Putin styrer videre etter brakseier

Vladimir Putins brakseier gir ham seks nye år som president. Observatører mener valget gikk riktig for seg, men er urolig for Russlands politiske klima.

Russlands president Vladimir Putin er gjenvalgt for fjerde gang. Her taler han til folket ved Kreml i Moskva søndag kveld. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
«Russland, Russland», runget over torget hvor Vladimir Putin talte til titusener av tilhengere i Moskva søndag kveld. Denis Tyrin / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Med 76,66 prosent av stemmene sikret Vladimir Putin seg over sju ganger så høy oppslutning som sin nærmeste konkurrent og den største valgseieren noensinne.

Nå kan 65-åringen gå løs på seks nye år og sin fjerde og siste periode som president.

Russiske opposisjonelle og observatører hevder valget var preget av omfattende valgfusk, men de drøyt 500 observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er ikke enige.

– Valget ble «avviklet på velordnet vis, til tross for mangler knyttet til hemmelig stemmegivning og åpenhet rundt opptellingen», konkluderer OSSE-observatørene, som ble ledet av Norges tidligere utenriksminister Jan Petersen.

EU-kritikk

OSSE-observatørene er derimot bekymret over det generelle politiske klimaet i Russland og mener opposisjonen i landet har begrensede muligheter til å nå fram.

– Ingen bestrider at Putin gjorde et veldig godt valg, men det er mer et spørsmål om det som skjedde i tiden før valget, sier en av observatørene, Bård Hoksrud (Frp), til NTB.

EU uttaler at Russland bør håndtere brudd og mangler som OSSE har avdekket. Funnene er i strid med Russlands forpliktelser overfor OSSE, samt overfor andre internasjonale forpliktelser, uttaler en talsperson for EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

I uttalelsen heter det også at Unionen ikke anerkjenner Krim som del av Russland «og derfor ikke anerkjenner valget som ble gjennomført på Krim-halvøya».

Forsonende

Nærmest Putin kom kommunistkandidaten Pavel Grudinin, som fikk i underkant av 12 prosent av stemmene.

Ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij fikk 6,7 prosent, og ingen av de øvrige fem kandidatene fikk over 2 prosent.

Putins mest frittalende kritiker, Aleksej Navalnyj, ble nektet å stille som kandidat. Det som følge av en dom for bedrageri, som han selv hevder var politisk motivert.

Mandag la Putin an en forsonende tone, både overfor den hjemlige opposisjonen og omverdenen.

Russland ønsker en konstruktiv dialog med andre land, sa han, og varslet deretter noe overraskende kutt i det russiske forsvarsbudsjettet både i inneværende og neste år.

– Vi vil ikke ha noe våpenkappløp, sa Putin.

Lykkønskninger

Kinas president Xi Jinping var blant de første til å gratulere Putin med valgseieren og fikk følge av Irans president Hassan Rouhani, Egypts president Abdel Fattah al-Sisi og Syrias president Bashar al-Assad.

Frankrikes president Emmanuel Macron ringte mandag Putin for å ønske «til lykke med moderniseringen av Russland», og Japans statsminister Shinzo Abe ringte også den russiske presidenten og gratulerte.

Tysklands statsminister Angela Merkel gratulerer også Putin.

– Jeg gratulerer deg varmt med ditt gjenvalg, skriver hun i et brev til Putin, der hun tar til orde for dialog og samarbeid.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas var mer kritisk i sin kommentar og betegnet Russland som «en vanskelig partner», med henvisning til Russlands annektering av Krim-halvøya.

Norsk gratulasjon

Norske myndigheter hadde mandag ettermiddag fortsatt ikke stilt seg opp i rekken av gratulanter, men i UD fikk NTB opplyst at statsminister Erna Solberg (H) ville gratulere.

– Etter president Putins gjenvalg med stor margin i gårsdagens presidentvalg vil Norge videreføre det bilaterale samarbeidet på områder av gjensidig interesse. Vi ser fram til fortsatt kontakt med russiske myndigheter, het det i en kommentar fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Samtidig fortsetter vi å stå sammen med allierte og partnere i vår reaksjon på Russlands folkerettsbrudd i Ukraina, blant annet ved at vi slutter oss til EUs restriktive tiltak mot Russland, legger hun til.

Les også

Forsker: – Populariteten til Putin er reell

Les også

Russerne trues og lokkes til valgurnene

Les også

Flere meldinger om valgfusk i Russland

Les også

Putin hardt ut mot anklagene om at Russland sto bak giftangrep i Storbritannia


Fakta om det russiske presidentvalget:

* Holdes 18. mars.

* 110 millioner stemmeberettigede.

* Valgvinneren vil sitte med makten fram til 2024.

* President Vladimir Putin, som har vært statsminister eller president siden 2000, styrer mot gjenvalg, viser målingene.

* Andre godkjente kandidater: Vladimir Zjirinovskij (høyrepopulist, fra partiet Liberaldemokratene), Ksenia Sobtsjak (liberal TV-kjendis, blogger og journalist, representerer borgerrettsparti), Pavel Grudinin (forretningsmann, fra det gamle kommunistpartiet), Grigorij Javlinskij (veteran fra den liberale opposisjonen, fra partiet Jabloko), Boris Titov (næringslivskandidat, støttes av Vekstpartiet), Maksim Surajkin (et mindre kommunistparti) og Sergej Baburin (fra partiet Folkeunionen).

* Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj får ikke lov til å stille i valget. Årsaken er en betinget dom i en sak som ifølge ham selv er politisk motivert.

Fakta om Vladimir Putin

* Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad – nå St. Petersburg – 7. oktober 1952.

* Tidligere KGB-agent. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

* Ble i 1999 utnevnt til statsminister av president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president.

* Ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.

* 8. mai 2008 overtok han vervet som statsminister under president Dmitrij Medvedev. Russisk grunnlov slår fast at man ikke kan sitte i mer enn to presidentperioder på rad.

* 4. mars 2012 vant han presidentvalget og seks nye år i presidentstolen.

* I 2017 kunngjorde han at han stiller som kandidat i presidentvalget 18. mars 2018.

(Kilde: NTB)

Publisert:
  1. Vladimir Putin
  2. Russland

Mest lest akkurat nå

  1. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

  2. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

  3. Tidligere proffsyklist Chris Anker Sørensen døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

  4. – De truet med å sende meg tilbake om jeg ikke var snill

  5. Nyt helgen, for snart vil regnet bøtte ned

  6. Viking-talentene til kvartfinale