Korrupsjonstiltalt Netanyahu nekter straffskyld

JERUSALEM: Israels statsminister Benjamin Netanyahu nektet straffskyld da han mandag møtte i retten for å svare på den alvorlige korrupsjonstiltalen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte mandag i retten i Jerusalem, iført svart munnbind og tiltalt for tillitsbrudd, bedrageri og for å ha tatt imot bestikkelser.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Israels riksadvokat tok i oktober 2019 ut tiltale mot Netanyahu for tillitsbrudd, bedrageri og for å ha tatt imot bestikkelser.

Saken mot ham skulle ha begynt i mars året etter, men er siden utsatt i flere omganger, først på begjæring fra forsvarerne, senere som følge av koronapandemien.

71 år gamle Netanyahu, som er Israels lengst sittende statsminister, nektet straffskyld da han mandag møtte i retten, omgitt av advokater og iført svart munnbind.

Netanyahu er den første sittende statsminister i Israels historie som må møte i retten som tiltalt, men hevder selv å være utsatt for en politisk motivert heksejakt.

Les også

Netanyahu kaller korrupsjonsanklager for heksejakt

Trommer og trompeter

De tre medtiltalte i saken, avisen Yedioth Ahronoths utgiver Arnon Mozes og Iris og Shaul Elovitch, som tidligere var majoritetseiere i selskapet Bezeq og deres nettavis Walla, nektet også straffskyld da de møtte i retten mandag.

Utenfor bygningen samlet det seg demonstranter med trommer og trompeter. Slagord som «Bibi forsvinn» og «Bibi gå i fengsel» runget. Bibi er Netanyahus kallenavn i Israel.

– Jeg håper at han kan høre oss, sa en av demonstrantene, 60 år gamle Tali Etzion.

Stor misnøye

De siste sju månedene har det vært regelmessige demonstrasjoner utenfor statsministerboligen i Jerusalem, med krav om Netanyahus avgang.

Demonstrantene anklager også Netanyahu for vanstyre under koronakrisen, der gjentatte nedstengninger har rammet israelsk økonomi hardt og kastet mange ut i arbeidsledighet.

Nesten hver tredje israelske husholdning lever nå under fattigdomsgrensa, en økning på nærmere 50 prosent det siste året, viste en rapport fra organisasjonen Latet ved årsskiftet.

Israels turistindustri har nesten stanset helt opp, og tusenvis av bedrifter har måttet stenge for godt.

Les også

Nettet snører seg sammen rundt Benjamin Netanyahu

Koronapandemi

Søndag startet landet en gradvis gjenåpning, den fjerde i rekken. Nedstengningene har også ført til demonstrasjoner, der blant andre ortodokse jøder har støtt sammen med politiet i flere byer.

Siden desember har over 3,4 millioner av 9 millioner israelske innbyggere fått koronavaksine i det som regnes som verdens raskeste vaksinasjonskampanje hittil i pandemien.

Landet har samtidig registrert nærmere 700.000 smittede og over 5.100 koronarelaterte dødsfall, fem ganger så mange som Norge i forhold til folketallet.

Nyvalg

Landets folkevalgte og regjering har samtidig kranglet om budsjettet, noe som har resultert i store kutt i sosiale ytelser.

Budsjettstriden førte også til splittelse mellom Netanyahu og hans regjeringspartner Benny Gantz i partiet Blått og hvitt, som i desember sluttet seg til opposisjonens krav om nyvalg.

23. mars må Israel dermed holdes sitt fjerde valg på under to år.

Uavhengige observatører mener at det også ligger andre ting bak, blant annet misnøye med utnevnelsen av nye dommere til høyesterett som justisministeren fra Blått og hvitt har gjort. Disse dommerne kan på sikt komme til å avgjøre Netanyahus skjebne.

Netanyahu anklages også for å framtvinge et nyvalg for å slippe å gi fra seg statsministerstolen neste år i tråd med avtalen med Gantz.

Publisert: