Presidentkandidatene har stemt under valget i Brasil

Presidentkandidat Jair Bolsonaro stemte i en militærleir i Rio de Janeiro søndag. Foto: Ricardo Moraes / AP / NTB scanpix
Fernando Haddad stemte i sin hjemby São Paulo. Foto: Andre Penner / AP / NTB scanpix
En velger med T-skjorte som viser at hun støtter den høyreorienterte kandidaten Jair Bolsonaro, blir sjekket utenfor et valglokale i Rio de Janeiro. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB scanpix

Et sterkt splittet Brasil har startet valget på landets nye president. Favoritten er den høyreorienterte kandidaten Jair Bolsonaro.

 • uvakt@ntb.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Jair Bolsonaro stemte i en militærleir i Rio de Janeiro søndag, mens tilhengere ropte navnet hans. Ifølge lokale medier skal Bolsonaro, som i september ble knivstukket under et valgkamparrangement, ha vært iført en skuddsikker vest da han stemte. Han forlot leiren uten å snakke med pressen.

Høyreorienterte Bolsonaro har vunnet mange tilhengere ved å spille på politikerforakt og folks dype mistro til landets elite etter en rekke korrupsjonsskandaler.

Men han har også støtt fra seg mange velgere med det som er blitt oppfattet som foraktfulle uttalelser om kvinner, homofile og svarte.

– Demokratiet står på spill

Hans motkandidat er venstreorienterte Fernando Haddad, som er sosialistpartiets kandidat fordi ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva sitter bak lås og slå anklaget for korrupsjon.

Han stemte i hjembyen São Paulo, hvor han tidligere har vært borgermester,

– Demokratiet i Brasil står på spill i dag. Jeg tror og håper vi kan få et godt resultat i kveld, sa Haddad til pressen før han stemte.

Resultater rundt midnatt

Ifølge valgobservatører har det ikke blitt rapportert noen voldshendelser eller andre uønskede hendelser i forbindelse med valget søndag.

Valglokalene skal etter planen stenge klokka 23 norsk tid. De første resultatene er ventet en time senere.

I første valgrunde for tre uker siden fikk Bolsonaro 46 prosent av stemmene, mens Haddad fikk 29 prosent.

Bolsonaro er favoritten på meningsmålingene som ble offentliggjort lørdag. På Datafolhas måling sa 55 prosent av de spurte at de vil stemme på Bolsonaro, mens 45 prosent vil stemme på Haddad. En måling fra Ibope ga Bolsonaro en oppslutning på 54 prosent og 46 prosent til Haddad.

Valgkampen har vært preget av en rekke falske nyheter, de fleste lagt ut av Bolsonaros tilhengere på WhatsApp. Blant meldingene er påstanden om at Haddad oppmuntret til homofili blant skolebarn mens han var utdanningsminister fra 2005 til 2012.

LES FLERE ARTIKLER OM BRASIL:

Les også

 1. Usikker fremtid for Brasil – og for regnskogfondet Norge har satset på

 2. Oljegiganter jakter den siste olje i Brasil

 3. Equinor leverer toppresultat fra utlandet

Publisert:
 1. Brasil

Mest lest akkurat nå

 1. Den tidligere fotball­proffen kjører ti timer for å se datteren spille for Sand­viken

 2. KrF-politiker i Egersund: – Jeg fatter ikke at biskop, stats­forvalter og fylkes­kommunen er negativ til dette

 3. Se hvor mye det har snødd i Sirdal

 4. Alec Baldwin skjøt og drepte en filmfotograf ved et uhell

 5. Jostein (80) traff perfekt med nytt kraftverk, akkurat da strømprisene gikk til himmels

 6. Reagerer på «urett­fer­dige» regler: – Veldig merkelig