og strømmen av asylsøkere til Tyskland har kommet ut av kontroll. Da jeg så en horde av unge karer, flyktninger, gå uhemmet løs på en gammel dame på en markedsplass for noen måneder siden, hadde jeg fått nok. Jeg prøvde å snakke dem fra det, men de var helt likegyldige og truet meg. Det kan ikke stemme at det skal være slik i landet vårt, sier Ute Stein.

Flyttet fra flyktningene

Episoden på markedsplassen fant sted i vest ved Frankfurt am Main, hvor paret bodde før. Nå har de ikke bare flyttet seg politisk, men også geografisk, ved å slå seg ned i Mecklenburg-Vorpommern i det tidligere DDR.

– Her er det mer plass, boligene var billigere og det er ikke så mange flyktninger og innvandrere her. Vi vil gjerne unngå kriminaliteten de dessverre har brakt med seg, sier Michael Sommer.

Så dere har flyttet og har beveget dere fra ytterste venstre til høyre på grunn av flyktninger?

– Flyktninger er det viktigste temaet ved dette valget. De er en stor gruppe i samfunnet og opptrer i store grupper. Jeg er sikker på at mange frykter fremtiden. Hvis vi ikke får kontroll over situasjonen slik at alle oppfører seg etter reglene vi har, og ikke parallellsamfunnene deres, går det galt, sier Michael Sommer.

«Stopp islamiseringen» er et av slagordene til AfD under valgkampen. Partiet kan blir det tredje største ved valget på søndag.

– De har ikke skjønt det

Mange tar avstand til AfD og vil ikke forbindes med partiet, men dere har ingen problemer med det?

– Hvorfor skulle man ikke snakke med dette partiet eller gå til et valgmøte slik vi har gjort i kveld for å bli klokere? Ærlig talt er det disse folkene som er så opptatte av å lire av seg nazi-beskyldninger som ikke har forstått noe. Det er jo de som fordømmer. For meg står AfD for mot og ærlighet til å snakke om problemene, sier Ute Stein.

Og det går godt overens med T-skjorten din, reggaemusikken, å være svart og å røyke en liten sigarett?

– Det gjør det da. Det er mine verdier og de vil jeg gjerne bestemme selv i et fritt, demokratisk Tyskland.

Startet i øst

Opprøret fra høyre startet her i det gamle DDR. Høsten 2014 gjenopptok innbyggerne i byen Dresden, helt nede ved grensen til Tsjekkia, en skikk fra de siste månedene med kommunistisk styre i det tidligere landet: mandagsgåturene. Under det mystiske og kanskje derfor tiltrekkende navnet Pegida (Patriotiske europeere mot islamiseringen av Aftenlandet) oppsto en bevegelse som spredte skrekk og minner om fortiden overalt i Tyskland og Europa.

Snart deltok rundt 25.000 mennesker i mandagsspaserturene i Dresden. De spredde seg til andre tyske byer, og banet veien for det nystiftede, liberale partiet Alternative für Deutschland, som bare fikk ytterligere vind i seilene da en million flyktninger ankom Tyskland i løpet av 2015.

I Frankfurt hadde den unge økonomen Alice Weidel to år tidligere blitt med i partiet. I en krets av venner og bekjente diskuterte den nåværende spisskandidaten i partiet ivrig politikk.

«Grunnlovsfiendene»

– Grunnen til at vi blir oversvømt av kulturfremmede folk som arabere, sinti og romfolk, er at grunnlovsfiendene som regjerer systematisk ødelegger det borgerlige samfunnet som mulig motvekt, skrev hun i en mail til vennekretsen i februar 2013.

I samme mail, nylig offentliggjort av avisen Welt am Sonntag, analyserte hun også den tyske regjeringen, ledet av Angela Merkel.

– Disse svinene er ikke annet enn marionetter for de seirende makter i andre verdenskrig, og har som oppgave å holde det tyske folk nede gjennom molekylære borgerkriger i byområdene, som skal induseres av en overveldende utenlandsk infiltrasjon, skrev Alice Weidel i mailen.

Valgkampbussen til AfD fotografert i Frankfurt Oder 11. september 2017.

To ansikter

Mailen er det siste eksemplet på de to ansiktene som ledende medlemmer av AfD tilsynelatende har. Nemlig et pent, borgerlig ansikt utad, som av og til slår sprekker når rasistiske eller hatske bemerkninger slipper ut.

Som da partileder Frauke Petry i 2015 mente at det er ok at tysk politi skyter på ubevæpnede flyktninger når de krysser grensen til Tyskland «ulovlig».

Da partiets leder i delstaten Thüringen, Björn Höcke, omtalte Holocaust-minnesmerket i Berlin «som et skammens symbol man ikke ville har reist i andre byer i verden». Eller da den andre toppkandidaten, Alexander Gauland, for noen dager siden mente at tyske politikere med tyrkisk bakgrunn «bør deporteres til Anatolia».

Tredje største parti

Uttalelsene har ikke fått AfDs oppslutning til å falle. Tvert imot tyder de ferskeste meningsmålingene på at partiet ikke bare gjør et historisk inntog i Forbundsdagen ved søndagens valg. Partiet kan bli Tysklands tredje største.

Etter de mange maktkampene i AfD har man foreløpig landet på en arbeidsdeling hvor den mer moderate Frauke Petry foreløpig fortsatt er partiets offisielle leder, mens Alice Weidel og Alexander Gauland er valgets toppkandidater. Førstnevnte er uhyre lei av å snakke om rasisme og nazisme.

– Jeg er så lei av å skulle forholde meg til den slags dumme spørsmål som andre partier aldri får. Hvorfor spør dere aldri Die Linke om de er kommunister eller støtter venstreorientert terror? Nei, jeg er ikke rasist eller nazist, og det er naturligvis heller ikke AfD, snerret Alice Weidel da jeg for noen uker siden tok opp emnet med henne.

Betyr problemer

AfD strever etter å etablere seg, og vil unektelig bety store problemer for Angela Merkel som trolig fortsetter som kansler etter valget.

– Målet vårt er fortsatt å bli et stort folkeparti, og først da vil vi være klar til å danne regjering. Men det betyr ikke at vi vil være passive i Forbundsdagen, hvor vi blant annet vil kreve at man nedsetter en parlamentarisk etterforskningskomité for å reise straffesak mot Angela Merkel for grunnlovsbrudd. Hun brøt tysk rett ved å åpne grensene for flyktninger uten at det ble vedtatt i Forbundsdagen. Derfor må hun stilles for retten når hun er ferdig som kansler, sier Alice Wendel.

Dersom AfD kommer inn i Forbundsdagen vil det være første gang siden andre verdenskrig at et parti til høyre for Angela Merkels CDU er i parlamentet. Det fyller mange tyskere med frykt for at en mørk fortid skal vende tilbake. Sist lørdag samlet en demonstrasjon i Hamburg mot ytre høyre tusenvis av deltakere, som sammen gikk mot det okkuperte huset Rote Flora.

Utenfor minnet et stort banner om året da Adolf Hitler kom til makten med påskriften: «Å stemme på AfD er så 1933».

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Valget i Tyskland
  2. Angela Merkel
  3. CDU

Mest lest akkurat nå

  1. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

  2. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

  3. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

  4. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

  5. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg

  6. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv